Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan kuru soğan açıklaması
Tarım ve Orman Bakanlığı, fiyatları artan kuru soğan üretimine ilişkin açıklama yaptı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022 yılında Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak düzeyde kuru soğan üretimi gerçekleştirildiğini ve yeni hasatlarla birlikte halkın ihtiyacının fazlasıyla karşılanacağını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'deki soğan üretimi ve piyasaya arzıyla ilgili basın açıklaması yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, "Ülkemizde son 10 yıllık ortalamalara göre yılda 2 milyon 100 bin ton kuru soğan üretilmekte olup 2022 yılı kuru soğan üretimi 2 milyon 350 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2021/2022 pazarlama yılında yurt içi kullanım miktarı 2 milyon 87 bin ton ve yeterlilik oranımız yüzde 114,7'dir. Bu veriler dikkate alındığında ihtiyacımızı karşılayacak düzeyde kuru soğan üretiminin gerçekleştirildiği görülmektedir. Sahip olduğumuz arazi varlığı ile farklı coğrafi bölgelerimizde değişen iklim özellikleri, ülkemizin bir bölgesinde ekim yapılırken bir başka bölgemizde hasat yapmaya imkan vermektedir. Böylece halkımızın gıda ihtiyacı kesintisiz bir şekilde karşılanmaktadır" denildi.
'TURFANDA SOĞAN HASADI BAŞLADI'
2022 yılında hasat edilen ve depolanan kuru soğanların yıl içerisinde tüketiminin devam ettiği ve bununla birlikte Türkiye'nin güney bölgelerinde yeni üretim sezonuna ilişkin ilk hasatların da başladığı vurgulanarak, "Bu kapsamda, nisan ayı itibarıyla Adana ve Hatay illerimizde turfanda soğan hasadı başlamıştır. İçinde bulunduğumuz bu dönemde geçen yılın üzerinde bir rekolte söz konusudur. 2022 yılında Adana ve Hatay illerimizde 272 bin ton olan turfanda soğan üretiminin, bu yıl 284 bin tona yükselmesi beklenmektedir. Yeni hasatlarla birlikte üretilen ve sofralarımıza gelmeye başlayan soğan miktarı, halkımızın ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak seviyededir" ifadelerine yer verildi.
🔴BASIN AÇIKLAMASI pic.twitter.com/brmtro2Zlu
— T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı (@TCTarim) April 11, 2023
Kaynak: DHA