Tarihi rekabette yeni sayfa... Bu kez CEO taraf değiştirdi!

Ekonomi haberleri
Tarihi rekabette yeni sayfa... Bu kez CEO taraf değiştirdi!

Adidas ve Puma, Adolf ve Rudolf Dassler kardeşlerin kurduğu iki dünya devi spor giyim şirketi. Yıllar içerisinde aralarındaki rekabet hiç bitmedi. En iyi sporcularla anlaşmaktan, en iyi yöneticileri kapmaya kadar sürekli mücadele içinde olan iki şirket arasında en son bir CEO transferi yaşandı.

Rekabet insanı diri tutan duygulardan biri. Çoğu zaman iş yerinde veya bazen yakın bir arkadaşınızla bilinçli veya bilinçsiz olarak girdiğiniz bir rekabetin içerisinde kendinizi bulabilirsiniz. Peki ya rekabet iki kardeş arasında olursa? Ve bu iki rekabetten milyar dolarlık iki şirket çıkarsa?..

Rudolf Dassler, 1898 yılında Almanya İmparatorluğu sınırları içerisinde yer alan Herzogennaurach’ta dünyaya geldi. Kardeşi Adolf ondan iki sene sonra 1900 yılında hayata gözlerini açtı. Kardeşler 1919 yılında I. Cihan Harbi’nden sonra Geda ismini verdikleri bir ayakkabıcı dükkanı açıp imalat yapmaya başladılar.

Kısa sürede büyük başarı kazandılar. 1936 Olimpiyatları’nda Amerikan siyahi atlet Jesse Owens, altın madalya kazanırken ayaklarında Geda marka pabuçlar vardı. II. Dünya Savaşı sırasında Geda, faaliyetlerine ara verdi. Rudolf Dassler o sırada askere alınmıştı.

PUMA'DAN ÖNCE RUDA VARDI

Savaştan üç yıl sonra 1948 yılında nedeni bugün bile tam olarak bilinmeyen bir şekilde, iki kardeş işlerini ayırdı. Rudolf Dasssler adının ve soyadının ilk iki harfinden oluşan ve daha sonra bütün dünyanın Puma adıyla anacağı Ruda isimli şirketi kurdu.

İki tarafın ayrılık sebebi olarak Rudolf’un kısa süre askeri hapishanede yatmasında kardeşi Adi’nin parmağı olduğuna inanması olduğu iddiaları henüz doğrulanmadı. Bir diğer komplo teorisi ise Adolf Dassler’in eşini kardeşi Rudolf’tan kıskanmış olması.  

1949 yılında Adi Dassler, adından da anlaşılacağı üzere Adidas’ı kurdu. Anlaşma gereği Adidas, Geda çalışanlarının üçte ikisini ve tren istasyonuna yakın fabrikayı elinde tuttu. Rudolf kalan işçileri ve diğer fabrikayı devraldı. Almanya’nın uluslararası futbol müsabakalarından men edildiği savaş sonrası dönemde iki marka için de uluslararası tanınırlık elde etmek kolay olmadı.

PELE PUMA İLE İMZALADI

Batı Almanya 1954 Dünya Kupası’nı kazandığında formalarının Adidas olması şirketin uluslararası pazarda büyük bir tanıtımı olmuştu. Öte yandan Puma, bir şekilde Brezilyalı efsane Pele ile sponsorluk anlaşması imzalamış, 1970’i kucaklayan Pele, Puma kramponları ile sahada top koşturmuştu.

Tarihi rekabette yeni sayfa... Bu kez CEO taraf değiştirdi! - Resim : 2
Tarihin ilk büyük sponsorluk anlaşmalarından... Puma ve Pele

Bugün iki marka arasındaki rekabet devam etse de Adidas’ın 22 milyar euroluk Puma’nın ise yaklaşık 6.7 milyar euroluk piyasa değeri var. Dünyanın en değerli spor giyim markası ise 149 milyar dolarlık piyasa değeri ile Nike.

Yıllar içerisinde sponsor olunacak sporcuları kapma ve ürün geliştirme gibi alanlarda iki marka da sıkı bir rekabet içinde oldu. Lionel Messi, David Beckham ve Zinedine Zidane gibi futbolun devleri Adidas sponsorluğunda maçlara çıkarken, Puma, Neymar ve Usain Bolt gibi isimlerle çalıştı.

İki şirketin rekabeti, insan kaynakları dünyasında da devam ediyor. Adidas tarafından bugün yapılan açıklamada Puma’nın CEO’su, Bjorn Gulden’in 2023 itibarıyla Adidas’ın başına geçeceği açıklandı.

Tarihi rekabette yeni sayfa... Bu kez CEO taraf değiştirdi! - Resim : 3
Puma'nın eski Adidas'ın yeni CEO'su Norveçli Bjorn Gulden. Fotoğraf: Reuters 

Adidas Yönetim Kurulu Başkanı Thomas Rabe, Gulden için, “Piyasayı çok iyi biliyor. Spor ve perakendedeki bağlantılarını şirketimize getirecektir” açıklamasında bulundu.

Gulden’in önünde kalabalık bir Adidas ajandası var. Şirketin Çin pazarında düşen satışları, Kanye West ile skandal bir görüntü sonrası biten sponsorluk anlaşması, bunlardan bazıları. Analistlere göre Adidas, görevden alınan CEO Kasper Rorsted döneminde online satışlar anlamında önemli işler yapmıştı.

57 yaşındaki Gulden, 90’lı yıllarda Adidas’ta çalışmış, daha sonra Danimarkalı mücevher şirketi Pandora’da görev almıştı.

Kaynaklar: Insider, Wall Street Journal, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

ekonomi haberleri