Rusya'ya bir darbe de Çin'den: İşlemler askıya alındı!

TurkRus.com
Rusya Çin Rusya Ukrayna Savaşı Ekonomi haberleri abd doları
Rusya'ya bir darbe de Çin'den: İşlemler askıya alındı!

Çin bankaları aralık ayında alınan yeni yaptırım kararlarından sonra Rusya ile dolar bazlı ödemeleri askıya aldı. 

İzvestiya gazetesi, dolarla işlemlerin askıya alınmasına karşın ruble ve yuan ödemelerin sürdüğünü yazdı. Habere göre yaptırımlara takılmaktan endişe eden Çin devlet bankaları, Rus şirketlerden ödemeleri Rusya ile ilgisiz üçüncü kişiler üzerinden göndermelerini istiyor.

Bloomberg ajansı da son birkaç haftadır en az iki Çin bankasının Rusya'dan bütün kurumsal müşterilerin hesaplarını kontrol etmeye başladığını bildirdi. Ajansın haberine göre bankalar yaptırıma tabi şirketler ya da bu şirketlerle bağlantılı kişilerle ilişkileri sonlandırmak niyetinde.

Business FM'e konuşan Rusyalı bazı iş insanları şimdilik Çin'le bağlantılı işlemlerde sorun yaşamadıklarını dile getiriyor. Ancak kimi ithalatçılar Çin'in en büyük muhabir bankasının Rusya'dan gelen her türlü ödemeyi reddettiğini söyledi.

ABD yönetimi 22 Aralıkta Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal eden yabancı bankalarla ilgili kontrolleri sıkılaştıracağını duyurmuştu. İzvestiya'ya konuşan iş insanları örgütü Delovaya Rossiya temsilcileri, kararın ardından Çinli bankaların Rus şirketlerle bağlantılı dolar transferlerini askıya aldığını söyledi.

 Uzmanlar ikincil yaptırım tehdidinin Rusya'nın izolasyonunu getirmeyeceği, ancak "dost ülkelerle" iş yapma koşullarını zorlaştıracağı görüşünde.