Rusya petrol ve gaz gelirlerini artırmayı başardı, kaybeden Suudi Arabistan oldu!

Brent petrol Rusya Suudi Arabistan
Rusya petrol ve gaz gelirlerini artırmayı başardı, kaybeden Suudi Arabistan oldu!
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya'nın petrol ve gaz gelirleri, 2023'ün başından bu yana ilk kez Temmuz ayında arttı ve böylece OPEC+ ülkelerinin petrol üretimini sınırlamasından en çok Rusya yararlandı.

Suudi Arabistan'ın başını çektiği grubun önde gelen üyeleri, fiyatları artırmak ya da OPEC diliyle "piyasayı dengelemek" amacıyla mayıs ayından bu yana üretimlerini azaltıyor.

Çöl Krallığı, temmuz ayında bir adım daha ileri giderek, günde bir milyon varillik tek taraflı ek bir kesinti uyguladı. Bu kesinti o zamandan beri iki kez uzatıldı ve yakın gelecekte tekrar uzatılabilir.

Daha önce Batı'nın yaptırımlarına ve petrol ihracatındaki fiyat sınırlamalarına misilleme olarak kendi kısıtlamalarını vaat eden Rusya, temmuz ayında petrol sevkiyatını azaltarak Suudilere gecikmeli olarak katıldı.

Üretimi azaltmak, üreticilerin umduğu kadar olmasa da ham petrol fiyatlarının artmasını sağladı. Çin'deki büyümenin yavaşlaması, yılın geri kalanı için yapılan yükseliş tahminlerinin bazılarını zayıflatmaya başladı. Suudi Arabistan'ın kesintileri bu nedenle uzatıldı.

Suudî Arabistan'ın büyümesi geriledi

Hiç kuşku yok ki bu yükü Suudî Arabistan çekiyor. Riyad, şubat ayından bu yana ham petrol üretimini günde 1,22 milyon varil azalttı. Bu miktar, Moskova'nın yaptığı kısıntının iki katından fazla!

Kremlin'in arzın bir kısmını durdurma planını açıkladığı şubat ayında, Suudî üretimi Rusya'nın üretimini günde 500 bin varil aşıyordu. Temmuz ayına gelindiğinde ise üretim günde 250 bin varil daha azdı. Üretim, bir süre daha bu seviyede kalacak gibi görünüyor.

Üretim kısıtlamaları, ülkenin en hızlı büyüyen büyük ekonomilerden biri olmaktan çıkıp en yavaş büyüyen ekonomilerden biri haline gelmesine katkıda bulundu ve Suudî Arabistan'ın büyümesi ikinci çeyrekte düşüş gösterdi.

Bu yıl büyük bir açık vermeye doğru giden bütçe, devlet şirketi Saudi Aramco'dan gelen büyük bir temettü ile kurtarıldı.

Öte yandan Rusya'nın kasası, varil başına vergi oranlarını etkileyen yüksek fiyatlardan ve uluslararası kıyaslamalara göre petrol fiyatlarındaki iskontoların azalmasından dolayı artan girişler gördü. Böylece petrol ve doğal gaz gelirleri bu yıl ilk kez temmuz ayında arttı.

Bloomberg, Suudi Arabistan'daki durumun tam tersine, artan fiyatların Rusya'nın petrol üretimi ve ihracatındaki düşüşü telafi ettiğini belirtiyor.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Rusya Suudi Arabistan petrol opec petrol üretimi