Piyasalarda önümüzdeki hafta takip edilecek beş konu
Gelecek hafta ABD, Avrupa ve Kanada merkez bankaları bu yılın ilk para politikası toplantılarını düzenleyecek.
Gelecek hafta ABD, Avrupa ve Kanada merkez bankaları bu yılın ilk para politikası toplantılarını düzenleyecek.
Apple ve Tesla gibi büyük şirketlerin açıklayacağı finansal bilançoların yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump'ın özellikle gümrük vergileri hakkında yapacağı açıklamalara piyasaların nasıl tepki vereceği izlenecek.
New York'tan Lewis Krauskopf, Tokyo'dan Kevin Buckland, Londra'dan Amanda Cooper, Lucy Raitano ve Yörük Bahçeli gelecek haftanın önemli konularını derlediler.
1.FED TOPLANTISI
ABD Merkez Bankası (Fed), Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesinden yaklaşık bir hafta sonra Çarşamba günü bu yılki ilk para politikası toplantısını düzenleyecek.
Fed'in geçen yıl politika faizinde toplam 100 baz puan indirim yaparak başlattığı para politikasındaki gevşeme sürecine ara vermesi bekleniyor.
Yatırımcılar, Fed'in bu yıl faizlerde ne kadar indirim yapacağını merak ediyorlar. Fed daha önce tahmin ettiğinden daha kalıcı bir enflasyon için hazırlık yaparken, 2025'te yapmayı öngördüğü faiz indirimlerini azaltmasının ardından piyasalar Aralık'ta sarsılmıştı.
Özellikle beklentilerden daha güçlü gelen istihdam verisinin ardından çekirdek enflasyonun yavaşladığını gösteren veriler piyasaları yatıştırmıştı.
2. İNDİRİM VAKTİ
Trump'ın gümrük vergisi tehdidi yavaşlayan euro bölgesi ekonomisi için endişe yaratırken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek hafta Perşembe günü düzenleyeceği para politikası toplantısında faizlerini tekrar 25 baz puan indirmesi bekleniyor.
Trump göreve başladığı ilk gün gümrük vergilerini yürürlüğe sokmazken, ABD'nin küresel gümrük vergilerine hazır olmadığını söyledi. Fakat Kanada, Meksika, Çin ve Avrupa Birliği (AB) hâlâ gümrük vergilerine maruz kalabilir.
İşlemciler, ECB'nin Perşembe günü vereceği faiz kararının ardından bu yıl yapılması beklenen diğer üç faiz indirimi konusunda ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarını takip edecekler.
Bazı yetkililer, faizlerin ekonomiyi büyütmeyen ya da daraltmayan yüzde 2'lik "nötr" orana doğru düşeceğine dair mutabakat sağlandığının işaretini verdiler.
Piyasa, bu mutabakatın gümrük vergilerinden etkilenip etkilenmeyeceğini merak ederken, kararı olası gümrük vergilerinin enflasyona etkisi şekillendirecek.
3.GÜMRÜK VERGİLERİ YAKLAŞIYOR
Trump'ın Kanada, Çin ve Meksika'ya yeni gümrük vergileri getirme tehdidinin ardından ABD'nin en büyük ticaret ortakları bu ay sonuna kadar gergin bir bekleyiş içinde.
Fakat Çin'in karşı karşıya olduğu yüzde 10'luk gümrük vergisi, Kanada ve Meksika için konuşulan yüzde 25'lik vergilerin yanında bir hayli düşük kalıyor. Bu oran, daha önce Çin'den ithal edilen mallar için gündeme getirilen yüzde 60'lık geniş kapsamlı gümrük vergisinin de epey altında.
Bu durum, Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında son dönemde canlanan ilişkiye bağlanabilir. Trump'ın ağırdan bir başlangıç yaptığını söylemek de mümkün.
Öte yandan Trump'ın Çin'i pazarlık masasına çağırmak için TikTok gibi popüler platformları stratejik bir koz olarak kullanmak istediği anlaşılıyor.
Çin, Çarşamba günü Yeni Ay Yılı tatiline girecek. Fakat 1 Şubat'a kadar geçen sürenin arka planda yoğun müzakerelerle dolu olması bekleniyor.
Çin bu süreçte, ekonomisini koruma amacıyla önemli adımlar attı. Devlete ait sigorta şirketlerinin, on milyarlarca dolarlık yatırımı hisse senetlerine yönlendireceği planlarla borsasını gümrük vergisi şoklarına karşı güçlendirdi.
4.PİYASALARDA DALGALANMA
ABD'deki başkanlık yemin törenine kadar yaşanan tüm belirsizliklere rağmen Trump'ın başkanlık görevindeki ilk haftası mali piyasalar için genel olarak olumlu geçti.
Hisse senetleri, tahviller ve döviz piyasalarındaki oynaklık azaldı. Meksika pezosu, Kanada doları ve yuan için riskten korunma talebi, Trump'ın göreve başladığı gün görülen zirveden geriledi.
Analistler, Trump'ın 1 Nisan'da hangi gümrük vergilerinin kimlere uygulanacağına dair daha fazla detay açıklamasını bekliyorlar.
Fakat bu tarihten önce de Trump'ın spontane açıklamalar yapması için uzun bir zaman var. Trump, 21 Ocak'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin'e yönelik gümrük vergilerinin 1 Şubat itibarıyla duyurulabileceğini söylemişti. Bu tür hazırlıksız açıklamaların devam etmesi, yatırımcılar için yeni dalgalanmaların habercisi olabilir.
5. AVRUPA'DA BİLANÇO DÖNEMİ BAŞLIYOR
Avrupa'daki şirketlerin dördüncü çeyrekte finansal bilançolarının nispeten güçlü gelmesi beklense de, Trump'ın politikalarına dair belirsizlik piyasaları etkiliyor.
LSEG I/B/E/S tahminlerine göre, dördüncü çeyrekte şirketlerin kârları, elektrik ve doğalgaz dağıtımı şirketleri ve finans sektörlerinin öncülüğünde geçen yılın aynı dönemine kıyasla ortalama olarak yüzde 1.9 yükseldi. Enerji sektörünün ortalamayı aşağı çekmesi bekleniyor.
Jeopolitik sorunlar ve euro bölgesi PMI verisinin zayıflığı, güçlü ABD ekonomisi ve değer yitiren euronun ihracatçıları desteklemesiyle telafi edilebilir.
Hollandalı çip ekipmanı üreticisi ASML haftaya Çarşamba, lüks tüketim şirketi Fransız LVMH ve Deutsche Bank Perşembe günü bilançolarını açıklayacak. Kilo verme ilacı üreticisi Danimarkalı Novo Nordisk ise bilançosunu bir sonraki hafta açıklayacak.
Bank of America'nın düzenlediği yatırımcı anketine göre, Avrupalı şirket hisselerinin portföylerdeki ağırlığı Ocak ayında son 25 yılın en yüksek ikinci seviyesine yükseldi.