Merkez Bankası ne yapacak?

Merkez Bankası
Merkez Bankası ne yapacak?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün saat 14.00'da faiz kararını açıklayacak. Finans kurumları ve ekonomistler politika faizinin 100 baz puanlık artırımla yüzde 18'e yükseltilmesini bekliyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün saat 14.00'da faiz kararını açıklayacak. Finans kurumları ve ekonomistler politika faizinin 100 baz puanlık artırımla yüzde 18'e yükseltilmesini bekliyor.  Merkez Bankası son 3 toplantıyı pas geçiyordu. 

Reuters ve Anadolu Ajansı'nın anketlerine katılan ekonomistler ağız birliği ederek faizin 100 puan artmasını bekliyor. Reuters anketine katılan 21 kurumun tamamı politika faizinde artış bekliyor. İlk yayımlanan ankette bir ekonomist TCMB'nin politika faizini Mart ayında sabit tutmasını bekliyordu ancak bu tahmin de faiz artışı olarak revize edildi. Tahminlerin medyan beklentisi politika faizinin yüzde 17'den yüzde 18'e artacağı yönünde. Artış tahminleri ise 100 ila 300 baz puan arasında değişiyor.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu, TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 100 baz puan artırarak yüzde 17'den yüzde 18'e yükselteceğini tahmin ediyor. TCMB, şubat ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi yüzde 17'de sabit bırakılmıştı.

Bloomberg anketine katılan 24 ekonomistin 1'i hariç tamamı faizlerin yüzde 18'e yükseltilmesini bekliyor. Ekonomistler, yukarı yönlü hız kazanan enflasyonu dizginlemek için Merkez Bankası'nın bir adım atacağını düşünüyor.

Goldman Sachs ve JP Morgan'da beklentilere dair yayınladıkları raporda "100 baz puan faiz artırılacağı" tahmininde bulundu. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak merkez bankası faiz kararı