Dolarda 'Merkez' hareketliliği

dolar
Dolarda 'Merkez' hareketliliği

Bugüne 7.49 seviyesinden başlayan dolar kuru Merkez Bankası'nın piyasa beklentilerinin üstünde faiz kararı açıklamasıyla sert geriledi. Dolar kuru kararın açıklanmasının ardından 7.34'e kadar geriledi.

Merkez Bankası'nın kritik faiz kararını açıklayacağı bugüne dolar kuru gerilemeyle 7.49 seviyesinden başladı.

Dün akşam saatlerinde ABD Merkez Bankası Fed faiz kararını açıkladı. Fed faiz oranını sabit bıraktı.(0 - 0,25). Kararın ardından açıklamalardan bulunan Fed Başkanı Powell "Fed gerektiği sürece ekonomiyi destekleyecek" açıklamasında bulundu. En kötü ekonomik sonuçlarının alınan kararlarla önlendiğini belirten Powell, "Ekonomik göstergeler son dönemde yükseldi ancak ekonominin izleyeceği yol büyük ölçüde virüsün seyrine bağlı" dedi. Powell, "Ekonomik toparlanma inişli çıkışlı olmaya devam ediyor ve toparlanma tamamlanmaktan oldukça uzak. Enflasyonun bir süre yüzde 2'nin üzerine çıkmasına izin vereceğiz. Enflasyonda geçici artış faiz artışını gerektirmez. Aşılama daha normal zamanlara dönüş için ümit verici" ifadesini kullandı. Powell'in yüzde 2'nin üzerine çıkacak enflasyonun faiz artırımına neden olmayacağı açıklaması piyasalara cansuyu oldu. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü gösteren DXY endeksi 92 seviyesinin sınırından dönerek 91.478'e kadar geriledi. Dolarda küresel para birimleri karşısında değer kaybına uğruyor. 

Bugün içerde Merkez Bankası'nın saat 14:00'da açıklayacağı faiz kararı bulunuyor. Açıklanan şubat ayı enflasyon rakamlarından önce faizlerin sabit bırakılacağı beklentisinde olan ekonomist ve kurumlar, beklentilerin üzerinde gelen şubat ayı enflasyon rakamlarının ardından beklentilerini güncelledi. Reuters ve Anadolu Ajansı anketlerindeki genel beklenti faizlerin 50-100 baz puan artırılacağı yönünde. TCMB'nin politika faizi yüzde 17'de bulunuyor. 

Euro ise bugüne 8,9724 seviyesinden başladı. 

 

SAAT 14:10 - MERKEZ BANKASI'NIN BEKLENTİLERİN ÜSTÜNDE FAİZ ARTIRMASI TL'YE DEĞER KAZANDIRDI

Bugüne 7.49 seviyesinden başlayan dolar kuru Merkez Bankası'nın piyasa beklentilerinin üstünde faiz kararı açıklamasıyla sert geriledi. Dolar kuru kararın açıklanmasının ardından yüzde 2'den fazla gerilemeyle  7.34'e kadar indi. Güne 8.97 seviyesinden başlayan Euro ise kararın ardından 8.76'ya kadar geriledi.

Kaynak: Haber Global TV