Kur Korumalı hesaplar nasıl başladı?
Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu Dövize Çevrilebilir Mevduat sistemi kamu ve özel bankalarda başladı. Banka şubelerinde koşullar ne? En az ne kadar mevduat gerekiyor?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi günü Dövize Çevrilebilir Mevduat modelini tanıtmasının ardından Türk Lirası dolar karşısında son üç ayda yaşadığı kayıpların büyük bir kısmını geri aldı. TL döviz karşısında yüzde 30’dan fazla değer kazanırken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ‘Kur Korumalı TL Mevduat’ın ayrıntılarını açıkladı.
Buna göre; Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatlar 3, 6, 9, 12 ay vadeli olarak uygulanacak. Azami olarak Merkez Bankası’nın politika faizi uygulanabilecek. Şu an bu faiz yüzde 14. Eğer hesabın açıldığı tarih ile hesabın kapatıldığı tarih arasında oluşacak kur farkı ise bankanın verdiği faiz oranı ile aradaki fark düşülerek vatandaşa ödenecek. Peki bankalar yeni hesapları devreye almaya başladı mı?
DÖVİZİ OLAN FARKLI, TL GETİREN FARKLI
Kamu bankaları yeni hesapları 23 Aralık Perşembe itibarıyla devreye aldı. Halkbank internet sitesinde iki yeni ürünü tanıtıyor. Bu ürünlerden ilki ‘Döviz'den Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat’. Bu hesaptan 20 Aralık tarihinde ABD doları, Euro, İngiliz Sterlini cinsinde ve Halkbank döviz hesaplarında dövizi olan vatandaşlar yararlanabiliyor.
Banka buradaki dövizi TL cinsine çeviriyor. Hesap açmak için alt limit eldeki dövizin 1000 TL ediyor olması. Hesap her gün 11:00-16:30 saatleri arasında açılabiliyor. Bu bankadaki dövizlerini TL’ye çevirmek isteyenler için kur her gün TCMB tarafından saat 11:00’da ilan ediliyor.
Halkbank’ın diğer bir hesabının ismi ise ‘Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat’ bu hesaba yatırılacak olan TL’nin illa ki Halkbank hesaplarında bulunması gerekmiyor.
HESAP NE?
Bir diğer kamu bankası Vakıfbank ise Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabını şu örnekle anlatıyor:
Bu ürünümüzden 1.000.000 TL bakiye ile %14,00 faiz oranından, 92 gün vadeli hesap açıldığı ve hesabın açıldığı gün saat 11:00’de TCMB’nin açıkladığı kurun 12,50 TL olduğu varsayımı altında;
Müşterinin 1.000.000 TL bakiyesinin USD karşılığı 80.000 USD olacaktır.
Hesabın vade sonu tarihinde müşterinin faiz getirisi %14,00 faiz oranından hesaplandığında 35.287,67 TL olacaktır. (Stopaj oranı “0”)
A. Vade sonu tarihinde TCMB’nin açıkladığı USD kuru 13,50 olur ise müşterinin kur getirisi 80.000 TL olacaktır. Bu durumda müşterinin kur getirisi faiz getirisinden büyük olduğu için faiz tahakkuk döneminde hesabın güncel bakiyesi 1.080.000 TL olacaktır.
B. Vade sonu tarihinde TCMB’nin açıkladığı USD kuru 12,60 olur ise müşterinin kur getirisi 8.000 TL olacaktır. Bu durumda Müşterinin faiz getirisi kur getirisinden büyük olduğu için faiz tahakkuk döneminde hesabın güncel bakiyesi 1.035.287,67 TL olacaktır.
C. Vade sonu tarihinde TCMB’nin açıkladığı USD kuru 10,00 olur ise müşterinin kur kaybı 200.000 TL olacaktır. Bu durumda Müşteri kur kaybına karşı korumaya alınmış olacak ve müşterinin faiz getirisi faiz tahakkuk döneminde hesaba yansıtılarak hesabın güncel bakiyesi 1.035.287,67 TL olacaktır.
ÖZEL BANKALARDA DURUM NE?
Özel bankalar da kur korumalı hesaplarını açmaya başladı. Haberglobal.com.tr’nin ulaştığı özel banka şubeleri sistemin uygulamasıyla ilgili bilgi verdi. Kimisinde paranın yatırılacağı hesabın faizi miktara göre değişebiliyor (Yüzde 14'ten fazla). Kimisinde ise TL hesap için yatırılması gereken tutar 6 haneli rakamları buluyor. Kur korumalı hesaplar internet üzerinden değil, şubelerden açılıyor.
Kaynaklar: Halkbank, Vakıfbank, Haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel