Kripto paralar cazibesini kaybetti! Peki neden?

Kripto para bitcoin Ethereum Ekonomi haberleri
Kripto paralar cazibesini kaybetti! Peki neden?

Pandemi döneminin yıldızı kripto paraların cazibesi sönüyor. Pandemi döneminde eve kapanan insanların enflasyona karşı birikimlerini koruma içgüdüsüyle ve yüksek getiri vaatleriyle ilgi çeken kripto parada işlem hacimleri pandemi öncesi seviyelere geri döndü.

Pandemi döneminin yıldızı kripto paraların cazibesi sönüyor.

Pandemi döneminde eve kapanan insanların oluşan yüksek enflasyona karşı kendini koruma içgüdüsüyle ve yüksek getiri vaatleriyle ilgi çeken kripto parada işlem hacimleri pandemi öncesi seviyelere geri döndü.

Pandemi sonrasında hisse senedi piyasalarındaki hızlı yükseliş, gerilemeye başlayan enflasyon ve bir çok kripto para borsasının iflasını açıklaması, birçok kripto para borsası ve kripto paranın dolandırıcılık suçlamalarına maruz kalması kripto paranın cazibesini düşürdü. 

Kripto haber sitesi The Block'un Binance, Coinbase, Huobi, Crypto.com gibi bir çok kripto para borsasının toplam işlem hacimlerini gösteren grafiğine göre kripto para borsalarındaki günlük işlem hacmi ekim 2020 seviyesine yani pandemi öncesi seviyesine geri döndü. 

Kripto paralar cazibesini kaybetti! Peki neden? - Resim : 1

Yine aynı kripto para borsalarının aylık işlem hacimleri de pandemi öncesi döneme dönmüş görünüyor.

Kripto paralar cazibesini kaybetti! Peki neden? - Resim : 2

Kripto para piyasasının toplam işlem hacmi pandemi döneminin zirvesi sayılan 2020 Mayıs ayında 4,25 trilyon dolar ile rekor kırmıştı. Bu işlem hacminin 1.6 trilyon dolarını Binance gerçekleştirmişti.

Ancak küresel hükümetlerin ekonomiyi canlandırmak adına aldıkları önlemler, kripto para borsalarının art arda iflas ve dolandırıcılık suçlamaları yaşaması ve zirveyi gördükten sonra gerilemeye başlayan küresel enflasyon kripto para işlem hacimlerini düşürdü.

Kripto paranın cazibesini kaybetmesinde küresel hükümetlerin kripto para piyasasına yönelik düzenleme getirme konusunda adım atmaları da etkili oldu. ABD'nin Sermaye Piyasası Kurulu olan SEC'in başkanı Gary Gensler "Kripto para şirketleri kanunlara uydukları sürece burada kalabilirler. Aksi takdirde yatırımcılar zarar görecektir… Şirketler SEC’ye kayıt yaptırmış olsalardı iflaslar yaşanmazdı. Onları incelemiş olurduk. Stablecoinler kripto para piyasasında yaygın bir şekilde kullanılmakta. Sırf bu nedenle bile piyasayı SEC denetlemeli." açıklamasını yapmıştı. 

Bitcoin tarihi zirvesini 65 bin dolar ile Kasım 2021'de görmüştü. Bitcoin bugün 27 bin 116 dolardan işlem görüyor. 

Kripto para piyasasının toplam işlem hacmi 439 milyar dolar ile Ekim 2020 seviyesine geriledi. 

ARTIK GOOGLE'DA DA ARANMIYOR

Arama istatistiklerinin trendini gösteren Google Trends'de de "Bitcoin" aramasının grafiği de işlem hacmiyle aynı şekilde ilerlemiş. 

2021 yılının nisan ayında zirve yapan Bitcoin araması o tarihden beri düzenli olarak düşmüş.

Grafik: Google Trends

Kaynak: Haber Global TV

Pandemi Kripto para 'Bitcoin ethereum