Kredi kartında limitler ne durumda? 'Düzenlemenin sabahında 24 bin 990 TL'ye düşürdüm'

ÖZEL HABERLER
Kredi kartında limitler ne durumda? 'Düzenlemenin sabahında 24 bin 990 TL'ye düşürdüm'
Türkiye'de yaklaşık 88 milyon kredi kartı bulunuyor. Fotoğraf: Shutterstock

25 bin TL'nin üstünde limiti olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 40'ı olarak belirlenmesi, vatandaşları düşündürdü. Düzenleme ile birlikte borcun yüzde 20'sini ödemek için limit düşürenler oldu.

Türkiye'de yaşanan hayat pahalılığı ve ekonomik sıkıntılar kredi kartlarının kullanımını artırdı. Her vatandaş başına birden fazla kredi kartı düşüyor.

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerine göre; 2022 yılı Mart ayı itibarıyla Türkiye'de 88 milyon adet kredi kartı, 153,9 milyon adet banka kartı ve 59,6 milyon adet ön ödemeli kart kullanılıyor. 2021 yılının ilk üç ayı ile karşılaştırıldığında, kart sayısı 10 milyona yakın artmış.

Geçtiğimiz hafta Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartı ödemeleri ile ilgili aldığı karar, kredi kartı ile geçinen veya aktif olarak kredi kartı kullananları düşündürdü. BDDK, limiti 25 bin TL'nin altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 20'si, 25 bin TL'nin üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 40'ının ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Ekonomistlere göre kurumun amacı kredi kartlarında aşırı borç birikmesini engellemek ve bu yolla daha bilinçli harcamaya vatandaşları yönlendirmek. 

Peki bu durumda kredi kartı kullananlar ne düşünüyor? Ödemedeki yeni düzenleme kredi kartı kullanım alışkanlıklarında bir değişim getirir mi? Kredi kartında limit düşürenler var mı, BDDK'nın yeni uygulaması hakkında ne düşünüyorlar? 

YÜZDE 20'SİNİ ÖDEMEK İÇİN 10 TL LİMİT İNDİRMEK

İstanbul'da yaşayan ve özel bir şirkette satın alma müdürü olarak çalışan Dilara Başören (30), 18 yaşından beri kredi kartı kullanıyor. Şu an 3 tane kredi kartı olduğunu aktaran Başören, "Haberin çıktığı gecenin sabahında limiti 25 bin TL'nin üzerine olan kartımın limitini 24 bin 990 TL'ye düşürdüm. Birden fazla kartı olanlar kesinlikle indirime gidecek. Yoksa ödeme zorluğu çeker" şeklinde konuştu.

Kredi kartında limitler ne durumda? 'Düzenlemenin sabahında 24 bin 990 TL'ye düşürdüm' - Resim : 2

Özel bir şirkette muhasebeci olarak çalışan Cemil Baştan, kredi kartını evlenmek üzere olduğu için eşya alımında kullandığını söylüyor. Baştan, "Kasım ayında evleneceğim, o yüzden kredi kartının limitini artırarak 1-2 beyaz eşya aldım. Limitim 30 bin TL'ydi. Hayat pahalılığı ortada, kredi kartıyla ayakta duruyoruz. Şimdi de o ayın borcunun yüzde 40'ını ödemem gerekiyor" diyor. Baştan, bu ay ödeyeceği taksitten sonra limitini 25 bin TL'nin altına düşüreceğini söylüyor.

BDDK'nın uygulamasının zor durumdaki insanları daha da kötü hale sokacağını söyleyen A.Ş. ise, "Asgari ödeme tutarım yüzde 40 olmasın diye düşürdüm. Limitim tam 25 bin TL'ydi. 100 TL indirsem yüzde 20'sini ödeyeceğim asgari ödemenin. O yüzden 20 bine düşürdüm. Peşin param çoğu zaman olmuyor. Ayrıca bu aralar borcum var. Kredi kartını kullanmaya başladığımdan beri hiçbir zaman borcumun tamamını ödeyemedim. Borcun yüzde 40'ını ödeyebilsem zaten tamamını öderim" şeklinde konuştu.

Kredi kartı limitini düşüren C.B. de, "Kredi kartıyla yaşıyorum diyebilirim. Her ay borcun asgarisini ödüyorum. Banka limiti geçtiğimiz yıl 30 bin TL yaptı. Daha fazla harcamaya başladım" dedi.

Yeni düzenleme ile kart limiti 25 bin TL'nin üzerinde olan C.B. de kart limitini düşürenlerden. C.B., "Zaten param olsa tamamını ödemek isterim. O yüzden düzenlemenin olduğu sabah bankayı aradım ve kredi kartı limitimi borcum olan 20 bin TL'ye kadar indirdim. Ödeyip tekrar kullanacağım" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da özel bir şirkette çalışan Aydın Şavur'un, 18 bin TL mevcut kredi kartı limiti var. Limitini yükseltmeyi düşündüğünü ancak bunun için 25 bin TL'yi geçmeyeceğini belirten Şavur, "Mevcut kartımın limitini artırmayı düşünüyordum. Ancak uygulamadan sonra 25 bin TL baremini aşmamaya dikkat edeceğim. Çünkü her ay anca asgarisini ya da yakın miktarını ödeyebildiğim kart için yüzde 40'lık bir ödeme beni ekonomik olarak zorlar" diye konuştu.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler