Herkes bunu soruyor! Türkiye'de yeterli maske ve dezenfektan stoğu var mı?

Herkes bunu soruyor! Türkiye'de yeterli maske ve dezenfektan stoğu var mı?

Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından, gözler dünyada yayılan salgınla birlikte talebi yoğun şekilde artan tıbbi malzemelere ve bu sektöre çevrildi. Sektör temsilcileri, stok durumlarını ve gelişmeleri haberglobal.com.tr'ye değerlendi

Koronavirüs salgınının dünyada yayılmasıyla birlikte, insanların kişisel hijyen konusunda aldığı önlemler, özellikle koruyucu maske, el dezenfektanları, eldiven gibi tıbbi malzemelere talebi artırdı.  

 

Dünyadaki salgınla birlikte Türkiye'de özellikle maske fiyatlarında fahiş artış görülmüş, Ticaret Bakanlığı, bu şikayetlerle ilgili tedbirler almıştı.

 

MASKELERDE USULSÜZ FİYAT ARTIŞI, CEZA VE MASKE STOĞU AÇIKLAMASI

 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, maske fiyatlarındaki usulsüz artış ile ilgili açıklamasında "3 Mart itibarıyla Reklam Kurulumuz toplandı. İlgili kanun çerçevesinde 13 firmadan 9'u haksız fiyat artışı nedeniyle idari para cezasına çarptırıldı. Firma başına 104 bin 781 lira olmak üzere toplam 943 bin lira para cezası uyguladık. Bu incelemelerimiz bundan sonra da devam edecek. Eğer aynı firma bu uygulamasına bir kez daha devam ederse cezaları 10 katına kadar çıkarma yetkimiz var" demişti.

 

Pekcan, maske üretimin ihtiyacı karşılayıp karşılamayacağına ilişkin soruya ise, "Ocakta maske satışlarında yüzde 45, şubatta yüzde 70 artış var. Türkiye'deki maske üretimi, ihtiyacımızı fazlasıyla karşılayacak durumda" yanıtını vermişti.

 

SALGINA KARŞI TIBBİ MALZEMELERİN TALEBİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR

 

Virüsün Çin'den sonra tüm dünyada hızla yayılmasının ardından, Türkiye'deki ilk koronavirüs vakası da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı. Açıklamayla birlikte özellikle kişisel hijyen ve salgına karşı önlem amacıyla kullanılabilecek tıbbi malzemelere talepte bir artış bekleniyor.

 

Peki, sektör ne diyor? Türkiye'nin salgınla mücadelesinde, tıbbi malzemeler konusunda yeterli stok var mı? 

 

SEKTÖR DÜZENLEMEYE NASIL BAKIYOR?

 

Haber Global'e konuşan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) yetkilisi, maske ve koruyucu tıbbi ürünlerin ihracatındaki düzenlemeyle ilgili, "Geçen hafta gerçekleşen bir düzenleme ile koruyucu maske, sıvı geçirmez önlük, tıbbi gözlük ve eldiven ihracatı TİTCK'nın özel iznine bağlı tutuldu. Öte yandan dezenfektanları da kapsayan biyosidal ürünlerin (Tip 1 ve tip 19) iş ve işlemlerine yönelik görev ve sorumluluklar TİTCK tarafından yürütülüyor. Söz konusu ürünlerin, halk sağlığı açısından iç piyasada da oluşabilecek olası ihtiyaçları gözetmek kaydıyla, izin süreçlerinin aksamaması önem teşkil ediyor" açıklamasında bulundu.

 

"BAZI FİRMALAR ÇİN'İN YERİNE TÜRKİYE'DE FABRİKA KURMAYI DÜŞÜNÜYOR"

 

Ayrıca, medikal sektöründe bazı uluslararası firmaların Çin'deki fabrikaların yerine Türkiye'de fabrika kurmayı düşündüklerini vurgulayan İKMİB yetkilisi, "İKMİB olarak tüm bu süreci yakından takip ederek alt sektörlerimizle, ilgili Bakanlıklarımızla, STK'larımızla ve paydaşlarımızla istişarelerde bulunuyoruz" dedi.

 

"İHRACATTA DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI, ŞU ANDA SADECE YURT İÇİ SATIŞLARIMIZI YAPIYORUZ"

 

Haber Global'e sektörle ilgili son duruma ilişkin bilgi veren Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği Başkanı Mustafa Daşcı da Bakanlığın aldığı tedbirlere değinerek, "İhracatta değişiklikler zaten yapıldı. İzne bağlandı. Devlet, devletlerarası ihracat yapıyor artık. Şirketler ihracat yapamıyor. Devletler arası talep gerçekleştirilecek Tıbbi Cihaz Kurumu'nun verdiği bilgiye göre ama bu daha tam net olarak belli olmadı. Onun için şu anda sadece yurt içi satışlarımızı gerçekleştirebiliyoruz bu ürünlerle ilgili" dedi.

 

Sağlık Bakanlığı'nın da iç tedarik açısından önlemleri aldığına vurgu yapan Daşçı, "Daha önceden Çin'e karşı devletimiz bizi koruma altına almadığı için zaten, bizim ham madde fiyatımıza mamul madde getirdiler. Dolayısıyla benim üretici sayım sadece ihracat yapabilme yeteneğine sahip olan, ihracatla yaşayabilen fabrikalarım kaldı elimde. Geri kalanının tamamı kapandı." dedi.

 

Daşçı, bu alandaki firmalarla ilgili şu detayı da paylaştı:

"Bizim 2012'de kurulan bu Kamu Hastaneleri Kurumu aracılığıyla yapılan toplu alımlar nedeniyle 8000'in üzerinde firmamız faaliyetini durdurmuştu. Süreç sürekli kendi kendini yeniliyor. Birileri faaliyetini durdururken birileri de yeniden açılıyor. Yine 8000 firmaya doğru yeniden bir tırmanışa geçti. 5600 firmaya kadar inmişti. Şu anda da yeniden il bazındaki toplu alımların haricinde DMO üzerinden ülke bazında toplu alımlar gerçekleştirilerek mevcut firmaların da orta ölçekli ve küçük sermayeli firmaların tamamının kapanma tehlikesi yaratabilecek bir alım modeli gerçekleştiriliyor. Bu da bizi üzüyor."

 

MASKE VE DİĞER ÜRÜNLER İÇİN STOKLAR YETERLİ

 

Şu anda devlet koronavirüsü ile ilgili süreci gayet iyi yürütüyor. Sağlık Bakanlığı da bu konuda başarılı tedbirler aldı. Onun için bir vakanın olmuş olması çok fazla bizi endişelendirecek bir konu değil. Ülke olarak zaten eldiven, kep, bone, maske bunun haricinde bir de koruyucu gözlükler var. O konuyla ilgili yeterince stoğa, ülkenin ihtiyaçlarına karşılık gelecek depolamaların olduğunu söyleyebilirim.

 

ÇALIŞTAYDA KORONAVİRÜS SALGINI ELE ALINMIŞTI

 

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) konuyu Şubat ayı sonundaki 'Medikal Sektörü Çalıştayı'nda ele almış, önemli değerlendirmelerde bulunulmuştu.

 

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, açıklamasında şunları söylemişti:

 

2019 yılı sonu itibariyle Eczacılık Ürünleri başlığında yaptığımız ihracat tutarı toplamda 1 milyar 33 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak 2020 ihracat rakamımız ise 79 milyon dolar olarak gerçekleşti. Medikal sektörümüz istikrarlı bir büyüme gösteriyor. Sektörümüz, tıbbi tedarik özelinde bugün artık batıyla kalite doğuyla da fiyat rekabeti performansını sergileyebiliyor. Özellikle medikal sektöründeki yerli ve millileşme atağını da hızlandırmak gerektiğini düşünüyorum. Yine bu noktada Ar-Ge ve markalaşma desteklerinin de gerekliliği öne çıkıyor. Kamu alımlarında eşdeğer yabancı ürünlerin yerine yerli medikal ürünlerimizi tercih etmenin gerekliliğini her platformda dile getiriyoruz. İKMİB olarak medikal sektörümüze olan desteğimizi artırarak devam ettirme kararlılığındayız. Bu kapsamda düzenlediğimiz çalıştaylar ile ihracatçılarımızın sorunlarına çözüm ararken, gerçekleştirdiğimiz Ur-Ge projeleri, ticaret ve alım heyetleri ile fuar milli katılım organizasyonları sayesinde ihracatçılarımızı yeni pazarlar ile buluşturuyoruz.

 

"ACİL EYLEM PLANI OLUŞTURMALIYIZ"

 

Koronavirüs ile ilgili görüşlerini dile getiren Pelister, koronavirüs salgınının tüm dünyayı etkileyebileceğini medikal sektörünün bu konuda hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

 

"MASKE İÇİN TAM KAPASİTE ÇALIŞILIYOR"

 

Koronavirüs salgını dolayısıyla başta maske olmak üzere eldiven, koruyucu kıyafet vb. birçok koruyucu ürün ve hijyen ürünlerinde talep artışı olduğuna dikkat çeken Pelister, "Özellikle maske başta olmak üzere diğer tıbbi ürünler konusunda ülkemizde üretici firmalarımız tam kapasite çalışıyorlar. Diğer acil öneme sahip tıbbi cihaz ve ürünlerde de yeterli kapasiteye ulaşabilmek için yeni yatırımlara ihtiyaç duyuluyor. Bununla birlikte Çin'de üretim durma noktasında ve hammaddelerimizin bir kısmı da Çin'den temin ediliyor. Çin küresel olarak ana tedarikçi konumunda. Hammadde tedarik sıkıntısı bizim üretim ve ihracatımızı ilerleyen dönemde olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla bu yönüyle Çin'den ithalatımızın kısıtlanması sonucu hemen bütün endüstriyel sektörlerimizde zincirleme tıkanma yaşanması riski ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu sebeple hızlı bir acil eylem planı oluşturmalıyız diye düşünüyorum. Bu plan en az önümüzdeki bir yıllık bir süreçte hammadde tedarik ve yeni pazar fiyat rekabet süreçlerini kapsamalı ve devletimiz özellikle fiyat rekabeti ile başa çıkabilmemiz için biz üretici/ihracatçıları mutlaka desteklemelidir. Bu noktada kimya sektörü olarak yapılacak olan çalışmalara en yüksek şekilde destek vereceğiz" değerlendirmesini yaptı.

 

BAKAN PEKCAN'DAN FAHİŞ FİYATLARA KARŞI 'BİLDİRİN' ÇAĞRISI

 

 Ticaret Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, 'HFA-Bildirimi' uygulamasına dikkat çekilerek, "Özellikle hijyen ürünlerinde fahiş fiyat artışlarıyla karşılaşan tüm vatandaşlarımız; HFA-bildirim uygulamasından şikayetlerini anlık olarak iletebilir" açıklaması yapıldı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın da paylaştığı uygulamaya aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

APP Store

 

Google Play

 

Kaynak: Web Özel

koronavirüs