İslam Memiş tarihi verdi... Boğa ayı geliyor

İslam Memiş euro dolar
İslam Memiş tarihi verdi... Boğa ayı geliyor

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş'in bir süredir söylediği 'parite' artışı oldu. Euro ve sterlin, dolar karşısında hızla değer kazanmaya başladı. Peki şimdi ne olacak? Böyle devam mı edecek yoksa...

 İslam Memiş bir tweet atarak şu anki piyasalara dair açıklama yaptı.

İslam memiş, euro dolar paritesinin 1,0727'ye sterlin dolar paritesinin ise 1,2579'a yükseldiğini belirterek, "Nisanda neden final dediğimi anladınız mı, Haziran boğa ayı" diye yazdı. 

Parite işlemi nasıl yapılır?

Örneğin Euro: 3 TL Dolar: 2 TL ise Euro Dolar paritesi 3/2= 1,5 olacaktır. Bu durumda, Dolar Euro paritesi ise 2/3=0,66 olacaktır.

EURUSD parite alım (Uzun pozisyon) yapan bir yatırımcı, Euro almış karşılığında ABD Doları satmış olacak; satış (Kısa Pozisyon) yaptığında Euro satıp ABD Doları almış olacaktır.

Forex piyasalarında işlem gören ve işlem hacminin en yüksek olduğu paritelerin başında EURUSD paritesi (Euro/Amerikan Doları), USDJPY (Amerikan Doları/Yen), GBPUSD paritesi (Sterlin/ Amerikan Doları), AUDUSD (Avustralya Doları/Amerikan Doları) gelmektedir. Türkiye’de bunlara ek olarak USDTRY paritesi (Amerikan Doları /Türk Lirası) ve EURTRY (Euro/Türk Lirası) da sayılabilir.

Bir parite çiftinde ilk para birimine Baz Döviz (Base Currency) denir. Örneğin; USDTRY paritesinde baz döviz Amerikan Doları’dır. Paritenin ikinci, yani değişken para birimine Karşıt Döviz (Counter Currency) adı verilir. Kar/zararın hesaplanmasında kullanılan para birimidir. Örneğin; USDTRY paritesinde karşıt döviz Türk Lirası’dır.

İslam Memiş parite İslam Memiş euro dolar paritesi sterlin dolar paritesi euro dolar sterlin İslam Memiş euro islam memiş sterlin