İran'dan Çinli firmaya 2,5 milyar dolarlık ihale!

İran Çin Ekonomi haberleri
İran'dan Çinli firmaya 2,5 milyar dolarlık ihale!

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'nın (IKA) üst yöneticisi olarak görev yapan Said Çalandari, havalimanının 2,5 milyar dolarlık ikinci aşama işi için adını açıklamadığı bir Çinli şirketle sözleşme imzalandığını belirtti.

Çalandari, şirketin projeyi yürütmek üzere birkaç yerli ve uluslararası müteahhitlik şirketiyle yapılan müzakerelerin ardından seçildiğini söyledi.

Ancak, İran'ın proje için ödemeyi, ham petrolün mali kaynaklar, ekipman ve teknik hizmetlerle takas edilmesine olanak tanıyan bir takas mekanizması kullanarak yapacağını belirtiliyor. 

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Çalandari, "Havalimanının ikinci aşama geliştirme operasyonu kapsamındaki yeni terminalin yürütme operasyonu muhtemelen Eylül sonuna kadar başlayacak" dedi.

İran'ın en büyük havalimanı olan IKA, başkent Tahran'ın yaklaşık 25 kilometre güneybatısında yer alıyor. Havalimanı 29 büyük uluslararası havayolu şirketine hizmet veriyor ve dünya çapında 64 noktaya uçuş gerçekleştiriyor.

İran, IKA'yı bölgesel bir havacılık merkezine dönüştürmek için büyük genişleme projeleri planlamıştı ancak bu projelerden bazıları son yıllarda özellikle ABD'nin ülkeye yönelik yaptırımları nedeniyle durdu.

Ulaştırma Bakanlığı'nın İKA'nın ikinci aşamasının geliştirilmesi için fizibilite çalışmalarını tamamladığını belirten Çalandari, projenin havalimanının güneyinde yer alan 410.000 hektarlık bir alanda gerçekleştirileceğini söyledi.

İKA'nın yeni terminalinin modern ekipman ve altyapıya sahip olacağı ve havalimanının mevcut tesislerinden bağımsız olarak çalışacağı belirtildi. 

 

Kaynak: Ajans Bizim

İran Çin Havaalanı ihale ekonomi haberleri