İmar affının önünü açacak düzenleme geliyor

Ekonomi haberleri TBMM
İmar affının önünü açacak düzenleme geliyor

Meclis tatile girmeden kanunlaşması beklenen kanun teklifi ile imar affı niteliğinde düzenleme de geliyor. 2022 öncesi yapılarda ruhsat şartı aranmayacak.

AK Parti’nin Meclis’e sunduğu teklif ile imar affı niteliğinde bir hüküm de getiriliyor. 31 Aralık 2021 tarihinden önce yapılmış inşaatlarda, elektrik ve su aboneliği için ruhsat alma ve ruhsata göre yapma şartı kaldırılıyor. Toplam 57 maddeden oluşan teklifin Meclis tatile girmeden kanunlaşması bekleniyor.

Dünya gazetesinin haberine göre, kanun teklifinin 37’nci maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu’nda önemli bir değişiklik yapılıyor. Madde gerekçesinde yazdığı şekliyle; kaçak kullanımın azaltılması amacıyla inşaat ruhsatı almış ancak kullanma izni verilmeyen yapılara geçici olarak elektrik ve su aboneliği verilmesiyle ilgili süre uzatılıyor. 1 Temmuz 2022’ye kadar bu kapsamda olan yapılara abonelik verilebilecek.

Madde ile getirilen asıl önemli düzenleme ise elektrik ve su aboneliği verilebilmesi için yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olma şartı 31 Aralık 2021 tarihine kadar yapılmış binalar için aranmayacak. Elektrik ve su aboneliği alabilmek için yapı ruhsatı almış olma şartı kaldırılarak, bu durumdaki binalara bir çeşit af getirilmiş oluyor.

‘İMAR AFFININ ÖNÜNÜ AÇABİLİR’

Düzenlemeyi değerlendiren kaynaklar, bunun doğrudan bir imar affı olmadığını, ancak imar affının önünü açabilecek bir uygulama olduğunu kaydettiler.

Düzenlemenin aynen kanunlaşması halinde, yaptıkları konutlar için iskan almamış müteahhitlerin daha kolay satış yapmasının önünün açıldığını kaydeden kaynaklar, “Günümüzde müteahhitler konutu satıyorlar fakat iskan olmadığı için elektrik ve su aboneliği şantiyeden kullanılıyordu. Ev alanlar da sürekli müteahhidi sıkıştırıyorlardı. Bundan sonra imar başvuruları da düşebilir” değerlendirmesinde bulundular.

Kaynak: Haber Global TV

Ak Parti Meclis imar affı