Fransız Bakan Le Maire: 5 bin ürünün fiyatı artmayacak

Fransa Ekonomi haberleri
Fransız Bakan Le Maire: 5 bin ürünün fiyatı artmayacak
Fotoğraf: DepoPhotos

Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire, yükselen gıda fiyatlarının vatandaşların alım gücünü zayıflatması nedeniyle beş bin ürünün fiyatının artmayacağını ya da düşeceğini vaat etti.

Le Maire ayrıca, 2024 yılı için üreticiler ve süpermarketler arasında normalde yıl sonunda başlayan müzakerelerin öne çekileceğini duyurdu.

Bruno Le Maire, geçen hafta, Fransız gıda sektörü temsilcileriyle yaptığı toplantılardan sonra hükümetin "hedefinin Ocak 2024'ten itibaren fiyat indirimleri" elde etmek olduğunu açıkladı. 

Bakan, toptan satış fiyatlarındaki indirimin raf fiyatlarına "derhal ve zorunlu olarak" yansıtılacağı ve bunun Fransız Hazinesine bağlı Rekabet, Tüketici İşleri ve Dolandırıcılık Kontrolü Genel Müdürlüğü (DGCCRF) tarafından denetleneceğini bildirdi.

Gıda devleri hedefte

Le Maire ayrıca, Unilever, Nestlé ve Pepsi gibi gıda devlerini işaret ederek, fiyat artışlarıyla mücadele etmek için "çok daha fazlasını yapabileceklerini" söyledi.

Le Maire, buna karşılık, makarna üreticisi Barilla ve kısa bir süre önce çiftçi sendikası FNSEA'nın başına geçen yağ devi Avril’in Başkanı Arnaud Rousseau'nun fiyat indirimlerini övgüyle karşıladı.

Hükümet, nisan ayında, Ticaret Bakanı Olivia Grégoire’ın ağzından yeni eğitim yılının başında "süpermarket raflarındaki fiyatlarda gözle görülür bir indirim" yapılacağını duyurmuştu, ancak tüketiciler hâşâ bedel ödemeye devam ediyor.

Hükümet, her yıl Aralık ayından 1 Mart'a kadar, süpermarketlerde satılan ürünlerin büyük bir kısmının satış koşullarını müzakere eden perakendeciler ve gıda üreticileri arasında yeniden yapılacak müzakereler sonucunda fiyatların düşmesini umuyordu.

Yüzde 9 artış

Geçen mart ayında sona eren en son müzakere döneminde süpermarketlerin üreticilere ödediği ortalama fiyat yüzde 9 oranında arttı. Ancak o tarihten bu yana bir dizi hammaddenin fiyatı düştü ve hükümet ilgili taraflara fiyatları gözden geçirmek üzere müzakere masasına dönmeleri çağrısında bulundu.

Perakendecilere göre, endüstriyel gıda üreticilerin çok azı bu yeni müzakerelere katıldı. 

Son aylarda enflasyonun ana belirleyicisi olan gıda fiyatları Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 11,1 oranında artarak temmuz ayına kıyasla (yüzde 12,7) daha az bir artış gösterdi. Ancak özellikle Ağustos 2021'de fiyatların zaten daha keskin biçimde artmış olması nedeniyle geçen ayki fiyat artışı hane halkının canını yakmaya devam ediyor.

 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Fransa enflasyon ekonomi haberleri Bruno Le Maire