Gabon'da 'darbenin lideri' Nguema geçici devlet başkanı olarak yemin etti

Afrika
Gabon'da 'darbenin lideri' Nguema geçici devlet başkanı olarak yemin etti
Fotoğraf: Reuters

Gabon'un 55 yıllık hanedanını deviren bir darbeye liderlik eden General Brice Oligui Nguema, geçici devlet başkanı olarak yemin etti.

Seçkin Cumhuriyet Muhafızlarının başı olan Oligui, 1967'den beri ülkeyi yöneten bir ailenin çocuğu olan Başkan Ali Bongo Ondimba'ya karşı Çarşamba günü subaylara liderlik ederek darbe yapmıştı.

Devrilme, 64 yaşındaki Bongo'nun geçen ay yapılan ve muhalefetin hile olarak nitelendirdiği başkanlık seçimlerinin galibi olarak ilan edilmesinden sadece birkaç dakika sonra gerçekleşti.

Oligui, "Cumhuriyet rejimini sadakatle koruyacağıma Tanrı ve Gabon halkı önünde yemin ederim" dedi.

Cumhuriyet Muhafızlarının kırmızı tören kıyafetini giyen Oligui, Anayasa Mahkemesi yargıçlarının huzurunda düzenlenen törende "demokrasinin kazanımlarını koruyacağına" da yemin etti.

Hemen ardından yaptığı konuşmada da belirtmediği bir geçiş döneminin ardından "özgür... (ve) şeffaf seçimlerin" yapılacağı ve "vicdan mahkumlarının" affedileceği sözünü verdi.

Darbe liderleri, Çarşamba günü, ülkenin kurumlarını feshettiklerini, başkanlık seçimi sonuçlarını iptal ettiklerini ve sınırları geçici olarak kapattıklarını açıkladı. 

Diğer ülkeler Oligui'yi Gabon'un meşru lideri olarak kabul etmedi ve Oligui sivil yönetimi yeniden tesis etme planlarını açıklaması için baskı altında.

Oligui, darbenin açıklanmasının ardından askerleri tarafından zaferle havaya kaldırıldı ve o günden bu yana generaller ve albaylar tarafından kuşatılmış olarak görüldü.

Oligui ayrıca iş dünyası ve dini liderler, sendikalar, siyasi partiler, STK'lar, diplomatlar ve gazetecilerle saatlerce süren üst düzey görüşmeler yaptı, notlar aldı ve sorulara ve şikayetlere uzun uzun yanıtlar verdi.

Cuma günü, insan haklarına saygılı daha demokratik kurumlar oluşturma sözü verdi, ancak "acele etmeden" ilerleyeceğini söyledi.

Eski muhalefetin bir kesimi Oligui'yi iktidarı devretmeye çağırıyor ancak Gabon'da pek çok kişi Bongo hanedanının devrilmesinden memnun görünüyor; başkent Libreville ve ekonomik merkez Port-Gentil sokaklarında kutlamalar yapılıyor.

'Sesinizi çıkarın' çağrısı

Eski Başkan Bongo, Gabon'u 40 yılı aşkın bir süre demir yumrukla yöneten babası Omar'ın ölümünün ardından 2009'da iktidara geldikten sonra üçüncü kez göreve gelmeye çalışıyordu.

Darbe liderleri onu ev hapsine aldıklarını ve "emekliye ayırdıklarını" söylediler.

Ancak Bongo sosyal medyada oğlunun ve eşi Sylvia'nın gözaltına alındığını söylediği bir video yayınlamayı başardı ve "dünyanın her yerinde sahip olduğumuz tüm dostlarına... ses çıkarmaları" için çağrıda bulundu.

Ulusal TV, Cuma günü, devrik başkanın oğlu Nureddin Bongo Valentin ve tutuklanan diğer yetkililerin evlerinde ele geçirildiği iddia edilen para dolu bavulların önünde çekilmiş görüntülerini yayınladı.

Ordu, diğer iddiaların yanı sıra bu kişileri vatana ihanet, zimmete para geçirme, yolsuzluk ve cumhurbaşkanının imzasını tahrif etmekle suçluyor.

Afrika'da Mali, Gine, Sudan, Burkina Faso ve Nijer olmak üzere beş ülkede daha son üç yıl içinde darbeler yaşandı. Bu ülkelerin yeni yöneticileri kışlalarına dönmek için kısa bir takvim taleplerine direndiler. 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Gabon Brice Oligui Nguema darbe Afrika