Korona çiftleri anlatıyor: Vakalar, 'ne olacaksa olsun'cular ve 'after party'ler...

koronavirüs
Korona çiftleri anlatıyor: Vakalar, 'ne olacaksa olsun'cular ve 'after party'ler...

Yuva kurmaya hazırlanan çiftler pandemiden oldukça ağır etkilendi. Bazısı nikahlarını defalarca erteledi, bazısı hayallerindeki görkemli düğünü gerçekleştiremedi... Düğün 'after party'leri moda oldu. Bazıları planlarını değiştirmekten çok sıkıldı 'ne olacaksa olsun' moduna geçti...

Normalleri değiştiren salgın, planlarımızı da alt üst etti. “Planlar” arasında tatil planları, ister turistik ister ticari yurtdışı seyahatleri, ev veya iş değiştirme düşünceleri de yer alıyor ancak öyle bir grup var ki... Çok yoruldular, çok zorlandılar. Evlilik hazırlığındaki çiftlerden söz etmek gerek.

'HER DEFASINDA...'

Merve – Selim çifti kalabalık akraba çevresi nedeniyle oldukça kalabalık bir düğün hayal ediyordu. “Yasaklar dolayısıyla hiçbir şey yapamadık. İmkanlar çerçevesinde en asgari şekilde yaptık her şeyi” diyorlar: “İstediğimiz birkaç şey gerçekleşebilir diye bir süre ertelediğimiz de oldu ama her defasında vakalar daha da patlak verdi.”

Mart 2021'deki kısa süreli normalleşme döneminde evlenen genç çift, “Büyük hayalleri küçük mutluluklara sığdırmak zorunda kaldık. :)” ifadelerini kullanıyor.

Korona çiftleri anlatıyor: Vakalar, 'ne olacaksa olsun'cular ve 'after party'ler... - Resim : 1Trabzon'da yaşayan sağlık personeli Seher Altuncu ile meslektaşı Ersan Bıçak'ın, salgın nedeniyle erteledikleri düğün bir yıl sonra yapıldı. Fotoğraf: AA

'NİKAHI DAHA KALABALIK YAPMAK İSTERDİK'

İrem – Yiğit çifti ise orijinal planlarında kalabalık bir düğün düşünmeyenlerden. “Mart 2021 civarında evlenmeyi planlıyorduk. Nikah salonuna kaç kişi sığacak falan bilmiyorduk ama bir yandan da insanlar olsun istiyorduk. O yüzden mart ayında 50 kişi de olsa açtıkları için 'Kesin yapalım artık' dedik” derken “Düğün gibi bir planımız yoktu” diye ekliyorlar.

“Ailelerin katıldığı bir nikah ve sonrasında restoranlar da açık olduğu için arkadaşlarımız arasında bir eğlence planladık” diyen çift, “Nikahı daha kalabalık yapmak isterdik” diyor: “Düğün yapmayı ilk etapta da düşünmediğimiz için nikahı 50 kişiyle yapmak istemiyorduk.”

İrem - Yiğit çiftinin seçtiği yöntem bu aralar çok tercih ediliyor. Bir buçuk senede çok yakın arkadaşlarının bir kısmı evlenebilmiş bir insan olarak çoğunun yaşadığı zorluklara da tanıklık ettim. Bu yıl bu sebeple "nikah after party'lerinin yılı" olarak tanımlanabilir. Bu durumu sormak için Tarabya'da bir restoranı aradık.

Korona çiftleri anlatıyor: Vakalar, 'ne olacaksa olsun'cular ve 'after party'ler... - Resim : 2

Karşıdaki ses "Nikahtan çıkıp gelenlerde ciddi bir artış oldu" dedi ve ekledi: "Son kısıtlamadan önceki normalleşmede görmüştük bunu. Bu dönemde de özellikle cuma ve cumartesi günleri böyle gruplar geliyor."

'KİMSEYİ RİSKE ATMAMAK İÇİN...'

Öykü – Arif çifti ise evlilik tarihlerini neredeyse bir sene ertelemek durumunda kaldı. “Biz aslında düğünü Eylül-Ekim 2020 civarında yapmayı planlıyorduk ancak kimseyi riske atmamak için Haziran 2021'e erteledik” diyorlar. 5 Haziran'da nikahı yapabildiler ancak 13 Haziran'da yapmayı planladıkları eğlence, pazar yasakları nedeniyle yine ertelenmek durumunda kaldı:

“Pazar gününün kapanmasıyla sadece nikahı yapabildik, düğün diyebileceğimiz eğlenceyi yine ertelemek durumunda kaldık. Hem nikahı hem de düğünü açık havada planlamıştık. Pazar günü bu tarz organizasyonlara izin verilmemesini anlayabilmiş değiliz.”

Korona çiftleri anlatıyor: Vakalar, 'ne olacaksa olsun'cular ve 'after party'ler... - Resim : 3Ankara Büyükşehir Belediyesi de kademeli normalleşme nedeniyle, 'bahçe nikahı' uygulamasına geçti. Fotoğraf: AA

Öykü – Arif çifti ertelemelerin maddi boyutu hakkında da tespitlerde bulunuyor. Genç çift, açık hava mekanlarının fiyatlarını iki-üç kat artırdığını söylüyor ve bu dönemde artan talep ile oluşabilecek ranta dikkat çekiyor:

“Bir haberde okumuştum bir dernek başkanı (MOSDER Başkanı Mustafa Balcı), düğün sezonunun sektörü hareketlendirdiğini ve (mobilyada) fiyatların yüzde 15 artacağını söylüyordu. Yeni evli çiftlere ertelemeler aynı zamanda yol-su-elektrik olarak geri dönüyor!”

Üsküdar'daki bir açık hava organizasyon mekanı ile konuştuğumuzda tabloyu daha net gördük. Talebin pandemi öncesine nazaran ikiye katlandığını ifade eden yetkili, "Neredeyse herkes düğünlerini bu döneme erteledi" diyor ve şöyle devam ediyor: "Sözleşmelerini bozup açık havayı tercih edenler vardı artık yer bakanlar sadece açık hava mekanlarını tercih ediyor."

Korona çiftleri anlatıyor: Vakalar, 'ne olacaksa olsun'cular ve 'after party'ler... - Resim : 4

'NE OLACAKSA OLSUN!'

Bir de henüz nikah yapmamış bir çifti dinlemekte fayda var. Özlem – Can çifti Aralık 2020'de nişan yaptı. Nikah tarihi bakarken kısıtlamaların yeniden başladığını belirten çift, salgının seyrini görmek için beklerken virüse yakalandı:

“İkimiz de hastalığa yakalandık. O sırada tarih almayı düşünemedik bile. Şimdi ülke biraz biraz açıldı. Bizi bekleyen iki düğün (farklı illerde) ve bir nikah var. Bir düğünün tarihi belli, diğer hiçbir şey belli değil. İkimiz de artık çok yorulduk. Ne olacaksa olsun!"

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

düğün nikah nişan koronavirüs Pandemi