Enerji ithalatı faturası eylülde yüzde 36,4 azaldı

Ekonomi haberleri
Enerji ithalatı faturası eylülde yüzde 36,4 azaldı

Türkiye'nin enerji ithalatı için ödediği tutar, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36,4 azalarak 5 milyar 629 milyon 555 bin dolar oldu.

Türkiye'nin enerji ithalatı için ödediği tutar, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36,4 azalarak 5 milyar 629 milyon 555 bin dolar oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığınca oluşturulan geçici dış ticaret istatistiklerine göre, eylülde Türkiye'nin toplam ithalatı, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 14,6 azalarak 27 milyar 501 milyon dolar oldu.

Bu tutarın 5 milyar 629 milyon 555 bin dolarlık kısmını, enerji ithalatı olarak özetlenen "mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler, bitümenli maddeler, mineral mumlar" oluşturdu.


Geçen yıl eylülde bu rakam 8 milyar 852 milyon 5 bin dolar olarak kayıtlara geçmişti. Böylece enerji ithalatının tutarı yıllık bazda yüzde 36,4 azaldı.

MEHMET ŞİMŞEK: GABAR'DAKİ PETROL CARİ AÇIĞIMIZI DÜŞÜRECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gabar'daki petrol üretiminin, cari açığı kalıcı olarak azaltacağını ve rezerv birikimini hızlandıracağını ifade etti.

Şimşek, sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu.

Gabar'daki petrol üretiminin 2024'te Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacağını belirten Şimşek, "Böylece cari açık kalıcı olarak azalacak ve rezerv birikimi hızlanacak. 2026 itibarıyla toplam petrol üretimi, ihtiyacımızın yüzde 18'ini karşılayacak düzeye ulaşacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Gabar'da günlük 100 bin varillik petrol olduğu tahmin ediliyor. Şehit Aybüke Yalçın ismi verilen sahada Türkiye’nin tamamında üretilenden daha fazla petrol sağlanacağını ve toplam günlük üretimin 180 bin varile yükseleceğini söyleyen Erdoğan, “2600 metre derinlikte bulduğumuz petrolü, bölgede açacağımız 100 kuyu ile günde 100 bin varillik üretim kapasitesiyle çıkartabileceğiz. Ülkemizin enerji bağımsızlığı yolunda yeni bir adım atıyoruz” dedi.

 

Kaynak: Haber Global TV