Elon Musk kovduğu yöneticilerin 128 milyon dolarlık kıdem tazminatını ödememekle suçlanıyor

Ajans Bizim
Elon Musk Twitter
Elon Musk kovduğu yöneticilerin 128 milyon dolarlık kıdem tazminatını ödememekle suçlanıyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Elon Musk, kendilerine 128 milyon dolardan fazla ödenmemiş kıdem tazminatı borcu olduğunu söyleyen Twitter'ın eski üst düzey yöneticilerinin açtığı bir davayla karşı karşıya.

Aralarında Parag Agrawal'ın da bulunduğu dört yönetici, Musk'ın şimdi X olan Twitter'ı devralırken kendilerini "sebepsiz yere kovduğunu, sonra da parayı teslim etmemek için sahte sebepler uydurduğunu" iddia ediyor. 

Bu hareketin, eski çalışanlara hak ettikleri parayı ödemeyi reddeden "daha büyük bir modelin" parçası olduğunu belirtiliyor.

Elon Musk, henüz konuya ilişkin bir yorum yapmadı.

Agrawal davayı eski finans müdürü Ned Segal, eski hukuk müdürü Vijaya Gadde ve eski genel danışman Sean Edgett ile birlikte açtı.

Davada, yıllar öncesine dayanan bir kıdem tazminatı planı kapsamında kendilerine bir yıllık maaş ve hisse senedi ödülleri borçlu olunduğunu iddia ediyorlar. Bu tutar Agrawal için 57 milyon dolar, Segal için 44 milyon dolar, Gadde için 20 milyon dolar ve Edgett için 6 milyon dolardan fazla.

Musk, Twitter'ı 2022 yılında 44 milyar dolara satın almıştı. Milyarder satın alma işleminden çıkmaya çalıştı, ancak sonunda bir dava tehdidi altında çekişmeli anlaşmaya devam etti.

Ardından anlaşmanın tamamlanmasından birkaç dakika sonra, aralarında dört yöneticinin de bulunduğu kilit liderleri kovmak için harekete geçti.

Davaya göre, dört kişiye "ağır ihmal ve kasıtlı suiistimal" nedeniyle görevden alındıkları söylendi. Verilen örnekler arasında, devralma sonrasında binlercesi işten çıkarılan Twitter çalışanları için elde tutma ikramiyelerini imzalamak da yer alıyor.

Ancak dava, Musk'ın satın alma işlemini tamamlamaya zorlandığı için kızgın olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, yöneticilerin sebepsiz yere işlerini kaybetmeleri halinde tazminat ödenmesini öngören kıdem tazminatı planlarını reddederek liderlere borçlu olduğu milyonları ödemekten kaçınmaya çalıştığı iddia ediliyor.

BBC'nin haberine göre, davada, iki tarafın o zamandan beri para için savaştığı ve şimdi idari süreci tükettikleri belirtildi.

X daha önce personele tam ödeme yapıldığını açıklamıştı. Musk'ın avukatı Alex Spiro, yorum talebine yanıt vermedi.

Davada, yöneticiler Musk'ı şirketi yasaları çiğneyen ve borçlarını ödemeyen bir kuruluş haline getirmekle de suçladılar.

Kaliforniya'daki federal mahkemeye yapılan başvuruya göre, "Musk faturalarını ödemiyor, kuralların kendisi için geçerli olmadığına inanıyor ve servetini ve gücünü kendisiyle aynı fikirde olmayan herkesi ezmek için kullanıyor".

Geçtiğimiz yıl, platformun eski bir insan kaynakları yetkilisi, şirketi eski personeline ödenmesi gereken yaklaşık 500 milyon dolarlık (385 milyon sterlin) kıdem tazminatını ödememekle suçlayan bir toplu dava açmıştı.

Yaklaşık 16 ay önce gerçekleşen devralma sırasında Gana'daki şirkette çalışan yaklaşık 20 kişi, Şubat ayında yaptıkları açıklamada, hak ettikleri parayı ancak yakın zamanda aldıklarını söyledi.

Dört yöneticinin açtığı dava, Musk'ı borçlarını ödemekten kaçınan ve çalışanlarına kötü davranan bir kişi olarak göstermeye çalıştı.

Agrawal ve eski meslektaşları davada, "Musk'ın ödeme yapmayı reddetmesi... Twitter'ın eski çalışanlarına hak ettikleri sosyal hakları ve diğer tazminatları ödemeyi reddetme şeklindeki daha geniş bir modelin parçasıdır" iddiasında bulundu.