Dolar 2024'te ne olur? İşte Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi ile Reuters'ın dikkat çeken açıklamaları

dolar Merkez Bankası TCMB
Dolar 2024'te ne olur? İşte Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi ile Reuters'ın dikkat çeken açıklamaları

Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kazanıp kazanmayacağı 2024 yılında da merak edilecek konular arasında yer alacağa benziyor. Peki, dolar 2024 yılında ne olur? İşte anketler ve TCMB ekonomistlerinin 2024 dolar tahmini.

2024 dolar tahmin ve öngörüleri önceki yıllarda olduğu gibi yatırımcılar tarafından araştırılıyor. Koronavirüs salgınının ardından ortaya çıkan enflasyon sorununu, Rusya-Ukrayna savaşı ve son zamanda da İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar ekonomiler üzerinde etkili olmaya devam etti. Tüm bu ve buna benzer etkenler sonucunda da doların 2024 yılında nasıl bir hareket içerisinde olacağı yönünde çalışmalar daha şimdiden başlamış durumda. Bu içeriğimizde bu merak edilen konu hakkında uzman isimler ve bankalar ile birlikte TCMB'nin çalışma (Piyasa Katılımcıları Anketi) ve açıklamalarını sizler için derledik...

MERKEZ BANKASI'NIN ANKETİNDEN ÇIKAN 2024 DOLAR TAHMİNİ

Aralık 2023 tarihinde yayınlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), Piyasa Katılımcıları Anketi'nde doların 2024 yılı içerisindeki öngörüsü şu şekilde belirtilmiştir: "Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 30,00 TL iken, bu anket döneminde 29,62 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 39,62 TL iken, bu anket döneminde 39,46 TL olarak gerçekleşmiştir."

dolar 2024te ne olur

REUTERS ANKETİNDE DİKKAT ÇEKEN 2024 DOLAR TAHMİNİ

İngiliz haber ajansı Reuters'ın gelişmekte olan ülkelerin (EM) para birimlerinin performansına yönelik anket düzenledi.

Söz konusu ankete göre, gelişmekte olan ülke paraları ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine başlayacağı yönündeki beklentilerin kuvvetlenmesi ile birlikte dolar karşısındaki bu yılki kayıplarını gelecek yıl telafi edip hafif yükselecek. Bununla birlikte Türk Lirası'nın (TL) yakın vadede değer kazanması beklenmiyor.

TL'DE KISA VADEDE TELAFİ BEKLENMİYOR

Bu yıl sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 10 civarında değer kaybeden TL ve Güney Afrika randının yakın zamanda kayıplarını telafi etmesi beklenmiyor.

Reuters'ın gelişmekte olan piyasa para birimlerine yönelik gerçekleştirdiği ankette TL tahmini veren kurumların tahminlerinin medyanına göre, dolar/TL'nin bir ay sonra 28.90, üç ay sonra 30.00, altı ay sonra 31.6684, 1 yıl sonra ise 33.00 olması bekleniyor.