Çin'in mega teknoloji devleri 'işten çıkarmalara hazırlanıyor'

Çin
Çin'in mega teknoloji devleri 'işten çıkarmalara hazırlanıyor'
Çin'in büyük teknoloji şirketleri, Didi, Tencent ve Alibaba'nın personel küçülmesine gitmesi bekleniyor. Fotoğraf: Shutterstock

Çin'in önde gelen teknoloji şirketlerinin ekonomik durum ve haklarındaki soruşturmaların da etkisiyle işten çıkarmalara gideceği iddia ediliyor. On binlerce çalışanı olan firmalar neden bu durumda?

Çıkış noktası Çin olarak kabul edilen Covid-19 nedeniyle üretimin yavaşlaması ve tedarik zincirlerinde oluşan kopukluklar bu ülkenin ekonomisinin de yavaşlamasına neden oldu. Ekonomik durgunluk ve Çin hükümetinin şirketlere açtığı soruşturmalar sonucu oluştuğu iddia edilen baskılar sebebiyle Tencent, Alibaba ve araç çağırma uygulaması Didi gibi dev şirketlerin binlerce çalışanının işine son vereceği Amerikan medyası tarafından iddia ediliyor. 

TEKNOLOJİ DEVİ TENCENT BİNLERCE KİŞİYİ ÇIKARIYOR 

Bir fenomen haline dönüşen Pubg oyunun da üreticilerinden Tencent de binlerce çalışanı ile yollarını ayırabilir. Tencent'e ait popüler sohbet, sosyal medya ve ödeme uygulaması WeChat'in sadece "bulut" biriminde çalışanlarının beşte birinin işten çıkarılacağı öne sürülüyor. Tencent'deki işten çıkarmalar sadece WeChat ile sınırlı değil. Merkezi Shenzhen'de bulunan ve 100 binden fazla çalışanı olan şirket, kendi bulut ve akıllı iş endüstrisi birimlerinde çalışan 20 bin çalışanın bulunduğu alanda yüzde 20'lik bir tenkisata gidebilir. 

Çin'in mega teknoloji devleri 'işten çıkarmalara hazırlanıyor' - Resim : 2
Merkezi Shenzhen'de bulunan Tencent'in binlerce kişiyi işten çıkarabileceği iddia ediliyor. Kaynak: Shutterstock

Alibaba'YA CEZA ŞİRKETİ ZOR DURUMDA BIRAKTI 

İşten personel çıkarması beklenen bir diğer şirket ise perakende devi Alibaba. Hangzhou merkezli Alibaba, bu yıl en az binlerce kişiyi etkileyebilecek belirli iş gruplarındaki çalışanlarının yaklaşık yüzde 20'sini işten çıkarmayı düşünüyor. Bu iş grupları arasında indirimli ürünler uygulaması Taobao Deals ve market alışverişi platformu Taocaicai, market zinciri Freshippo, harita ve navigasyon uygulaması AutoNavi, seyahat hizmeti Fliggy ve yiyecek dağıtım uygulaması Ele.me gibi uygulama tabanlı işletmeleri bulunuyor. Bu şirketlerin iş hacmindeki düşüş, bu uygulamalardan para kazanan binlerce çalışanı da etkileyecek.

 Alibaba'ya geçtiğimiz yıl piyasada "kartel" oldukları gerekçesiyle 2.8 milyar dolarlık vergi cezası kesilmişti. Bazı uzmanlar bu cezanın Çin yönetiminin şirketin kurucusu Jack Ma'ya gözdağı vermesi olarak yorumlamıştı. Alibaba yönetimi cezayı ödeyeceklerini açıklamıştı. Durgun ekonomi ve baskılar sonucunda, Alibaba'nın 31 Aralık'a kadar olan üç aylık dönemdeki gelir artışı, 2014'te halka açıldığından bu yana en düşüğü oldu. Alibaba'nın geçen Eylül ayı itibariyle yaklaşık 259.000 çalışanı bulunuyor.

Çin'in mega teknoloji devleri 'işten çıkarmalara hazırlanıyor' - Resim : 4
Alibaba'nın kurucusu Jack Ma Kaynak: Shutterstock

Pekin merkezli araç çağırma uygulaması Didi, temmuz ayından bu yana bir siber güvenlik soruşturması altında. Soruşturma, Didi'nin müşterilerin bilgilerini edindiği iddiası üzerine açıldı. Kurum hakkında siber güvenlik endişeleri doğarken Didi, önümüzdeki bir veya iki ay içinde ana araç çağırma hizmeti de dahil olmak üzere bazı iş birimlerindeki çalışanlarının yüzde 20'sini işten çıkarabilir. Didi'nin 2020'nin sonunda yaklaşık 16.000 çalışanı vardı. 

Araç çağırma uygulaması Didi, başta Avustralya, Meksika, Mısır, Brezilya, Rusya olmak üzere birçok ülkede faaliyet gösteriyor. Didi son yıllarda Amerikalı Uber'in en büyük rakiplerinden biri haline geldi. 

Çin'in mega teknoloji devleri 'işten çıkarmalara hazırlanıyor' - Resim : 5
Araç çağırma uygulaması Didi'ye Çin hükümeti tarafından soruşturma açıldı. Kaynak: Shutterstock

HİSSELER DÜŞTÜ 

Çinli internet şirketlerinin hisseleri geçen yıl neredeyse yüzde 60, Tencent'in kağıtları ise yaklaşık yüzde 40 düştü. Geçen Temmuz ayında 14 dolardan hisse sattıktan sonra halka açılan Didi'nin hisseleri hafta içi 4 dolar civarından işlem gördü.

İŞSİZLİK SAYISINDA ARTIŞ 

Muhtemel işten çıkarmalar, şirketlerin işletmeleri yeniden yapılandırma ve genel kârlılığı artırma çabalarının bir parçası olarak yorumlanıyor. Ancak uzmanlar şirketlerin işten çıkarma sonucu pozisyonların sınırlandığını ve şirketler içinde pozisyon değiştirmenin de zorlaştığını söylüyor. Ancak uzmanlar şirketlerin işten çıkarma sonucu şirket içi pozisyonların sınırlandığını ve çalışanların pozisyon değiştirmesinin zorlaştığını söylüyor. Kimilerine göre bu şirketler kısa vadede yeni işe alım yapmakta da zorlanabilir.

Şubat ayında Çin'in resmi işsizlik oranı 2021'in sonuna göre 0,4 puan artarak yüzde 5,5 olurken, genç işsizlik oranı yüzde 14,3'ten yüzde 15,3'e yükseldi. Çin ekonomisi bu yıl yüzde 5,5 büyüme hedefliyor. 

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Wall Street Journal'de Yoko Kubota imzası ile yayımlanan ‘China’s Big Tech Firms Are Axing Thousands of Workers’ isimli makaleden alınmıştır.

Ek Kaynak: New York Times 

Kaynak: Web Özel

Çin tencent Alibaba didi ekonomi işten çıkarma jack ma