Çin ile Rusya arasındaki ticaret 200 milyar dolara yaklaştı

Çin Rusya Ekonomi haberleri
Çin ile Rusya arasındaki ticaret 200 milyar dolara yaklaştı
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ticaret hacmi, bu yılın Ocak-Ekim döneminde yüzde 27,7 artarak 200 milyar dolara dayandı.

Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük Genel İdaresi (PRC) tarafından açıklanan son verilere göre, Rusya ile Çin arasındaki ticaret cirosu Ocak-Ekim döneminde yıllık olarak yüzde 27,7 artarak 196,48 milyar dolara ulaştı.

Çin'den Rusya'ya son 10 ayda ihracat yüzde 52,2 artarak yaklaşık 90,08 milyar dolar, Rusya'dan mal ithalatı ise yüzde 12,4 artarak 106,4 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Aylık olarak, ekim ayında Rusya-Çin ticaret hacmi eylül ayına göre yüzde 9 azalarak 19,79 milyar dolar oldu. Ekimde Rusya'dan aylık ithalat yüzde 3,7 düşüşle 11,1 milyar dolar, Çin'in ihracatı ise yüzde 10,2 düşüşle 8,69 milyar dolar oldu.

Rusya Federasyonu'ndan Çin'e ihracatının büyük bölümünü petrol oluşturuyor. Diğer önemli ihracat kalemler arasında bakır ve bakır cevheri, kereste, yakıt ve deniz ürünleri bulunuyor.

Buna karşılık, Çin tarafı Rusya'ya çoğunluğu akıllı telefonlar, endüstriyel ve özel donanımlar ile oyuncaklar, ayakkabılar, araçlar, klimalar ve bilgisayarlardan oluşan geniş bir ürün yelpazesi ihraç ediyor. 

Çin ayrıca, Rusya'ya önemli bir stratejik hammadde olan germanyum da sağlıyor.

İki ülke arasındaki ödemelerin yüzde 90'ından fazlası ulusal para birimleriyle yapılıyor.

TÜRKİYE ÇİN TİCARET İLİŞKİSİ

Türkiye'nin ekim ayında en fazla ithalat yaptığı ülke 3 milyar 760 milyon dolarla Çin oldu. 3 milyar 291 milyon dolarla Rusya ve 2 milyar 606 milyon dolarla Almanya, Çin'i takip etti.

İthalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içindeki payı yüzde 58,5 olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: Ajans Bizim