Bakan Nebati'nin Londra seyahatinde neler konuşuldu?

Web Özel
Bakan Nebati'nin Londra seyahatinde neler konuşuldu?
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Londra'da uluslararası finans çevreleri ile bir dizi temaslarda bulundu. Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dünyanın finans başkenti Londra'da önemli temaslarda bulundu. Yabancı yatırımcılara Türkiye Ekonomi Modeli'ni anlatan Nebati kurun dengelenmesinin önemli olduğunu söyledi. Peki Londra'daki temaslar nasıl geçti? Yabancılar ne düşünüyor?

Londra dünyanın finans başkenti. Yer yüzündeki en büyük bankaların genel merkezleri, Thames Nehri'nin kenarında yükseliyor. Büyük gökdelenler son yıllarda şehre aran Arap sermayesinin de bir sembolü. Dünyanın bütün paraları bu kentte işlem görüyor. Takas ediliyor (swap), alınıp satılıyor. Türkiye ekonomisi için de Londra’da yer bulmak son derece önemli.

Geçmiş yıllarda ekonomiden sorumlu üst düzey yetkililer de bu kentte önemli temaslarda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Mayıs 2018’de Londra’da uzun temaslarda bulunmuş ve buralarda finans çevreleri ile bir araya gelmişti.

Türkiye’den Londra’ya giden son üst düzey isimlerden biri ise Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati oldu. Nebati önceki gün yaptığı açıklamada ilk temasların çok olumlu geçtiğini söylerken toplantılarda Türkiye Ekonomi Modeli’ni anlattıklarını ifade etti.

Türkiye ekonomisini de yakından izleyen Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, “Nebati Londra’da iyi iş çıkardı. Çok hazırlıklı geldi. Türkiye’nin hikayesini pazarlamakta ve anlatmakta iyiydi.” değerlendirmesinde bulundu.

Ash, Nebati’nin Türkiye’de sermaye kontrolü uygulanmayacağına ilişkin yabancılara güvence de verdiğini söyledi. Bloomberg haber ajansına göre; basına kapalı gerçekleştirilen toplantılarda bakan dolar/TL kurunun belli bir seviyede dengelendiğini söyledi.

10 MİLYAR DOLAR, 312 MİLYAR TL

Bakan ayrıca Kur Korumalı TL Mevduat ürününe de ilginin yoğunluğundan bahsetti. Nureddin Nebati’nin verdiği bilgilere göre; 20 Aralık 2021 kararlarından sonra 10 milyar dolar döviz, 312 milyar TL mevduat KKM kapsamında hesaplara geçti.

Bakan yatırımcılar ve bankacılarla yaptıkları toplantıda yastık altındaki altınlara da çok önem verdiklerini bunu sisteme kazandırmaya çalıştıklarını belirtti. Bakan Nebati’nin Londra'daki toplantılarda Türkiye’de çok ciddi seviyelere gelen enflasyonun Türkiye’nin kültürüne has olduğu yönündeki açıklamaları olduğu konuşulmuştu, Bakan daha sonra bu açıklamanın katılımcılar tarafından yanlış anlaşılmış olabileceğini söyledi.

Bakan Nebati'nin Londra seyahatinde neler konuşuldu? - Resim : 1
Londra'daki temaslara yoğun katılım gözlendi. Fotoğraf: AA

'HAZİNE HENÜZ BORÇLANMADI'

Londra’daki görüşmelerin başka bir amacı ise tabii ki Türkiye’deki dış kaynaklı yatırımları artırmak. Reuters’a bilgi veren iki bankacılık kaynağı Hazine’nin her yılın ilk haftalarında yurt dışı borçlanmaya çıktığını ancak bu yıl henüz yurt dışından borçlanmadığını belirtiyor.

Hazine borçlanmaya ilişkin bir açıklama yapmazken Refinitiv verisine göre; Hazine'nin 21 Şubat'ta 2 milyar eurobond ödemesi var. 25 Şubat'ta da 1.1 milyar dolar iç borçlanma senedi ödemesi bekleniyor.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ NEDEN ARTTI?

Öte yandan bankacılar TCMB analitik bilanço verilerinden yaptıkları hesaplamalara göre bankanın net ve brüt rezervlerinin yaklaşık 5-6 milyar dolar arttığını hesaplıyorlar. Bankacılar rezervdeki artışın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile swap anlaşmasından kaynaklanmış olabileceğini, ihracatçıların döviz gelirlerinin %25'inin TCMB'ye satışı gibi yeni adımların da bu artışta etkili olabileceğini belirtiyorlar.

Nebati’nin temasları ve yükselen enflasyonun etkileri bu hafta piyasada izlenirken Cuma günü piyasa kapanışının ardından Fitch Türkiye’nin piyasa notunu açıklayacak. Kuruluş Türkiye’yi ‘yatırım yapılamaz’ seviye olan BB- görünümle takip ediyor.

Bakan Nebati’nin Londra temaslarına dönecek olursak, Hazine ve Maliye Bakanı iki günde 18 varlık yönetim şirketi, 19 uluslararası kalkınma ve yatırım bankası ile 10’dan fazla özel sermaye, altyapı ve girişim sermayesi fonu ve teknoloji şirketlerinin temsilcileri ile görüştü.

FARKLI YATIRIMCILAR İLE DE GÖRÜŞÜLÜYOR

Bakan Nebati görüşmeler sırsında Abu Dhabi, Suudi Arabistan ve İsrailli yatırımcılar ile de görüşmeler organize ettiklerini ve bu görüşmelerin verimli geçtiğini söyledi ancak konu hakkında ileri detay vermedi. 

Bakan dün akşam Londra’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde gazetecilerin sorularını yanıtlarken yastık altında 250-350 milyar dolar civarında altın olduğunu hesapladıklarını söyledi.

Kaynaklar: Bloomberg, Reuters, Anadolu Ajansı, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Web Özel