Bakan Dönmez: Depolarımız dolu, kışı rahat geçireceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Rusya Karadeniz
Bakan Dönmez: Depolarımız dolu, kışı rahat geçireceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Kışa hazırız. Depolarımız tam dolu şekilde. Daha depolarımızı kullanmaya başlamadık. Depolarımız sayesinde kışı rahat geçireceğiz'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TRT Haber  gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dönmez şunları ifade etti: 

Türkiye sadece gazın ticaretinin yapılacağı bir merkez olmayacak. Aynı zamanda dağıtımında yapılacağı bir merkez olacak. Bu durumda fiyatın da belirlendiği bir merkez olacağız. Fiyat mekanizmasında da varız.

Kışa hazırız. Depolarımız tam dolu şekilde. Daha depolarımızı kullanmaya başlamadık. Depolarımız sayesinde kışı rahat geçireceğiz.

Türkiye ve Rusya arasında her iki lider de milli paralarla ticaretin önünü açma yönünde niyetlerini ifade etmişlerdi. Gelinen noktada bu süreç daha da hızlandı. Son görüşmemizde bir mutabakat söz konusu. Bununla alakalı olarak teknik birtakım çalışmaların tamamlanması gerekiyor. Kısmen ruble üzerinden ticaret başladı.

(Libya ile hidrokarbon anlaşması) Bundan memnun olan ve olmayan ülkeler var. O onların bileceği bir şey. Bundan diğer ülkelerin çekinmemesi gerekiyor. Orada çıkarılacak petrol ve gaz (hidrokarbon ürünleri) başta o ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak. Aslında bu tip çalışmalar arz tarafında üretim artışı sağlayarak sadece iki ülkenin menfaatine değil, bölgesel hatta küresel olarak enerji krizinin çözümüne önemli derece katkı sağlayacak.

(Enerji fiyatları) Yüksek maliyetleri vatandaşlarımıza daha az yansıtmak için ciddi anlamda sübvansiyon (destek) uyguladık. Geçtiğimiz yılı hatırlatacak olursak sadece doğal gazdaki sübvansiyon desteği 80 milyar lira civarında. Bu maliyete tabii ki Hazine ve Maliye Bakanlığımız katlanıyor. Elektrikte 20 milyar liraydı. Bu sene bu rakam bunun belki iki katı olacak. Çünkü rakamlar geçen seneye göre ciddi manada arttı. Zorunlu olarak bazı artışlar yaptık biz de. Hazinenin taşıyabileceği yük var. Bu yükün büyük bir kısmını oraya alıyoruz.

MART SONUNA KADAR İLK GAZI SİSTEME VERECEĞİZ

(Karadeniz gazı) Yaklaşık 2 yıldır hummalı bir çalışma devam ediyor. Kıyıdan mesafesi 170 kilometreyi bulan bir sahada çalışıyoruz. Aslında birçok çalışmamız da suyun altında olduğu için ve yeraltında olduğu için tabi görsel olarak da gösteremiyoruz. Fakat orada Karadeniz'in tam göbeğinde suyun altında bir enerji üssü kuruyoruz adeta. Boru hattı çalışmaları yüzde 97 oranında tamamlandı denizdeki. Biliyorsunuz geçtiğimiz haftalarda bu data hattını sinyal hattını, haberleşme hattını çekecek gemi gelmişti. İki tane gemi var biri sığ biri açık denizde çalışan. Orada da önümüzdeki bir hafta on gün içerisinde kablolama çalışmalarını tamamlayacağız. İlk hedefimiz 10 tane üretim kuyusu açmaktı. 9'u tamamlandı. Bunlardan da 5'inin büyük oranda işlemlerini tamamlamak üzereyiz. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yani mart sonuna kadar ilk gazı sisteme vereceğiz. Dolayısıyla artık herkes mutfağında bunu kullanabilir hale gelecek.

YER TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Türkiye'nin enerji ihtiyacı önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek. Bizim bu enerjiyi yenilenebilir, temiz enerji kaynaklarından sağlamamız gerekiyor. Ama tüm ihtiyacınızı bu kaynaklardan karşılama şansınız yok. Çünkü bu rüzgar, güneş, hidroelektrik, bunlar kesintili kaynaklar. Peki eksik kısmı neyle tamamlayacaksınız? İşte burada en temiz kaynaktan başlayarak sıralama yapıyoruz. Nükleer önümüzdeki dönemde sadece bizim değil, hem Avrupa'nın hem de gelişmiş birçok ülkenin yeni alternatif temiz enerji kaynağı olarak gündeme geliyor. Çünkü sıfır emisyon var. Bu ne demektir? Yani karbondioksit salmıyorsunuz.

Bizim de Akkuyu ile başlayan bu sürecimiz inşallah Sinop'la, belki üçüncüsü -yer çalışmaları devam ediyor- Trakya olabilir. Buralarda da bu çalışmaları devam ettireceğiz. Türkiye'nin 2050 yılına kadar olan enerji talebini bir planlama çalışması yapıyoruz. Hangi yılda hangi kaynak türünden ne kadar tesis devreye girecek, bunun planını programını bitirmek üzereyiz.

Trakya'da yer tespit çalışmaları devam ediyor. Nükleer projelerde yer hazırlama süreçleri uzun süreçler. Belki bizden sonraki nesillere, muhtemel nükleer projelerin lokasyonlarını vermiş olacağız.

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez enerji krizi doğal gaz