Avrupa ekonomisini ayağa kaldıracak formül: Zenginlerin hoşuna gitmeyecek!
Avrupa Vergi Gözlemevi tarafından bugün yayımlanan bir rapora göre, dünya genelinde milyarderlerin servetlerinden yüzde 2 oranında vergi alınması, Avrupa devletleri için yaklaşık 40 milyar euro'luk yeni bir gelir kaynağı oluşturabilir.
Fransız ekonomist Gabriel Zucman başkanlığındaki Gözlemevi, dünya genelinde milyarderlerin, gelir vergisini kaçırmak için sık sık paravan şirketlerini kullandığına dikkat çekiyor ve servetlerinin %0 ila %0,5 arasında etkili bir vergi oranına tabi olduğunu belirtiyor.
Bu nedenle, yaklaşık 2.800 milyarderin servetlerine dünya genelinde en az %2 oranında bir vergi getirilmesi öneriliyor.
Bu öneri, 2021 sonunda Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) himayesinde imzalanan uluslararası bir anlaşmanın ardından tüm dünyada kademeli olarak uygulanacak olan şirket karları üzerindeki %15'lik asgari vergi ile benzerlik taşıyor.
Gözlemevi verilerine göre, Avrupalı milyarderler şu anda yılda sadece altı milyar dolar vergi ödüyorlar.
Servetlerin %2 oranında vergilendirilmesi, vergi gelirlerini yedi kat artırarak Avrupa genelinde 40 milyar euro'ya ve dünya çapında 200 milyar euro'ya ulaştıracak. Rapora önsöz yazan Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz'e göre, bu gelirler, hükümetlerin "eğitim, sağlık, altyapı ve teknoloji" gibi alanlara yatırım yapabilmesi için "hayati öneme sahiptir".
Fransa Kamu Hesapları Bakanı Thomas Cazenave, Eylül ayında uluslararası düzeyde bireylerin vergilendirilmesini incelemek üzere "partiler arası bir çalışma grubu" kurma niyetini açıkladı. Ancak hükümet, çok zenginlerin servetlerine yönelik yeni bir ulusal vergiye karşı çıkmakta ve böyle bir verginin Avrupa veya uluslararası düzeyde kararlaştırılması gerektiğine inanmaktadır.
Birçok Avrupalı milletvekili ise Eylül ayında hazırladıkları bir raporda, en zengin Avrupalıların servetlerine istisnai ve geçici bir vergi getirilmesini önerdi. Parlamenterler, "En zengin %10'luk kesimin net finansal varlıklarına dayalı olarak 30 yıl boyunca uygulanacak %5'lik bir verginin 150 milyar euro'ya ulaşabileceğini" hesapladılar.
Vergi Gözlemevi raporunda, 2017'den bu yana uygulanan otomatik banka bilgisi değişiminin başarısının olumlu karşılandığına dikkat çekiyor. 2013 yılından önce, hane halklarının vergi cennetlerine yatırdığı finansal varlıkların çoğu vergi makamlarına bildirilmiyordu. Ancak on yıl sonra bu servetin sadece yaklaşık %25'i vergi otoritelerine açıklanmıyor.
Kaynak: Ajans Bizim