Almanlar bankada unuttukları paranın peşinde
Almanya'da unutulan banka hesapları büyük sorun olmaya başladı. Vatandaşlar ölen yakınlarının mirasçısı olduklarını kanıtlamak için banka banka geziyor.
Şu an cebinizde kaç para var? En dalgın olanımız bile aşağı yukarı cebindeki miktarı bilir. Bazı insanlar ise ceplerindeki para dışında, bazı banka hesaplarını bile unutabiliyor. Ya iş yeri değiştirirken farklı bir banka ile çalışmaya başlıyorlar veyahut bu dünyadan göçüp, hesaplarını başka insanlara söylemiyorlar.
Almanya’da kayıp banka hesaplarını bulmak bir sektör haline dönmüş durumda. Dünyanın en yaşlı nüfuslarından birine sahip ülkede, vefat eden anne babaların çocukları onların banka hesaplarını arıyor.
Resmi olmayan ve çok geniş aralıklı hesaplara göre; 2 ila 9 milyar euro arasında bir miktarın bu banka hesaplarında olduğu ifade ediliyor. Türkiye’deki kanunların aksine Almanya’da banka hesaplarında unutulan paralar ne kadar süre geçerse geçsin devlete devrolmuyor. Sadece unutulan hesaplardaki paranın mirasçısı olduğunu kanıtlamak çok zor.
Banka ve sermaye piyasası kanunu hakkında uzman olan hukukçu Klaus Hünlein’e göre; unutulan hesapların çoğunda az para var ve bazen meftanın çekmeceleri karıştırıldığında bile hesap cüzdanına rastlanabiliyor.
"BABAMIN BURADA PARASI VARMIŞ"
Örneğin bir para 30 yıl boyunca bir bankada unutulmuşsa bu para için bankanın devlete ödediği vergi ve hesap işletim ücreti bankaya ödendikten sonra yasal mirasçıları parayı alabiliyor. Fakat hesabın mirasçısı olduğunu ispatlamak çok zor çünkü bankalar özel izinler olmadığı müddetçe “Babamın burada hesabı varmış” diyerek yapılan başvuruları hemen incelemiyor.
İngiltere’de ise devlet kurumları mirasçılara yardımcı olurken banka ile son ana kadar hemen hemen temasa bile geçilmiyor. Berlin’de yaşayan avukat Thomas Lorenz, “Almanya’da nüfus müdürlükleri her zaman bir şeyleri araştırmak için doludur” diyor.
Almanya’da ailenizden birine ait unutulmuş bir banka hesabı olduğunu düşünüyorsanız 220 üyeli bankalar birliğine başvuruyorsunuz. Buraya yaptığınız başvuruda vasinizin size bıraktığı malları veya menkul kıymetleri gösteriyorsunuz. 2020 yılında 1,700 Alman unutulan banka hesaplarının kontrolünü devralmak için kuruma başvurmuş. Almanya Bankalar Birliği (BdB) 20 euro gibi bir ücret karşılığı kayıp hesap araştırması yapıyor.
BANKALAR AYAK DİREYEBİLİYOR
Özel bankalar da kayıp hesap araştırması yapıyor ama buraların aldığı ücretler 200-300 euroya kadar çıkabiliyor. Frankfurt Yüksek Mahkemesi’nin 2004 yılında verdiği bir karara göre hesap 20 yıllık da olsa 30 yıllık da olsa mirasçısına kuruşu kuruşuna ödeme yapılmak zorunda.
Peki sistem gerçekte nasıl işliyor? Avukatların anlatımına göre; Almanya’da bazı bankalar 10 yıl boyunca hiç hareket olmayan hesaplardaki paraları başka bir hesaba aktarıyor ve bilançoya ‘olağanüstü gelir’ olarak kayıt ediyorlar ve mirasçıların paraları alamadığı da oluyor. Böyle olduğu zaman zaten faizden zarar eden mirasçılar üstüne anaparayı da göremiyorlar.
Almanya’nın 2000 yılında Mark’ı bırakıp euroyu da para birimi olarak kabul ettiğini hatırlatmak gerek. Bu yüzden 30 yıllık hesaplardaki paralar bir de marktan euroya çevriliyor.
TÜRKİYE’DE DURUM NE?
Türkiye’de bir banka hesabında 10 yıl boyunca işlem yapılmazsa para Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrediliyor. Her yıl vadesi gelen hesaplarda Haziran ayının 15’ine kadar işlem yapılması gerekiyor. Vatandaşlar e-devlet üzerinden unuttukları bir banka hesabı olup olmadığını görebilirler. TMSF de bu hesapları internet üzerinden ilan ediyor. 2018'de bankalarda unutulan mevduat miktarı yaklaşık 100 milyon lirayı bulurken, TMSF'nin uyarıları sonucu bu rakam Ağustos 2019'da 4,5 milyon lira olmuştu.
2020 yılında bankalarda unutulan toplam 217 milyon lira sahipleri ortaya çıkmadığı için TMSF’ye devredildi. Son 10 yılda 1 milyon 44 bin hesapta hiçbir işlem yapılmadı.
Kaynaklar: Die Welt, Haberglobal.com.tr