Merkel arkasında nasıl bir toplum bırakıyor?

Almanya
Merkel arkasında nasıl bir toplum bırakıyor?

Almanya'da 16 yıllık Merkel iktidarı önümüzdeki hafta sona eriyor. Merkel sonrası Avrupa'nın geleceği bir soru işareti. Kendisinden başka Başbakan görmeyen bir kuşağı arkasında bırakıyor. Peki toplum Merkel dönemini nasıl hatırlıyor?

Z kuşağı sadece Türkiye siyasetinin konuştuğu bir kavram değil. Almanya’da da sık sık gündemde. Şu sıralar Z kuşağının kime oy vereceği Almanya’da merak konusu çünkü Başbakan Angela Merkel’in 16 yıllık iktidar dönemi bitiyor. Şimdi oy verme yaşına gelen pek çok genç Merkel dışında bir Başbakan görmedi.

Berlin’de bir lisenin mezuniyet balosunda eğlenen gençler Almanya’dan memnun olduklarını söylüyor. Ole Schroeder, “Mükemmel bir demokrasimiz yok ama iyi bir demokrasimiz var” diyor.

Alisa Gukasov ise ülkenin göçmen politikasını beğendiğini söylüyor. Gukasov, “Herkesin burada yaşama ve rüyalarını gerçekleştirme şansı var” demekte.

Lina Ziethen’in asıl derdi ise iklim değişikliği. Genç kız, “Otomobil kullanmayı bırakın dememiz lazım. Ama bunların hepsi 50 yıl önce yapılmalıydı” diyerek iklim değişikliği karşısındaki öfkesini dile getiriyor. Merkel döneminde yeşil enerjiye hatırı sayılır bir yatırım yapılsa da ülkenin batısındaki seller iklim değişikliği konusunda halkın politikacılara öfkesine neden oldu.

Fukushima’daki nükleer felaketin ardından ülke nükleer santrallarını büyük ölçüde kapattı ve yeniden kömür enerjisi kullanmaya ağırlık verdi. İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı bazı zararlılar yemyeşil Alman ormanlarını da kurutuyor.

 

Merkel arkasında nasıl bir toplum bırakıyor? - Resim : 1

SON DÖRT DÖNEMDİR İKTİDARDA

Almanya 26 Eylül Pazar günü sandığa gidecek. Merkel’in başında olduğu muhafazakar CDU, koalisyona dört dönemdir liderlik ediyor. Son anketlere göre orta-sol bu seçimi kazanmaya daha yakın.

Bira üretim bandının arkasında aile firmasının işlerini düzenleyen Anke Ketterer’in ailesi 1877 yılından beri bira üretiyor. Ketterer’e Merkel dönemi sorulduğunda, “İyi bir iş çıkardı” cevabını veriyor. Eşi, Philip, “Almanya’da iyiyiz. Tabi ki çok memnun olmanın da rekabette geride kalmak gibi bir tehlikesi var” diyor.

Merkel’in Alman toplumu üzerindeki en büyük etkisi 2015 yılında mültecilere sınırı açmak oldu. Alman toplumu farklı ülkelerden insanların ülkesine gelmesine yabancı değil. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından misafir işçi (Gastarbeiter) olarak ülkeye gelen pek çok toplum Almanya’da kuşaklardır yaşam sürüyor. Bu toplumlar arasında en geniş kesimi de Türkler oluşturuyor.

NÜFUSUN YÜZDE 25'İ GÖÇMEN

Bugün Almanya nüfusunun tam dörtte birini göçmenler oluşturuyor. Almanya 2015'ten bu yana 1.3 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Merkel, Türkiye ile AB arasında yürütülen mülteci anlaşması konusunda da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile sıklıkla görüşüyordu.

Merkel arkasında nasıl bir toplum bırakıyor? - Resim : 3Merkel ve Erdoğan yıllar içerisinde defalarca kez bir araya geldi. İkilinin 2008 yılında Almanya'daki buluşmasından bir kare. Fotoğraf: Shutterstock

Almanya'ya 2015'ten sonra gelen mülteciler arasında olan diş hekimi olan Negin, İran asıllı. “Burada hayat güzel. Hayatta bir amacım var, mücadele ediyorum. Ama yine de bazı şeyler çok zor. Diğer insanlardan daha çok çalışmak zorundayım. Bazen halen burada yeni gibi hissediyorum” diyor.

2015 yılının başlarında ülke mülteci krizini başlatırken Merkel kameraların karşısına geçip, "Wir schaffen das” (Bunu başarabiliriz) demiş ve bu cümle ülkenin göçmen konusunda farklı eğilmesine sebep olmuştu. Yine de pek çok Alman, ülkeye alınan göçmen sayısından dolayı Merkel’e öfkeli. Bu öfke 2015’ten sonraki ilk seçimde aşırı sağcı AfD’nin parlamentoya girmesi ile sonuçlanmıştı.

Toplumdan Merkel’e yöneltilen başka bir eleştiri ise Berlin duvarı yıkıldıktan sonra sürekli olarak yatırımlardan daha az pay alan Doğu tarafından geliyor.

Merkel’in sıklıkla eleştirildiği farklı bir konu ise kadınlar ve erkekler arasındaki kazanç farkını kapatmak için mücadele etmediği iddiası. Almanya’nın küresel şirketlerinde çalışan kadın sayısının artırılması ülke için stratejik bir hedef. Hatta yönetim kurullarına kadın üye konması kanunla garanti altına bile alındı.

Münih Enstitüsü, Çağdaş Tarih bölümünde çalışan Profesör Magnus Brechtken, “Son 16 yılı özetleyecek olursak Merkel’in ülkeyi kolay olmayan bir geleceğe hazırladığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullanıyor.

Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü BBC'de Jenny Hill imzasıyla yayımlanan 'German elections: How Angela Merkel changed her country' isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynak: Haberglobal.com.tr

Almanya Başbakanı Angela Merkel