Air France - KLM ortaklığı gözünü o havayoluna dikti: 144,5 milyon dolar!

Havacılık Ekonomi haberleri
Air France - KLM ortaklığı gözünü o havayoluna dikti: 144,5 milyon dolar!
Fotoğraf: DepoPhotos

Air France-KLM ortaklığı, İskandinavya’nın sorunlu havayolu şirketi SAS'ın yüzde 19,9'una kadar hissesini satın almak üzere bir konsorsiyumun parçası olarak seçildiğini ve bunun Fransa-Hollanda şirketi için 144,5 milyon dolarlık bir yatırım anlamına geldiğini duyurdu.

Fransa-Hollanda grubu tarafından yapılan basın açıklamasında, Air France-KLM ile Castlelake ve Lind Invest yatırım fonlarını içeren konsorsiyumun, SAS Yönetim Kurulu tarafından başlatılan "finansman talep sürecinde kazanan aday olarak" seçildiği belirtildi.

İskandinav Havayolları, ana hissedarları Danimarka ve İsveç hükümetleri olan bir şirket.

Aynı kaynağa göre, İzin verilmesi ve diğer tüm ön koşulların ortadan kalkması halinde konsorsiyum ve Danimarka Devleti 475 milyon ABD Doları adi hisse senedi ve 700 milyon ABD Doları garantili dönüştürülebilir tahvil olmak üzere 1,175 milyar ABD Doları yatırım yapacak.

Air France-KLM'nin yatırımı ise 109,5 milyon ABD doları adi hisse senedi ve 35 milyon ABD doları garantili dönüştürülebilir tahvil olmak üzere toplam 144,5 milyon ABD dolarına ulaşacak.

Air France-KLM, işlemin tamamlanmasından sonra SAS AB'nin sermayesinde yüzde 19,9'a varan bir azınlık payına sahip olacak.

Küresel salgın sırasında 11 milyar euro'dan fazla zarar eden Air France-KLM, kamu otoritelerinin desteği ve iki kez yeniden yapılandırılmasının ardından 2022 yılında 728 milyon euro gelir elde ederek kâra geçti.

2023'ün ilk yarısında ise ortaklığın kasasına 604 milyon euro daha girdi. 

Basın açıklamamasında, grubun, "Avrupa'da hava taşımacılığının konsolidasyonunda aktif bir rol oynamaya kararlı olduğu ve SAS ile planlanan iş birliğinin, grubun stratejik yol haritasının bileşenlerinden biri olduğu” belirtildi.

SAS, eylül başında, 2019'dan bu yana ilk kez son malî yılının üçüncü çeyreğinde kâra geçtiğini açıkladı. Bu gelişmeye rağmen, havayolu birkaç yıldır malî zorluk içindeydi.

Temmuz 2022'de, şimdiki fiyatıyla borsada sadece yaklaşık 280 milyon euro değerinde olan SAS, ABD iflas yasası (ünlü "Bölüm 11") kapsamında koruma başvurusunda bulundu. 

Bu, artık borçlarını geri ödeyemeyen bir şirketin, faaliyetlerine devam ederken alacaklılarına karşı koruma altında yeniden yapılandırılmasına olanak tanıyor.

Şirket ayrıca, 7,5 milyar İsveç kronu (645 milyon euro) değerinde bir tasarruf planı başlattı ve yatırımcılardan 9,5 milyar İsveç kronu (817 milyon euro) toplama niyetini açıkladı. 

Avrupa Birliği Asliye Mahkemesinin mayıs ayında, 2020 yılında Danimarka ve İsveç hükümetlerinin desteğiyle bir milyar euronun biraz üzerinde bir değere sahip geniş bir yeniden sermayelendirme planını iptal etmesiyle şirket bir gerilemeye daha maruz kaldı.

Anlaşma hayata geçerse, Air France-KLM, kendisine ait havayolları ile SAS AB arasında ticari bir iş birliği kurmayı ve SAS markasının ve sık uçan yolcu programının iyi bir şekilde yerleşmiş olduğu İskandinav pazarlarındaki varlığını geliştirmeyi amaçlıyor. 

Grubun havayolları SkyTeam ittifakının üyesi olan Air France-KLM'ye göre, bunun ön koşulu SAS'ın Star Alliance uluslararası havayolu ittifakından ayrılması! 

Air France-KLM, Portekiz hükümetinin 28 Eylül'de en az yüzde 51'inin özelleştirilmesi için çalışmalara başladığını duyurduğu ulusal havayolu şirketi TAP ile de ilgilendiğini ifade ediyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Air France SAS havayolu şirketleri şirket satın alma