Portekiz'in havayolu şirketi TAP Air Portugal özelleştiriliyor

Portekiz
Portekiz'in havayolu şirketi TAP Air Portugal özelleştiriliyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Portekiz hükümeti, Avrupalı rakipleri Air France-KLM, Lufthansa ve IAG grubunun (British Airways ve Iberia) ilgisini çeken ulusal havayolu şirketi TAP Air Portugal'ın sermayesinin en az yüzde 51'inin özelleştirilmesi sürecini resmen başlattı.

Maliye Bakanı Fernando Medina, "şirket sermayesinin en az yüzse 51'ini satmak ve yüzde 5 kadarını çalışanlara ayırmak isteyen" Sosyalist yönetimin haftalık toplantısının sonunda yaptığı açıklamada, "Hükümet bugün TAP'ın özelleştirilmesi prosedürünü başlatan kararnameyi kabul etti" dedi.

Hükümetin "yıl sonuna kadar ya da en geç gelecek yılın başında" şirketin gelecekteki sahibinin yerine getirmesi gereken ayrıntılı şartnameleri kabul etmeyi planladığını söyleyen Medina, devletin bu operasyondan alabileceği miktarı belirtmedi.

Yönetim, şimdilik TAP'ın büyümesi ve Portekiz merkezli bir hava bağlantıları platformu gibi çeşitli "stratejik hedefler" belirledi.

Covid-19 salgını nedeniyle zorlukları daha da artan havayolu şirketi, 3,2 milyar avroluk bir kamu fonu enjeksiyonu ve Avrupa Komisyonu ile müzakere edilen bir yeniden yapılandırma planından yararlanarak, 2020'de acil bir mesele olarak tamamen yeniden kamulaştırıldı.

TAP, 2023'ün ilk yarısında 22.9 milyon euro kâr ederken, bir önceki yıl 202,1 milyon avro zarar etmişti.

TAP, 2017'den bu yana ilk kez, yeniden yapılandırma planında belirlenen hedeften iki yıl önce, 2022'de 65 milyon avro net kârla kâra geçmiş oldu.

Altyapı Bakanı Joao Galamba, "TAP cirosunda, taşıdığı yolcu sayısında ve en önemlisi de sonuçlarında net bir büyüme gösteriyor" dedi.

Galamba, Brezilya ve Kuzey Amerika rotalarında güçlü bir varlığı olan şirkete atıfta bulunarak, "Geçen yılın sonuçları zaten tarihî olsa da 2023 için görünüm daha da iyi" diye ekledi.

 

Kaynak: Ajans Bizim

TAP havayolu şirketleri Portekiz özelleştirme