ABD'den kritik öngörü: Son çeyrekte borçlanma tahminini 776 milyar dolara düşürdü

ABD Borsa Hisse senetleri Ekonomi haberleri Dünya haberleri Gündem haberleri
ABD'den kritik öngörü: Son çeyrekte borçlanma tahminini 776 milyar dolara düşürdü

ABD Hazine Bakanlığı, 2023'ün dördüncü çeyreğine dair borçlanma tahminini 852 milyar dolardan 776 milyar dolara çekti.

ABD Hazine Bakanlığı, 2023 yılının ekim-aralık ve 2024'ün ocak-mart dönemlerine dair borçlanma tahminlerini yayımladı. Açıklamada, dördüncü çeyrekte 776 milyar dolar borçlanma beklendiği bildirildi.

Aralık sonu nakit dengesinin 750 milyar dolar olacağının tahmin edildiği kaydedilen açıklamada, borçlanma öngörüsünün temmuzda duyurulan tahminden 76 milyar dolar düşük olduğu aktarıldı.

Açıklamada, Hazinenin 2024'ün ilk çeyreğinde de 816 milyar dolar borçlanmasının ve mart sonu nakit dengesinin 750 milyar dolar olmasının beklendiği bildirildi.

Hazinenin bu yılın temmuz-eylül döneminde, 1 trilyon 10 milyar dolar borçlandığı belirtilen açıklamada, söz konusu çeyrek sonunda nakit dengesinin 657 milyar dolar olduğu bilgisi paylaşıldı.

Bakanlık, temmuzda paylaştığı tahminde, Hazinenin üçüncü çeyrekte 1 trilyon 7 milyar dolar borçlanmasının beklendiğini, eylül sonu nakit dengesinin 650 milyar dolar olacağının öngörüldüğünü duyurmuştu.

ABD EKONOMİSİNİN 3. ÇEYREK VERİLERİ

ABD ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,9 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.

ABD Ticaret Bakanlığı, temmuz-eylül dönemine ait Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) öncü verilerini açıkladı.

Buna göre, ABD'de GSYH, bu yılın üçüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 4,9 artarken, 2021'in son çeyreğinden bu yana en hızlı büyüme kaydedildi.

Beklentilerin üzerinde büyüme kaydeden ABD ekonomisinin, söz konusu dönemde yüzde 4,3 büyümesi tahmin ediliyordu.

Ülke ekonomisi, 2023'ün ikinci çeyreğinde 2,1 büyüme performansı göstermişti.

ABD ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğindeki büyümesinde, tüketici harcamaları, özel envanter yatırımları, ihracat, eyalet ve yerel hükümet harcamaları, federal hükümet harcamaları ve konut sabit yatırımlarındaki artışlar etkili oldu.

Aynı dönemde büyümeye negatif etki yapan ithalat da arttı.

Yılın üçüncü çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 2,9 artış kaydetti. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 artmıştı.

Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı dönemde yüzde 2,4 yükseldi. Piyasa beklentileri çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin bu dönemde yüzde 2,5 artması yönündeydi.

Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,7 artmıştı.

 

Kaynak: AA