ABD Türkiye Büyükelçisi Satterfield: "ABD'li ilaç şirketlerine borç ödenmedi, Türkiye pazarından çıkabilirler"

dolar ABD David Satterfield
ABD Türkiye Büyükelçisi Satterfield: "ABD'li ilaç şirketlerine borç ödenmedi, Türkiye pazarından çıkabilirler"

ABD'nin Türkiye büyükelçisi David Satterfield, Türkiye'nin ABD'li ilaç şirketlerine olan yaklaşık 2.3 milyar dolar borcu ödemesi gerektiğini, aksi halde ABD'li ilaç şirketlerinin Türkiye pazarından çıkabileceğini söyledi.

Türkiye ABD İş Konseyi'nin (TAİK) internet üzerinden düzenlenen ticaret konferansında konuşan Satterfield, kamu hastanelerinin ABD'li ilaç şirketlerine geçen yıl 230 milyon dolar olan borcunun 2.3 milyar dolara çıktığına dikkat çekti.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un konuyu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dikkatine bir yıl önce getirdiğini belirten Satterfield, ertesi yıl ise ABD'li şirketlerden alacaklarından büyük ölçüde vazgeçmelerinin istendiğini dikkat çekti.

"ŞİRKETLER TÜRKİYE PAZARINDAN AYRILMAYI DEĞERLENDİRLECEKLER"

Satterfield konuşmasında,"(ABD'li) şirketler Türkiye pazarından ayrılmayı ya da varlıklarını azaltmayı değerlendirecekler. Bu durum Türkiye'nin çıkarına değildir" dedi.

Satterfield sosyal medya düzenlemesi hakkında da, "Büyük sosyal medya şirketlerinin kullanıcı verilerini sadece Türkiye'de depolamasını zorunlu kılan düzenleme içinde eşit olmayan şartlarda rekabeti barındırır" diyerek gelişmelerin ABD'li şirketlerin Türkiye piyasasından ayrılmasıyla sonuçlanabileceğini belirtti.

Kaynak: Reuters

ABD ilaç şirketleri