Dolar 30 TL sınırında! ABD'deki temaslar izlenecek

Ekonomi haberleri dolar FED Jerome Powell Mehmet Şimşek Hafize Gaye Erkan
Dolar 30 TL sınırında! ABD'deki temaslar izlenecek

Dolar salı gününe 29,94 TL'den başlarken, euro ise 32,79 TL'den başladı. Yatırımcılar Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın New York'ta yatırımcılarla gerçekleştireceği temasları takip edecek. Öte yandan ABD enflasyonu da takip edilecek.

Dolar salı gününe 29,94 TL'den başlarken, euro ise 32,79 TL'den başladı.

Bu hafta gündem yoğun... Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın ABD'de 11 Ocak'ta yatırımcı toplantısına katılacak. 

JP Morgan'ın New York'taki merkezinde yapılacak toplantıda TCMB Başkanı Erkan'ın "Para Politikası ve Enflasyon Görünümü" başlıklı sunumuyla başlayacak. Bakan Şimşek, "Maliye Politikası ve Hazine'nin Finansman Görünümü" başlıklı konuşma yapacak.

Moody's 12 Ocak Cuma günü ABD piyasalarının kapanışının ardından Türkiye notunu değerlendirecek. Geçtiğimiz günlerde MÜSİAD toplantısında konuşan Bakan Şimşek "Türkiye'nin notunun artmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulunmuştu. 

Hazine borçlanmalara başladı. Hazine dün gerçekleştirdiği iki ihalede 26,1 milyar lira borçlandı. 

Perşembe günü Fed'in 2024 para politikasına yön verecek mahiyette veri olan enflasyon rakamları açıklanacak. ABD enflasyonun yıllık bazda yüzde 3,2 artması bekleniyor. Fed Başkanı Powell, basın karşısında konuştuğu son toplantıda "Faiz artırım süreci sona erdi." demişti. Yatırımcılar bu konuşmadan sonra 2024'ün ilk çeyreğinde faiz indirim ihtimalini yüzde 80 belirlemişti. Ancak bu oran geçtiğimiz cuma günü açıklanan ve beklentilerin üstünde gelen tarım dışı istihdam verisi ile birlikte gerilemişti. Perşembe günü açıklanacak enflasyon rakamları da beklenti üstü gelirse piyasaların faiz indirim hayalleri bir süre daha ertelenebilir. Nitekim Fed'in son toplantısının tutanaklarında faizlerin bir süre daha yüksek kalacağı vurgulanmıştı.