Çalış Fransa çalış!

Çalış Fransa çalış!

Fransa çalışmıyor. En azından hükümet böyle düşünüyor. 2030 hedeflerini yakalamak isteyen ülke nasıl daha çok çalışacak? Fransızlar çok mu fazla tatil yapıyor? Haftalık çalışma süresinde Avrupa birincisi Türkiye'yi geçebilirler mi?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u genellikle Orta Doğu'ya ilişkin yaptığı açıklamalarla tanıyoruz. Macron bu tavrı ile Türkiye’nin ciddi tepkisini çekse de şu sıralar başka bir derdi var: O da tembellik.

Macron 2019 yılında yaptığı bir açıklamada, “Komşu ülkelerimizden çok daha az çalışıyoruz” demiş ve haftalık çalışma saatlerinin azlığına vurgu yapmıştı. Macron şu sıralar ülkede gündem olan yeni kalkınma planı Fransa 2030’un sunumunda şu sözleri kullandı: 

Saat olarak diğer ülkelerden daha az çalışıyoruz, bu hala böyle. Ve doğru şekilde, doğru bir hayat döngüsü içinde planlı değiliz. Daha çok üretim yapan bir ülke olmamız lazım.

'HELE 7 SAAT ÇALIŞIRSAK...'

Bir sonraki gün gazeteciler kabine toplantısı sonrası hükümet sözcüsü Gabriet Attal’ı yakaladı. Attal, “Cumhurbaşkanı önemli bir gerçeğe dikkat çekti. OECD rakamları da bunu ortaya koyuyor. OECD ortalamasına göre bir işçimiz yılda 300 saat daha az çalışıyor. Eğer günde 7 saat çalışmaya geçersek toplamda 1 aylık iş saati kaybımız olacak yılda” dedi.

Hükümete eleştiriler de var. 2020 yılını baz alarak çalışma saatlerin yorumlanmaması gerektiğini pandemi yılında az çalışmanın normal olduğu söyleniyor. OECD ülkelerine göre Kolombiya günde 47.6 saat ile dünyanın en fazla çalışan ülkesi. Fransa buna yakın değil ama İsviçre ve Hollanda gibi refah seviyesinin kendine yakın olduğu ülkelerden daha çok çalışıyor.

Bir Fransız yılda ortalama 1.402 saat çalışırken OECD ülkelerinin ortalama çalışma saati 1687 saat. Ortalama bir Meksikalı 2020 yılında 2.124 saat çalışmış. OECD veri setinde Türkiye’nin yıllık çalışma saati verisi 2013 yılından sonra boş. 2013 yılında bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yılda 1832 saat çalışıyormuş.

Çalış Fransa çalış! - Resim : 1
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeniden seçilmek için bir ekonomik ve sosyal kalkınma planı olan 2030 hedeflerini çok önemsiyor. Fotoğraf: Shutterstock

FRANSA VERİMLİ ÇALIŞIYOR

Fransa OECD ülkeleri arasında yıllık saat olarak en az çalışan yedinci ülke. Fransa’da özellikle turizm sezonunda mevsimlik işçi sayısının çokluğunun yıllık çalışma süresi ortalamasını aşağı çektiği ifade ediliyor. İşçilerin yılda toplam 35 gün izin yapması da yıllık çalışma süresini düşürüyor.

Fransa’da bazı çevreler ülkenin endüstriyel katma değerli ürün üretme kapasitesinin yüksek olduğunu belirtirken bu sebepten diğer ülkelerden daha az saat çalışabileceğini söylüyor. Hatta The Economist dergisi bir yazısında “İngilizler Fransızlardan daha çok çalışmak zorunda” ifadesini kullanarak İngiltere’nin Fransa kadar iyi üretim yapamadığını belirtmişti.

Çalış Fransa çalış! - Resim : 2

TÜRKİYE’DE DURUM NE?

Türkiye'nin yıllık çalışma saatleri OECD veri setinde olmasa da haftalık istatistikler mevcut. Buna göre; Türkiye haftada 45.6 saat çalışarak (ki yasal çalışma süresi 45 saat) Avrupa’nın en çok haftalık mesai yapan ülkesi durumunda. Türkiye’yi 39.6 saat ile Polonya ve 39.3 saat ile Portekiz izliyor. Fransa haftalık 36.5 saat çalışıyor ve Avrupa’da yedinci sırada.

DANİMARKA YİNE ÜZDÜ

Ortaya koyduğu örnekler ile aynı dünyayı paylaştığı diğer ülkelerin zaman zaman sinirlerini bozan Danimarka’da, belediye çalışanları haftada dört saat mesai yaparken üç gün tatil yapmaya 2019’un Eylül ayında başladı. Bunun yanında vatandaşlar mesai saatleri ve günleri dışında belediye çalışanlarına telefonla ulaşarak bazı işlemlerini yapabilecek. 

TÜRKİYE'DE HAFTALIK ÇALIŞMA SAATİ NASIL BELİRLENİYOR?

4857 sayılı çalışma kanununun 63. maddesine göre; haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiş. Yani hafta içi çalışılan bir iş yerinde mesai günde 9 saatten fazla olamıyor. Mola süreleri de düşüldüğünde günlük çalışma süresinin 7,5 saatten fazla olamayacağı hesap ediliyor.

4857 sayılı kanun ile dinlenme sürelerinin alt sınırı da belirlenmiş. Buna göre dinlenme çalışma süresi 4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakikadan, 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar (7,5 saat dahil) süreli işlerde otuz dakikadan, 7,5 saatten fazla süreli işlerde 1 saatten az olamıyor.

Kaynaklar: Le Monde, Euronews, haberglobal.com.tr