Dolar her geçen gün rekorunu yeniliyor!

Ekonomi haberleri dolar FED Jerome Powell Mehmet Şimşek TCMB Merkez Bankası
Dolar her geçen gün rekorunu yeniliyor!

Dolar/TL kuru her geçen güne yeni rekor seviyelerden başlıyor. Kur bugüne 31,58 TL'den başladı. Euro ise 34,30 TL'den başladı. Dün TÜİK'in açıkladığı enflasyon beklentilerin üzerinde geldi. ABD'li dev yatırım bankası JP Morgan, Merkez Bankası'ndan bir faiz artırımı daha bekliyor.

Dolar/TL kuru her geçen güne yeni rekor seviyelerden başlıyor. Kur bugüne 31,58 TL'den başladı. Euro ise 34,30 TL'den başladı.

Doların yılbaşından bu yana yükselişi yüzde 6,86 oldu.

Şubat ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde aylık yüzde 4,53 düzeyinde gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise yüzde 67,7 oldu. Enflasyona en büyük katkı Eğitim ve gıda ile alkolsüz içeceklerden geldi. Beklentiler aylık yüzde 3,70 düzeyindeydi. 

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz ay yayımladığı PPK özetinde "Fiyat artışlarının şubat ayı ve sonrasında yavaşlayacağı tahmin edilmektedir." ifadeleri yer almıştı. Özette, yıl sonu itibarıyla çekirdek göstergelerin eğiliminin son Enflasyon Raporu’nda tahmin edilenden daha olumlu bir enflasyon eğilimine işaret ettiği vurgulandı. Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta açıkladığı faiz kararının metninde "enflasyonda kalıcı riskler oluşması durumunda parasal sıkılık gözden geçirilecektir." ifadesi "Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır." şeklinde değiştirilmişti.

TCMB, enflasyonun mayıs ayında yüzde 70-75 ile zirve yaptıktan sonra gerilemesini ve yıl sonunda yüzde 36'ya inmesini bekliyor. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün katıldığı yayında "Programımızın nihai hedefi enflasyonu tek haneye indirmek." dedi. Enflasyon açıklanmadan önce konuşan Bakan Şimşek "Bugün açıklanacak enflasyon rakamı son 12 ayın enflasyonu, önümüzdeki 12 ayın enflasyonu ile ilişkisi zayıf, önümüzdeki aylarda düşecek." ifadelerini kullandı. 

31 Martta gerçekleşecek yerel seçimler sonrası kurların yukarı yönlü hareketin hızlanacağı iddialarına ilişkin konuşan Bakan Şimşek "Seçim sonrasına liranın değer kaybına ilişkin beklentiler bana çok anlamlı gelmiyor." dedi ve ekledi "Bizim kur rejimimiz serbest kur rejimidir, bizim bir kur hedefimiz yoktur, olmayacak da."

Bakan Şimşek, KDV ve MTV ile ilgili çalışmalarının olmadığını söyledi. Bakan Şimşek "Borsa İstanbul'u ya da başka alanda piyasayı bozacak bir vergi düzenlemesi gündemimizde değil." dedi.

ABD'li dev yatırım bankası JP Morgan, enflasyonun beklentileri aşmasının ardından TCMB'den Nisan ayında 500 baz puan(Yüzde 45'ten yüzde 50'ye)faiz artırımı daha beklediğini raporladı.

Bugün piyasalarda önemli veri bulunmuyor.

Piyasalar bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın Senato'da yapacağı konuşmaya odaklandı.