Dolar haftaya düşüşle başlıyor

Ekonomi haberleri dolar Merkez Bankası
Dolar haftaya düşüşle başlıyor

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın sürpriz faiz kararı sonrasında 25,50 TL'ye kadar gerileyen dolar kuru yeni haftaya 26,48 TL'den başladı. Euro ise 28,6236 TL'den başladı. Bu hafta Türkiye'nin 2. çeyrek büyüme rakamları açıklanacak.

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın sürpriz faiz kararı sonrasında 25,50 TL'ye kadar gerileyen dolar kuru yeni haftaya 26,48 TL'den başladı. Euro ise 28,6236 TL'den başladı.

Bu hafta Türkiye'nin 2. çeyrek büyüme rakamları açıklanacak. Öte yandan içerde kapasite kullanım raporları,, dış ticaret ve imalat PMI verileri açıklanacak. Dışarda ise ABD ekonomisinin büyüme rakamları ile Euro bölgesi enflasyon rakamları açıklanacak. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), geçtiğimiz hafta piyasalara sürpriz yaparak politika faizini yüzde 17,5'ten yüzde 25'e yükseltti. Kararın ardından Türk Lirası dolar ve euro kurları karşısında yüzde 7'den fazla değer kazandı. 

Karar piyasalara TCMB'nin politika faizini belirlemekte "özgür" olduğuna dair güçlü bir mesaj oldu. Öte yandan bankalara Türk Lirası'nı KKM karşısında daha cazip kılma yolunda yardımcı oldu. 

PPK'da sıkılaştırmanın "gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde" güçlendirileceğinin mesajı verildi. Parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek kararları almaya devam edecekleri vurgulandı. 

Kararın ardından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Kararlıyız" mesajı verdi. 

Jackson Hole'de konuşma yapan Fed Başkanı Jerome Powell, Enflasyonu kontrol altına almak için daha fazla faiz artışı gerekebileceğini söyledi. Fed'in enflasyon hedefi yüzde 2. 

Powell, Ekonomik trendin büyüme yönünde olduğunu bunun da enflasyon hedefini zorlaştırdığını bu yüzden daha fazla faiz artışı gerekebileceğini söyledi.

ABD'nin 2. çeyrek büyüme rakamları çarşamba günü açıklanacak. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları FED Merkez Bankası