Dolar 20 TL'nin üstüne çıktı! Euro'da sert yükseliş

Ekonomi haberleri dolar FED ABD Merkez Bankası
Dolar 20 TL'nin üstüne çıktı! Euro'da sert yükseliş

Dolar kuru salı gününe 19,83 TL'den başlasa da hızlı yükselişle 20 TL'nin üstünü gördü! Euro'da 22 TL'yi görmüştü. Ancak daha sonra her iki döviz kuru da normal seviyelerine geri döndü. Dolar 19,84 TL'den işlem görürken, Euro 21,45 TL'den alıcı buluyor.

Dolar kuru salı gününe 19,83 TL'den başlasa da hızlı yükselişle 20 TL'nin üstünü gördü! Dolar şu sıralarda 20,07 TL'den işlem görürken, Euro'da sert yükselişle 22 TL'yi gördü. 

Hem dolar hem de euro'da dalgalanma arttı. Dolar bu sabah gerçekleşen işlemlerde 20,10 TL'ye kadar yükseldi. 

Ancak her iki kurda sert yükselişler sonrası geri geldi. Dolar kuru 20.10 TL seviyesinden 19,83 TL'ye kadar gerilerken, Euro kuru da 22 TL'den 21,44 TL'ye kadar geriledi. 

Türk Lirası 14 Mayıs seçimin ilk turundan itibaren dolar karşısında yüzde 1,28 değer kaybetti.

Bugün içerde veri bulunmazken, dışarda ise ABD ile Euro bölgesinin imalat verileri açıklanacak. Çarşamba günü kapasite kullanım oranları açıklanacak. Perşembe günü ise Merkez Bankası politika faiz kararını açıklayacak.  

Merkez Bankası'nın seçimin 2. turu öncesi gerçekleşecek toplantıda herhangi bir maceraya girişmemesi ve politika faizini yüzde 8,5'te sabit bırakması bekleniyor.

Öte yandan TCMB geçtiğimiz hafta getirdiği kredi kartından avans çekimine sınırlama kararı yoğun tepkiler üzerine geri çekildi.

Merkez Bankası'nın  Kur Korumalı Mevduat'ı daha cazip kılma çabaları sürüyor. Bankalar, 26 Mayıs hesaplama tarihinden itibaren, gerçek kişiler için dövizden TL'ye dönüşümde yüzde 10'un altında ek dönüşüm yapmaları halinde eksik kalan tutar kadar menkul kıymet blokesi yapacaklar. Böylece bankalar KKM için daha faiz vaad edebilecekler.

12 Mayıs biten haftada Kur Korumalı Mevduat 143 milyar lira artarak 2 trilyon 346,8 milyar liraya çıktı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarla "Faiz üst sınırının kaldırılmasıyla KKM'nin bütçe üzerinde ciddi bir maliyet oluşturması beklenmiyor" dedi.

Öte yandan geçtiğimiz hafta açıklanan TCMB rezervleri konuşulmaya devam ediyor. Merkez Bankası'nın brüt rezervleri seçim öncesinde 9 milyar dolar azalarak 105.13 milyar dolara indi. 

Merkez Bankası'nın net rezevleri ise Şubat 2022'den beri en düşük seviyeye gerileyerek 2.33 milyar dolara indi. 

Küresel piyasalar ABD senatosundaki borçlanma tavanı görüşmelerini izliyor. Meclis Başkanı Kevin McCarthy, Başkan Joe Biden ile borç tavanının nasıl yükseltileceği konusunda verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Ancak bu görüşmelerden bir anlaşma çıkmadığını vurguladı. McCarthy "Ancak görüşmeler devam edecek." dedi. 

Kaynak: Haber Global TV

küresel piyasalar piyasa euro dolar