TCMB kararı sonrası dolar ve euro yatay seyrediyor

Ekonomi haberleri dolar Euro
TCMB kararı sonrası dolar ve euro yatay seyrediyor

Merkez Bankası, politika faizini beklentilerin altında yüzde 15'ten yüzde 17,5'e artırdı. Kararın ardından dolar ve euro'da önemli bir değişiklik yaşanmadı. TCMB miktarsal sıkılaştırma aldığını duyurdu. Dolar haftanın son gününe 26,83 TL'den, Euro ise 29,92 TL'den başladı

Merkez Bankası, politika faizini beklentilerin altında yüzde 15'ten yüzde 17,5'e artırdı. Kararın ardından dolar ve euro'da önemli bir değişiklik yaşanmadı. TCMB miktarsal sıkılaştırma aldığını duyurdu. Dolar haftanın son gününe 26,83 TL'den, Euro ise 29,92 TL'den başladı.

Para Politikası Kurulu, enflasyonda belirgin bir iyileştirme görülene kadar sıkılaştırmanın süreceğini açıkladı. Kurul, sıkılaşma politikasında faiz artırımına ek olarak süreci destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararı alındığını duyurdu.

Kararın ardından KKM'lere zorunlu karşılık kararı geldi. Bankalar, KKM hesaplarında tüm vadeler için yüzde 15 karşılık ayıracak. Karşılıklar 4 Ağustos'tan itibaren ayrılacak. Karar ile piyasadan TL fazlasının çekilmesi planlanıyor. Böylece likitide fazlasının enflasyonist etkisinin azaltılması planlanıyor. 

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, aralarında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de bulunduğu heyet ile birlikte Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitti. Burada Birleşik Arap Emirlikleri ile 50,7 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzalandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada iki ülke arasında enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda 13 belgenin imzalandığı, anlaşmaların toplam tutarının 50,7 milyar dolar olduğu duyuruldu.  Birleşik Arap Emirlikleri, depremden etkilenen bölgenin yeniden inşası çıkarılacak sukuk ihracını alacak. Bakan Mehmet Şimşek "Yapılan bir dizi anlaşmalar Türkiye'ye olan güveni gösteriyor" ifadesini kullandı. 

TCMB'nin rezervleri kamu bankalarının müdahalesinin azalmasından sonra artmaya devam ediyor. Yayımlanan haftalık verilere göre 14 Temmuz'da sona eren haftada net uluslararası rezervler 81 milyon dolar artışla 13.25 milyar dolar, toplam rezerv 2.65 milyar dolar artışla 113.06 milyar dolar oldu.

Kur Korumalı Mevdudat'taki birikim artmaya devam ediyor. KKM'deki birikim geçtiğimiz hafta 116 milyar TL artarak 2 trilyon 962,3 milyar TL'ye çıktı. KKM'nin önümüzdeki hafta açıklanacak veri ile 3 trilyon lirayı aşması bekleniyor. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Orta Vadeli Program (OVP) Çerçevesinde Türkiye ve İstanbul Ekonomi Gündemi" başlıklı toplantıda, bugün iş dünyasının temsilcileriyle bir araya gelecek.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KKM