Dolar rekor seviyede! Piyasalar TCMB'yi bekliyor

Ekonomi haberleri
Dolar rekor seviyede! Piyasalar TCMB'yi bekliyor

Dolar salı gününe rekor seviyede 28,7860 TL'den başladı. Euro ise 31,54 TL'den başladı. Dolar küresel para birimleri karşısında değer kaybetse de Türk Lirası karşısında değer kazanıyor. Türkiye'nin CDS'si 350'nin altına indi.

Dolar salı gününe rekor seviyede 28,7860 TL'den başladı. Euro ise 31,54 TL'den başladı. Dolar küresel para birimleri karşısında değer kaybetse de Türk Lirası karşısında değer kazanıyor.

Türkiye'nin Kredi Risk Primi (CDS)'si 350'nin altına indi. Kredi risk priminin düşüşünü değerlendiren Mehmet Şimşek "Uyguladığımız ekonomik programın sonuçları 2024’ün ikinci yarısından itibaren net bir şekilde görülecek böylece yatırımcı güveni daha da pekişecek ve ülkemize küresel fon akışı hız kazanacaktır. " demişti. 

ABD enflasyonunun beklentilerden fazla gerilemesinin etkisiyle doların küresel para birimleri karşısındaki düşüşü sürüyor. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü gösteren DXY endeksi ağustostan beri en düşük seviyeye 103,105'e geriledi. Euro/dolar paritesi de 1,0963 ile Ekimin başından beri en yüksek seviyeye çıktı. 

Bu hafta yatırımcıların gözü TCMB'nin perşembe günü açıklayacağı faiz kararında olacak. Hem Reuters hem de Anadolu Ajansı'nın anketlerine katılan ekonomistler TCMB'nin politika faizini 250 baz puan artış ile yüzde 37,5'a çıkartmasını bekliyor. 

Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta yayımladığı 3. Çeyrek Finansal İstikrar Rapor'unda sıkı para politikasının etkilerini gösterdiğini söyledi. 

Raporda ayrıca Türk şirketlerinin sıkılaştırma politikalarına dayanacak gücü oldukları vurgulandı. Türk şirketlerinin varlıklarındaki artışın borçluluk düzeylerini karşılayacak düzeyde olduğu belirtildi. 

Bugün içerde veri bulunmazken, dışarda abd işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Küresel piyasalarda risk iştahı yüksek. 

Kaynak: Haber Global TV