ABD enflasyonu sonrası piyasalar nasıl?

Ekonomi haberleri dolar
ABD enflasyonu sonrası piyasalar nasıl?

Doların küresel para birimleri karşısındaki kaybına rağmen Dolar/TL yükselişini sürdürüyor. Kur bugüne 28,66 TL'den başlarken, Euro 31,20 TL ile tarihi zirvede başladı... ABD enflasyonu sonrası küresel piyasalarda yükseliş hızlanırken, dolar geriledi.

Doların küresel para birimleri karşısındaki kaybına rağmen Dolar/TL yükselişini sürdürüyor. Kur bugüne 28,66 TL'den başlarken, Euro 31,20 TL ile tarihi zirvede başladı...

Dün açıklanan ABD enflasyonu küresel piyasalara can suyu oldu. ABD'de enflasyon beklentilerin altında yıllık yüzde 3,2 arttı. Aylık bazda ise herhangi bir değişim göstermedi. 

Ekim'de gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları aylık yüzde 0,2 olarak gerçekleşti. Ekim'de gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları yıllık yüzde 4,0 olarak gerçekleşti. 

Beklentilerin altında gerçekleşen enflasyon rakamları Fed'in faiz artış politikasını sorgulamaya itecek mahiyette olduğu için ABD borsalarının vadelilerindeki yükselişi hızlandırırken, doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi ise yüzde 0,70 düşüşle 104,787'e kadar geriledi. Dolar endeksi bu sabaha ise 103,965'ten başladı. 

Beklentilerin altında kalan enflasyon rakamları Fed'in para politikasının gidişatını değiştirme konusunda yeniden düşünmeye iteceğinden ötürü küresel piyasaları yeşile döndürdü.

ABD borsaları yüzde 2,39 ila yüzde 1,43 yükseliş sergilerken Borsa İstanbul yüzde 1,36 yükseliş ile küresel piyasalardan negatif ayrışmaya son verdi. Borsa İstanbul bugün yüzde 0,18 yükselişle 7,680 puanda seyrediyor. 

Avrupa borsalarında ise Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,3 artışla 453,8 puanda bulunurken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,1 kazançla 15.630 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar paritesi ise dün enflasyon verisinin ardından 1,07 seviyesinden 1,08 seviyesine kadar sıçradı. Kur saatler 12:29'u gösterdiğinde 1,0872'den işlem görüyor. 

Altın fiyatları ise kasım ayının başından beri süren düşüşe son verdi. Gram altın kasım ayının başından beri ilk kez 1,805 TL'yi aştı. Gram altın bugün saat 12:29 itibariyle 1,816 TL'den işlem görüyor. ONS altın ise kasım ayının başında başladığı düşüşe enflasyon verisiyle son vererek 1,975 dolara kadar yükseldi. 

 

 

Enflasyon verisinin ardından ABD bankaları da Fed'in para politikalarının değişeceğine dair beklentileri raporlamaya başladı. ABD'li dev yatırım bankası Bank Of America artk Fed'den faiz artırımı beklemiyor. Kurum daha önce 25 baz puanlık faiz artışı öngörmüştü. Stephen Juneau liderliğindeki BofA ekonomistleri yayınladıkları yatırımcı notunda, "Artık faizde yukarı yürüyüş döngüsünün sona erdiğini düşünüyoruz" dedi.

 

 

Kaynak: Haber Global TV