Zelenskiy'den müzakere açıklaması: İstanbul'da görüşmeyi önerdi

Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Rusya

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 'yurtdışından gelecek gönüllülerle uluslararası lejyon' oluşturacaklarını söyledi. Zelenskiy, "Rusya, Belarus topraklarından bize saldırmazsa müzakereyi kabul ederiz. Belarus yerine İstanbul, Varşova, Bakü veya Budapeşte'de görüşme olabilir" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den yeni bir açıklama geldi.

Ukrayna'nın Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na Rusya'ya aleyhinde dava açtığını söyleyen Zelenskiy, şunları ifade etti: 

Ukrayna, Rusya aleyhindeki başvurusunu uluslararası adalet divanına sundu. Rusya, saldırganlığını haklı çıkarmak için soykırım kavramını manipüle etmekten sorumlu tutulmalıdır. Rusya'nın askeri faaliyetlerini şimdi durdurmasını emreden acil bir karar talep ediyor ve davaların önümüzdeki hafta başlamasını bekliyoruz."

PEŞ PEŞE MÜZAKERE AÇIKLAMALARI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ordusuna karşı 'yurtdışından gelecek gönüllülerle uluslararası lejyon' oluşturacaklarını söyledi. Zelenskiy, "Bu, ülkemize verdiğiniz desteğin kilit önemdeki kanıtı olacak" dedi. 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus heyetinin Ukraynalılar ile müzakerelere başlamak için Belarus'un Gomel kentine ulaştığını duyurmasının ardından tekrar kameraların karşısına geçen Zelenskiy, şunları ifade etti: 

"Dün gece vahşi ve acımasız geçti, sivil altyapılar vuruldu. İşgal güçleri ambulanslar dahil her şeye saldırdı. Rusya ile müzakerelerin Minsk’te yapılması ancak Rusya’nın bela Rus’tan saldırı yapmaması durumunda mümkün olabilir.

Müzakerelerin, Ukrayna’ya saldırganlık göstermeyen başka losyonlarda yapılmasına açığız. Belarus yerine İstanbul, Varşova, Bakü veya Budapeşte'de görüşme olabilir.

Rus heyeti Gomel'e, buranın Ukrayna için herhangi bir anlam ifade etmediğini bilerek geldi.  Topraklarından füzelerin fırlatılmadığı başka herhangi bir kent te bizim için uygun. Ancak bu şekilde müzakereler dürüst olabilir ve savaşı gerçekten sona erdirebilir."

KREMLİN: GOMEL UKRAYNA TARAFINDAN ÖNERİLDİ

Zelenskiy'nin açıklamalarına Kremlin'den yanıt gecikmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Gomel şehri Ukrayna tarafından - özellikle Ukrayna tarafından - müzakere yeri olarak önerildi. Daha önce de söylediğimiz gibi, Rus heyeti bu müzakerelere hazır ve şu anda Gomel'de. Ukrayna tarafını, bu kez müzakereler sırasında askeri faaliyetlerin askıya alınmayacağı konusunda uyardık."

Rus heyeti

Gomel'deki Rus heyetine Rusya'nın eski kültür bakanı Vladimir Medinskiy başkanlık ediyor. Rusya, müzakereler için bugün saat 15.00'a kadar Ukrayna'ya süre vermişti.

Rus heyetinin lideri Medinskiy, "Barıştan yanayız. Görüşmeleri reddederlerse, tüm sorumluluk Ukrayna'ya ait olacak" açıklaması yaptı. 

UKRAYNA HEYETİ GOMEL'E GİDİYOR

Ukrayna heyeti müzakereler için Gomel'e gidiyor. Açıklama Belarus'tan geldi. Rus heyetin başkanı Medinskiy  de Ukrayna görüşmelere katılacağını onayladı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy