Son Dakika! Tarih 28 Şubat 2022! Rusya-Ukrayna savaşının 4. günü! Ukrayna bombardıman altında

Dünya haberleri son dakika Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Rusya

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş beşinci gününe hız kazanırken, şiddetli çatışmaların yaşandığı Harkov'da kontrol yeniden Ukrayna güçlerine geçti. Tarafların arasındaki müzakerelerin Ukrayna-Belarus sınırında yapılacağını açıkladı. İşte Rusya-Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler....

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonları sürerken Kiev'den direniş çağrıları yapılıyor. Son olarak Batı dünyası, bazı Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarma kararı aldı. İşte Rusya-Ukrayna savaşının 5. gününde dakika dakika yeni gelişmeler....

*Haberimiz yeni gelişmelerle ilgili anlık güncellenmektedir. Son dakika gelişmelerinden haberdar olmak için lütfen sayfayı yenileyin... 

RUS RUBLESİNİN ÇÖKÜŞÜ

 Rus rublesi yaptırımların da etkisiyle yeni haftaya dolar karşısında yüzde 40 değer kaybıyla başladı.

PATLAMA SESLERİ DUYULUYOR

 Ukrayna Devlet Özel İletişim Servisi "Kiev ve Harkov'da patlama sesleri duyuluyor" açıklamasında bulundu.

JAPONYA HÜKÜMETİNDEN RUSYA'YA YAPTIRIM KARARI

 Japonya hükümeti, Rusya'nın Ukrayna işgaline tepki olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve önemli Rus hükümet yetkililerinin mali varlıklarını dondurma kararı aldı.

BLİNKEN'DAN ÜST DÜZEY TEMASLAR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Blinken'ın bugün G7 üyesi olan Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere dışişleri bakanları ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilciliği ile bir telefon görüşmesi yaptığını, görüşmeye Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'nın da katıldığını bildirdi.

Görüşmede Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik, "önceden tasarlanmış, gerekçesiz ve gereksiz saldırılarının" ele alındığına işaret eden Price, "Blinken ve G7'deki mevkidaşları, Kuleba'ya Rusya işgaline ortak yanıt vereceklerini bildirdi." ifadesini kullandı.

ABD ve G7 ortaklarının Ukrayna halkını desteklediğini olduğunu ve Rusya'ya sert yaptırımlar getirdiğinin altının çizen Price, "Ukrayna halkının yananda duruyoruz ve onların cesareti ve kahramanlıklarını görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

UKRAYNA ORDUSU KİEV YAKINLARINDA RUS ASKERLERİNE KARŞI KOYMAYA DEVAM EDİYOR

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Rus askeri birliklerinin hava ve kara taarruzunu sürdürdüğü bildirildi.

Taarruz esnasında Rus birliklerinin askeri ve sivil havaalanlarına, komuta merkezlerine, hava savunma sistemi tesislerine, önemli kritik altyapı tesislerine, yerleşim yerlerine hasar vermeye devam ettiği kaydedilen açıklamada, Kiev tarafında bulunan Polissya’da Rus askerlerinin İrpin Nehri üzerinden duba geçişi yapmaya çalıştığı belirtildi.

Açıklamada, Rusların İrpin şehrini alma girişiminin başarısız kaldığına dikkat çekilerek “Ukrayna savunma kuvvetleri düşmanın yeni teçhizatlarını imha etti. Bütün yönlerde, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin tank ve mekanize birimleri, topçu desteğiyle belirli hatların savunmasını elinde tutuyor. Ukrayna Hava Kuvvetleri düşman hava saldırılarını püskürtüyor. Savunma birlikleri grupları Kiev’de sıkı ve çok katmanlı savunma sistemi konuşlandırdı.” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca açıklamada, 3-15 kişilik Ukrayna üniforması giymiş Rus sabotaj gruplarıyla da sistematik mücadele yürütüldüğü aktarıldı.

İKİ RUS MİLYARDERDEN PUTİN'E "UKRAYNA'DA BARIŞ" ÇAĞRISI

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısına karşı çıkan iki Rus milyarder Mikhail Fridman ve Oleg Deripaska, "barış" çağrısında bulundu.

"RUSYA'YI ACİLEN TERK EDİN" TAVSİYESİ

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, birçok hava yolu firmasının Rusya uçuşlarını iptal ettiğini ve birçok ülkenin de hava sahasını Rus hava yollarına kapattığını belirterek bu ülkedeki vatandaşlarına "ülkeyi acilen terk edin" çağrısında bulundu.

JOHNSON İLE ZELENSKİY TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamada, Johnson'ın, Zelenskiy ile telefon görüşmesinde, Rus işgali sonrası Ukrayna halkının cesaretini ve Zelenskiy'nin bu tür sıkıntılı bir süreç karşısında liderliğini övdüğü belirtildi.

Görüşmede, Johnson'ın, Ukrayna halkının direnişinin kahramanca olduğunu da belirttiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Zelenskiy, önümüzdeki 24 saatin Ukrayna için çok önemli bir süre olduğuna inandığını söyledi ve Johnson, İngiltere ve müttefiklerinin Ukrayna'ya verdiği savunma yardımının temin edilmesine yardımcı olmak için elinden geleni yapacağını söyledi. Liderler, yakın temasta kalmaya devam etme konusunda anlaştı ve Johnson, İngiltere'nin, Ukrayna'nın egemenliğine olan sarsılmaz desteğini yineledi."

BARIŞ GÖRÜŞMESİ SÜRECİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Birleşmiş Milletler’in Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un başkanlığındaki Rus heyetinin Cenevre’deki İnsan Hakları Konsey toplantısına gelmesini sağlayamadığını bildirdi.

ZELENSKİY, FENER RUM PATRİĞİ BARTHOLOMEOS İLE GÖRÜŞTÜ

 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile telefon görüşmesi yaptı.

RUS GÜÇLERİ BERDYANSK ŞEHRİNDEKİ TÜM KAMU BİNALARINI ELE GEÇİRDİ

 Ukrayna'ya saldıran Rus güçleri, liman şehri Berdyansk'taki tüm kamu binalarının kontrolünü ele geçirdi.

AB HAVA SAHASINI TAMAMEN KAPATTI

 Avrupa Birliği, hava sahasını Rus uçaklarına tamamen kapattı.

G7 ÜLKELERİNDEN AÇIKLAMA

G7 ülkeleri, askeri saldırganlığından dolayı Ukrayna’ya ve halkına verdiği her türlü zarardan Rusya'nın sorumlu tutulacağını duyurdu.

UKRAYNA'NIN BM DAİMİ TEMSİLCİSİNDEN AÇIKLAMA

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, BMGK'da önemli açıklamalarda bulundu. Kislitsa şunları söyledi:

"Şu an bir kez daha ifade etmeliyim ki, bu güvenlik konseyinin yirminci maddesi düzgün bir şekilde uygulanmıyor. Ancak şu konuda rahatlayabilirim. BM Güvenlik Konseyi'nin tecavüze uğraması 48 saat içinde sona erecek. Saldırgan ülke temsilcisine şunu söylemek istiyorum: Şu an Ukrayna şehirlerindeki en temel uyarıyı bilmek istiyor musunuz? "Dikkat! Hava saldırısı, sığınaklara gidin!" Sabah akşam, şehirlerimiz bombalanıyor. Lütfen bize katılın ve bu kurumun görevini yapmasını sağlayın. Rusya, saldırganlık konusunda kararlı, üstelik buna rağmen ilk planları başarısız oldu. Bu başarısızlık Rus liderliğinin yerleşim yerlerine ağır bombardıman emri vermesine yol açtı. Çünkü Ukrayna halkı direniyor. Rus başkan nükleer şantaja karar verdi. Sayın temsilciler, çatışmanın büyük bir kısmı Kiev ve Harkiv'de devam ediyor. Uzun menzilli taktik ve hava araçları... Bunların hepsi Ukraynalılara karşı kullanılıyor. Birçok hastane görevini yerine getiremiyor. Ukraynalı çocuklar bomba sığınaklarında dünyaya geliyor. An itibariyle 300 binden fazla çocuğun eğitime erişimi yok. Bugün bu sayıları size ifade ettim çünkü UNICEF'ten talepte bulunduk. Rusya Federasyonu'nun şiddetine karşı tüm önlemlerin alınması gerekiyor. Düşmanın 27 Şubat'taki eylemleri neredeyse 4300 kişinin hayatını kaybetmesine, Rusya tarafında 200'den fazla Rus askerinin gözaltına alınmasına yol açtı. Rusya, askerlerinin tutuklandığını ve esir alındığını kabul etmiyor. Öldürülen askerlerinin sayısını kabul etmiyor. Ölen ya da nerede olduğunun bilinmediği Rus askerleri ve ailelerini kavuşturmak için bir hat açtık. Rus anneleri bu hattı aradı. Rusya'da olup hayatını kaybeden ya da esir alınan askerlerin akıbetini sormak isteyen herkes, bu numaraları arayabilir. Rusya saldırısının ilk başladığı andan itibaren Belarus, Rusya'ya desteğini artırdı. Belarus'ta müzakere çağrısı yapıldı. Bu, baskıyı artırma yüzünden miydi? Ukrayna, acil bir dava talep etmektedir. Rusya hukuksuz saldırısının derhal durdurulması için emir verilmelidir. Rusya, Lahey'de cevap vermelidir. Soykırım suçuna yönelik anlaşma konusunda Rusya hesap vermelidir. Sözde bir soykırımdan söz edip Ukrayna'ya saldırdı. Rusya saldırısı derhal durdurulmalı. Ukrayna halkı cesurca kendini savunmaya devam edecek. Ukrayna, Rusya'dan hesap soracak."

UKRAYNA'DAN RUSYA'YA DAVA

Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna'nın, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Rusya aleyhine dava açtığını açıkladı.

İNGİLTERE'DEN RUSYA KARARI

İngiliz The Guardian'ın haberine göre; İngiltere, İngiliz limanlarından Rus gemilerini yasaklamayı değerlendiriyor. 

BM GENEL KURULU ACİL TOPLANIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ukrayna krizini görüşmek üzere Genel Kurul'un acil toplanmasına oy çokluğuyla karar verdi. Kurul, yarın Ukrayna gündemiyle olağanüstü toplanacak.

RUSYA İLE UKRAYNA HEYETİ YARIN SABAH GÖRÜŞECEK

Rusya ve Ukrayna heyetleri, yarın sabah Belarus’un Gomel bölgesinde bir araya gelecek. 

Rusya ile Ukrayna’nın gerçekleştirmesi beklenen görüşmeleri düzenleyenlere yakın olduğu bilinen Belaruslu siyaset bilimci Yuriy Voskresenskiy, tarafların görüşmesinin Belarus’un Gomel bölgesinde yarın sabah gerçekleşeceğini belirtti.

Voskresenskiy, Ukrayna heyetinin görüşme yerine, güvenlik sebebiyle Polonya üstünden gideceğini kaydetti.

UKRAYNA SAĞLIK BAKANLIĞI DUYURDU

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Ukrayna’da 14'ü çocuk olmak üzere 352 sivilin hayatını kaybettiği, 1.684 kişinin de yaralandığını bildirdi.

ÇAVUŞOĞLU, BM GENEL SEKRETERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna'daki insani durum ve ateşkesin sağlanması hususları ele alındı.

AB'DEN RUSYA-UKRAYNA AÇIKLAMASI

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: Merkez Bankaları açılmadan bu kararlar uygulanacak. Ukrayna silahlı kuvvetlerine destek paketi, yeni yaptırımlar, Ukrayna'yı ve bölgeyi destekleme konusunda önlemler üzerinde anlaştık. Hangi isimlerin hangi kurumların yaptırımlara tabii olacağını belirledik. Yarın itibarıyla yayınlanacak liste. Siyasi isimlere de yaptırım uygulanacak. AB hava sahası Rus uçaklarına kapatılacak. SWIFT'ten çıkartacağız belirli Rus bankalarını. Rusya'yı izole edeceğiz. AB, Ukrayna'ya savaş uçağı desteği verecek.

AB: MÜHİMMATLAR YOLDA

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna ordusuna gönderilecek silah, mühimmat ve yakıtın yolda olduğunu söyledi.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ: RUSYA'DAN AYRILIN

ABD Büyükelçiliği: ABD vatandaşları, Rusya’dan derhal ayrılmayı düşünmeli.

FIFA'DAN RUSYA'YA YAPTIRIM

FIFA, Rusya topraklarında maç oynanmayacağını ve Rusya maçlarında ulusal marşın çalınmayacağını açıkladı.

RUSYA, İSRAİLLE İŞ BİRLİĞİNİ SÜRDÜRECEK

Rusya'nın Tel Aviv Büyükelçiliği, Ukrayna'ya yönelik saldırıyı İsrail'in kınamasını Moskova'nın not ettiğini belirterek, Suriye'de İsrail ile iş birliğinin devam edeceği mesajını verdi.

KİEV'DE SİREN SESLERİ

Tüm çıkışların Rus birlikleri tarafından kapatıldığı Ukrayna'nın başkenti Kiev’de sirenler çalıyor.

KİEV BELEDİYE BAŞKANI: HALKIN TAHLİYESİ İMKANSIZ

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, kentin kuşatıldığını söyleyerek artık kentten sivillerin tahliyesinin imkansız hale geldiğini söyledi. Klitschko, şu an kentte hiçbir Rus askerinin bulunmadığını fakat kentin kuşatıldığını söyleyerek, "Kiev kendini savunmaya devam ediyor. Başkentte Rus askeri yok. Ancak ordumuz, kolluk kuvvetlerimiz sabotaj gruplarını tespit etmeye devam ediyor. Geceleri çatışmalar yaşandı. Birkaç büyük sabotaj grubunu yok etti. Sakinlerimizin güvenliği için yarın sabaha kadar sokağa çıkma yasağı uyguladık. Dışarıya çıkmayın" dedi.

Klitschko, "Genel olarak, şehirdeki durum şu anda kontrol altında. Tüm kritik altyapı tesisleri çalışır durumda. Toplu taşıma sistemleri çalışmıyor. Metro istasyonları insanlara sığınak görevi görüyor. Sivil halkın kentten tahliyesi artık imkansız hale geldi" ifadelerini kullandı.

AB RUSYA MERKEZ BANKASI İŞLEMLERİNİ YASAKLADI

Avrupa Birliği, Rusya Merkez Bankası ile tüm işlemleri yasakladı.

FİNLANDİYA'DAN UKRAYNA'YA ASKERİ EKİPMAN YARDIMI

Finlandiya'nın Ukrayna'ya askeri koruyucu ekipman yardımında bulunacağı açıklandı. 

Finlandiya'nın Ukrayna'ya 2 bin kurşun geçirmez yelek, 2 bin miğfer, 100 sedye ve iki acil tıbbi bakım istasyonu için ekipman göndereceği kaydedilen açıklamada, ülkenin gelecek günlerde AB'nin Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla Ukrayna'ya insani malzeme yardımında bulunacağı da ifade edildi.

İSPANYA HAVA SAHASINI KAPATACAK

İspanya’da çok sayıda Avrupa ülkesinin aldığı karara uyarak, hava sahasını Rus uçaklarına kapatacağını açıkladı.

MACARİSTAN: UKRAYNA'YA SİLAH TEDARİK ETMEYECEĞİZ

Macaristan yönetimi, Ukrayna'ya silah tedarik etmeyeceklerini açıkladı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “Macaristan’ın pozisyonu değişmeyecek. Macaristan silahlı kuvvetlerinin ülke sınırlarını savunmak için silahlara ihtiyacı olması sebebiyle, İtalya ve Almanya gibi Ukrayna’ya silah yollamayacağız” dedi.

Orban, Macaristan’ın, Avrupa Birliği’nin aldığı Rusya yaptırımı kararlarına uyacağını söyledi.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı: Rus Silahlı Kuvvetleri 1.067 Ukrayna askerini etkisiz hale getirdi. Bugün Kramatorsk yakınlarında biri S-300 olmak üzere 7 uçaksavar füze sistemi imha edildi. Harekatın başlangıcından bu yana 254 tank ve diğer zırhlı araç, yerdeki 31 uçak, 46 çok amaçlı roketatar, 103 sahra top ve havan imha edildi.

AB'DEN RUSYA VE BELARUS'A EK YAPTIRIMLAR

Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen: Hava sahamız Rus uçaklarına, buna özel uçaklar ve oligarklar da dahil kapatılacak. AB ilk kez saldırı altındaki bir ülkeye silah ve diğer ekipman satın alım ve teslimatını finanse ettirecek. Putin'in bombalarından kaçmak zorunda olan Ukraynalılara kollarımızı açtık. ABD'de Kremlin'in basın makinalarını yasaklayacağız. Sputnik ve Russia Today masaları da kapanacak. Böylece dezenformasyon yapamayacaklar. Yakın bir şekilde dünya çapındaki ortaklarımızla iş birliği yapmaya devam ediyoruz, Ukrayna ile ilişkimizi sürdürüyoruz. Zelenskiy hepimiz için cesaret örneğidir.

Borrell ise "AB tarihinde bir ilki yapacak. Yaptırımlar Putin rejiminin elitlerini hedef alıyoruz. Rus merkez bankası rezervi bloke olacak" dedi.

Odessa'da patlama

Ukrayna'nın güneybatısında bulunan Odessa kentinde bir patlama meydana geldi. 

DÜNYANIN EN BÜYÜK UÇAĞI VURULDU

 Ukrayna’da üretilen dünyanın en büyük kargo uçağı bombalandı.

ZELENSKİY'DEN HEYETLER ARASI GÖRÜŞMELERE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Rusya ile Belarus'ta yapılacak görüşmenin sonucuna kesinlikle inanmadığını, ancak denemelerine izin verilmesini istediğini söyledi. "Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmelerin "küçük de olsa bir şans" olduğuna inanıyorum" diyen Zelenskiy şunları söyledi:

"Lukaşenko ile görüşme çok önemliydi. Belarus'tan Ukrayna'ya uçan füzeler, uçaklar ve helikopterler istemiyorum. Askerlerin Belarus'tan Ukrayna'ya gitmesini istemiyorum. Ve bana bunun garantisini verdi. 

"Bizim hedefimiz toprak bütünlüğü sağlamak. Hepimizin ihtiyacı olan şey hedefimize ulaşmak için pragmatik davranmaktır."

PORTEKİZ, HAVA SAHASINI KAPATTI

 Portekiz, hava sahasını Rus uçaklarına kapattı. 

UKRAYNA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: BELARUS'TAN UKRAYNA'YA FÜZE FIRLATILDI

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Belarus'tan Ukrayna'ya iskender füzelerinin fırlatıldığını duyurdu. 

HEYETLER ARASI GÖRÜŞME BAŞLADI

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı, Rusya-Ukrayna görüşmesinin başladığını açıkladı. Rusya ve Ukrayna heyetlerinin müzakere yeri ise Aleksandrovka ve Vilça sınır noktaları. 

RUSYA'DA 900'DEN FAZLA GÖZALTI

Rusya'da 44 kentte düzenlenen savaş karşıtı gösterilerde 900'den fazla kişi gözaltına alındı. 

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU'NDAN UKRAYNA DİPLOMASİSİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Estonya Dışişleri Bakanı Eva-Maria Liimets'le telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna'daki son durum ele alındı.

NATO'DAN AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Ukrayna'ya uçaksavar ve tanksavar sistemleri ile mühimmat tedariğimizi arttırıyoruz.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya'nın işgaline ilişkin açıklamalarda bulundu: 

"Avrupa'nın daha fazla adım atması gerekiyor. Rusya'ya petrol ve doğal gaz ambargosu yapması gerekiyor. Putin karşıtı koalisyonun yaptırımlarını artmasını bekliyoruz. Bize silah ve mühimmat desteği gönderen ülkeleri unutmayacağız. Ülkemizin tanksavar ve uçaksavarlara ihtiyacı var. Rusya, Ukrayna'yı bir ulus olarak yok etmeyi amaçlıyor. Bu Putin'in Ukrayna halkına açtığı bir savaştır. Rusya'yı 80 yıl önce Nazileri yendiğimiz gibi yeneceğiz.

Rusya askeri kayıplarının ardından ültimatom vermeyi bir kenara bıraktı. Rusya'nın anlatacaklarını dinlemek için görüşmeye gideceğiz.  Ön şartsız müzakere bir zaferdir. tek bir karış toprağımızı vermeyeceğiz, teslim olmayacağız.

Putin'in nükleer caydırıcılık güçlerine verdiği talimat Ukrayna'ya görüşmelerde baskı yapma girişimidir, ama baskıya boyun eğmeyeceğiz. Putin'in Ukrayna'ya karşı nükleer silah kullanması dünya için felaket olacak ama bizi yıkamayacak."

MÜZAKERELER BELARUS SINIRINDA YAPILACAK

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin Ukrayna-Belarus sınırında yapılacağını açıkladı. Zelenski, Ukrayna ve Rus heyetlerinin ön şartsız görüşeceklerini açıkladı. 

ÇAVUŞOĞLU LAVROV İLE GÖRÜŞTÜ

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir telefon görüşmesi gerçekleştidi. Görüşmede, ateşkes sağlanması ve tahliyeler dahil insani durum ele alındı.

ZELENSKİY'DEN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

Ukrayna lider Zelenskiy, "Ukrayna-Belarus sınırında, Pripyat Nehri yakınında, Ukrayna heyetinin Rus heyetiyle ön koşulsuz görüşmesi konusunda mutabık kaldık. Aleksander Lukaşenko, Ukrayna heyetinin seyahati, görüşmeleri ve dönüşü sırasında Belarus topraklarında konuşlanmış tüm uçakların, helikopterlerin ve füzelerin yerde kalmasını sağlama sorumluluğunu üstlendi" dedi.

PUTİN'DEN 'ÖZEL SAVAŞ GÖREVİ' EMRİ

Rusya lideri Putin, Savunma Bakanlığı'na Rus nükleer caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emretti.

UKRAYNA BÜYÜKEÇİSİ BODNAR'DAN AÇIKLAMA

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, son gelişmelere ilişkin açıklama yaptı: 

“Ruslar, Kiev'e girmek istiyorlardı ve kısmen Harkiv'e girdi. Son bilgilere göre Harkiv'e giren birliklerin silahları alındı ya da onlar yok edildi. Karadeniz'deki yabancı gemileri ya ele geçiriyorlar ya da o gemilere ateş ediyorlar. Ama biz tüm bu saldırılara direniyoruz. Düşmanın can kaybı sayısı 4 bin 200 kişi, 26 helikopter, 27 uçak, 146 tank, 50 topçu silahı, 2 tane gemi... Direnişimiz artacaktır. Toplu bir şekilde askeri araçları yok eden Bayraktar'lar da çok etkili. Bugün Cumhurbaşkanımız, uluslararası lejyon diye bir birliğin oluşturulacağını duyurdu. En yakın zamanda Ukrayna'nın savunmasına katılmak isteyen herkes için bilgileri paylaşıyor olacağız."

GÖRÜŞME BELARUS'TA OLACAK

Rusya lideri Putin’in yardımcısı Vladimir Medinsky, Ukrayna’dan bir heyetin, müzakereler için Belarus’a gitmek üzere olduğunu duyurdu. Belarus’un Gomel kentine ilerleyen Ukrayna heyetinin burada Rus heyetiyle görüşeceği de belirtildi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın müzakerelere hazır olduğunu söylerken Ukrayna heyetinin gelmesinin beklendiğini dile getirdi. Peskov, “Bildiğiniz üzere Belarus lideri Lukaşenko, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü. Bu görüşmeden sonra Lukaşenko, Putin’den buradaki Rus heyetini geri çağırmamasını istedi ve Ukrayna’nın Gomel bölgesinde görüşmelere gelmek için istekli olduğunu söyledi” dedi.

LUKAŞENKO PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Zelensky ile görüştükten sonra Putin'i aradığı ve müzakerelerin zamanını ertelemeyi teklif etti. Putin kabul etti. Belarus Başkanlık Ofisi de Ukrayna heyetinin Gomel şehrine geleceğini duyurdu.

Lukaşenko, şunları ifade etti:  "Ukrayna'daki çatışma, uçurumun en ince noktası. Böyle devam ederse en kötüsü olacak. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ya da herhangi bir sığınak ortada kalmayacak. Bu yüzden savaş bugün bitmeli. Ben buna savaş bile demem. Bu bir çatışma. Savaş bir iki gün sürecek ama Ukrayna'nın üçte biri kıyılmış olacak. Şimdiye kadar kimse Kiev'i bombalamadı. Putin ile görüşmemi bitirdim, beni bu konuda uyardı. Bu çatışmanın ne zaman başladığını dakikasına, saniyesine kadar biliyorum. O zamanlar Kiev'i bombalamak kimsenin aklına gelmemişti. Ukrayna'da konuşlanmış tek bir askerimiz yok."

UKRAYNA HEYETİ GOMEL'E GİDİYOR

 Ukrayna heyeti müzakereler için Gomel'e gidiyor. Açıklama Belarus'tan geldi. Rus heyetin başkanı Medinskiy  de Ukrayna görüşmelere katılacağını onayladı.

G7 LİDERLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA

G7 liderleri ortak bildiri yayımladı. Bildiride Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkartıldığı yer alırken Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların etkili uygulanmasını sağlamak üzere hafta içinde bir görev gücü oluşturulacağı bilgisi paylaşıldı.

KİEV'DE BİRİ ÇOCUK DOKUZ SİVİL ÖLDÜ

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kent merkezinde Rus askerlerinin bulunmadığını ve savunmayı sürdürdüklerini söyledi. Kliçko, Rusya'nın operasyonunun başladığı 24 Şubat'tan beri Kiev'de biri çocuk olmak üzere dokuz sivilin kaybedildiğini veya öldürüldüğünü söyledi.

İSRAİL'DEN ARABULUCULUK TEKLİFİ

İsrail Başbakanı Naftali Bennet ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir telefon konuşması yaptığı açıklandı. Kremlin'den yapılan açıklamada, İsrail'in Ukrayna ile arabuluculuk teklif ettiği belirtildi. Buna göre Putin Bennet'e, 'Rusya'nın Belarus'ta görüşmelere hazır olduğunu ama Kiev'in bu fırsatı kullanmadığını' söyledi.

RUSYA'DAN VATAN HAİNLİĞİ AÇIKLAMASI

Rusya Devlet Savcılığı, Rusya'nın güvenliğini hedef alan yabancı bir devlete veya uluslararası kuruluşa mali veya diğer yardımları sağlayan herkesin ihanetten suçlu bulunabileceğini ve 20 yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini açıkladı. 

ZELENSKİY LUKAŞENKO İLE GÖRÜŞTÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Belarus lideri Aleksander Lukaşenko ile telefonda görüştü.  Gelişme Zelenskiy'nin resmi sosyal medya hesabından duyuruldu.

HARKOV RUSLARDAN TEMİZLENDİ

Uluslararası kamuoyunun yakından takip ettiği Harkov’un valisi bir açıklama yaparak şehirde kontrolün Kiev yönetiminde olduğunu söyledi. Vali Oleh Sinegubov, Telegram hesabından, “Harkov’da kontrol tamamen bizde! Silahlı kuvvetler, polis ve savunma birimleri çalışıyor ve şehir düşmandan tamamen temizlendi” dedi.

İTALYA HAVA SAHASINI RUSLARA KAPATIYOR

İtalya, hava sahasını Rusya'ya kapattığını duyurdu.

RUS HEYETTEN AÇIKLAMA:GÖRÜŞMELERİ REDDEDERLERSE, TÜM SORUMLULUK UKRAYNA'YA AİT

Gomel'deki Rus heyetinin lideri Mediniskiy: Barıştan yanayız. Görüşmeleri reddelerse tüm sorumluluk Ukrayna'ya ait olacak. 

UKRAYNA'DAN RUSYA'YA SOYKIRIM DAVASI

Zelenskiy:  Ukrayna, Rusya aleyhindeki başvurusunu uluslararası adalet divanına sundu. Rusya, saldırganlığını haklı çıkarmak için soykırım kavramını manipüle etmekten sorumlu tutulmalıdır. Rusya'nın askeri faaliyetlerini şimdi durdurmasını emreden acil bir karar talep ediyor ve davaların önümüzdeki hafta başlamasını bekliyoruz.

RUSYA'DAN KİEV'E YANIT

 Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada "Müzakerenin yeri değil içeriği önemli. Kiev ile barış ve kan dönüşmesine son vermenin şartını konuşmaya hazırız" denildi.

ALMANYA HAVA SAHASINI 3 AY BOYUNCA RUSLARA KAPATTI

Almanya, hava sahasını saat 17 itibariyle 3 süreyle Rus uçaklarına kapattığını duyurdu.

ALMANYA'DAN YENİ AÇIKLAMA

 Almanya Başbakanı Scholz yaptığı açıklamada "Rusya'ya daha fazla yaptırım hakkımız saklı. Putin Rus imparatorluğu kurmak istiyor.

UKRAYNA ASKERİ MAHKUMLARI SERBEST BIRAKTI

 Ukrayna Başsavcılığı, eski askeri mahkumlar çatışmalara katılmak üzere serbest bırakıldığını duyurdu.

UKRAYNA: 4300 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

 Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı, Rusya'nın işgal başlangıcından beri 4 bin 300 asker kaybettiğini açıkladı. Ayrıca 27 Rus uçağı, 26 helikopter,146 tank  ve 706 zırhlı aracın imha edildiği belirtildi.

Son Dakika! Tarih 28 Şubat 2022! Rusya-Ukrayna savaşının 4. günü! Ukrayna bombardıman altında - Resim : 6

GOMEL'DEKİ RUS HEYETİ

 Gomel'deki Rus heyetine Rusya'nın eski kültür bakanı Vladimir Medinskiy başkanlık ediyor. Rusya, müzakereler için bugün saat 15.00'a kadar Ukrayna'ya süre vermişti.

PUTİN'E KÖTÜ HABER

Uluslararası Judo Federasyonu, Rusya Devlet Başkanı Putin'in onursal başkanlığını askıya aldığını duyurdu. 

KİEV'İN BATISINDA KONTROL UKRAYNA'DA

Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı, Kiev'in batısının kontrol altına alındığını açıkladı. Sözcü, aynı zamanda "Ukrayna güçleri Harkov'a giren araçların yarısını imha etti. Düşman inisiyatifi kaybetti ve Belarus müzakerelerine giderek bunu doğrulamış oldu" dedi. 

PESKOV'DAN GOMEL AÇIKLAMASI: BURAYI UKRAYNA ÖNERDİ

 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Gomel şehri Ukrayna tarafından tarafından müzakere yeri olarak önerildi. Daha önce de söylediğimiz gibi, Rus heyeti bu müzakerelere hazır ve şu anda Gomel'de." dedi.

İBRAHİM KALIN'DAN AÇIKLAMA

 Kalın açıklamasına "Ukrayna savaşının dördüncü gününde Cumhurbaşkanımızın çağrısını yineliyoruz: Rus saldırıları derhal durdurulmalı ve ateşkes müzakerelerine başlanmalıdır. Haksız ve hukuksuz bu savaş karşısında Ukrayna halkının daha fazla acı çekmemesi için girişimlerimize devam edeceğiz." dedi.

TÜRKİYE'DEN ARABULUCULUK MESAJI

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada "Bölgemizde bir savaşa daha tanıklık ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, her iki ülke ile de güçlü ilişkilerimiz olduğu için bugüne dek defaatle Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmayı teklif etti. Ayrıca müttefiklere ortak bir duruş sergileme çağrısında bulundu" denildi.

"LUKASHENKO: HAYDUT OLUŞUMLAR HAZIRLANIYOR"

 Lukashenko: Belarus'a Ukrayna'dan silah getirildi, orada provokasyonlar için haydut oluşumları hazırlanıyor

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI: BİRLİKTE HİTLER'İ YENDİK VE PUTİN'İ DE YENECEĞİZ

Ukrayna Dışişleri Bakanlı Kuleba: Uluslararası Bölgesel Savunma Lejyonu'nun bir parçası olarak Ukrayna'yı ve dünya düzenini savunmak isteyen yabancılar, sizi kendi ülkelerinizdeki Ukrayna'nın diplomatik misyonlarıyla iletişime geçmeye davet ediyorum. Birlikte Hitler'i yendik ve Putin'i de yeneceğiz.

Son Dakika! Tarih 28 Şubat 2022! Rusya-Ukrayna savaşının 4. günü! Ukrayna bombardıman altında - Resim : 7

RUSYA VE UKRAYNA'DAN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

 İki ülkeden art arda yapılan müzakere açıklamalarında Rusya, Belarus'ta müzakere yapılmasını önerdi. Zelenskiy ise "Belarus yerine İstanbul, Varşova ve Budapeşte'de müzakere olabilir "dedi 

RUS HEYETİ MÜZAKERE İÇİN BELARUS'TA

Kremlin'den yapılan açıklamada "Varılan anlaşmaya göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve devlet başkanlığı yönetimi de dahil olmak üzere diğer dairelerin temsilcilerinden oluşan Rus heyeti, Ukraynalılarla müzakereler için Belarus'a gitti. Müzakereleri Gomel'de başlatmaya hazır olacağız. Ukrayna'yı bekliyoruz" denildi.

PUTİN'DEN YENİ MESAJ

Putin, Rusya'da 27 Şubat'ta kutlanan Özel Harekat Kuvvetleri günü için tebrik mesajı yayımladı. Putin, Rus Özel Kuvvetlerinin Donbas'taki ayrılıkçı bölgelere yardım ettiğini söyledi. 

ZELENSKIY'DEN YENİ AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ordusuna karşı 'yurtdışından gelecek gönüllülerle uluslararası lejyon' oluşturacaklarını söyledi. Zelenskiy, "Bu, ülkemize verdiğiniz desteğin kilit önemdeki kanıtı olacak" dedi. 

KİEV'DE YENİDEN HAVA SALDIRISI UYARISI

Kiev'de hava saldırısı uyarısı yapıldı. Bölgede siren sesleri duyuluyor

RUS BİRLİKLERİ: HERSON VE BERDYANSK ABLUKA ALTINDA

Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı: Rus birlikleri dün Herson ve Berdyansk'ı abluka altına aldı. Geniçevsk ve Herson yakınlarındaki Çernobayevka Havaalanı kontrol altına alındı.

ODESSA'DA HAVA SALDIRISI UYARISI

Odessa'da hava saldırısı uyarısı yapıldı. Roket saldırısı düzenlendiği açıklandı. Sokağa çıkma yasağı 28 Şubat sabahına kadar uzatıldı. 

RUS BİRLİKLERİ HARKOV'A GİRDİ

Ukrayna basını: Harkov Bölgesel Devlet İdaresi Başkanı Oleg Sinegubov, Rus birliklerinin Harkov'a girdiğini söyledi. Sivillerden sokağa çıkmamaları istendi

AVUSTRALYA'DAN UKRAYNAYA SİLAH TEDARİĞİ

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, NATO ortakları aracılığıyla Ukrayna'ya saldırı silahı tedarik edileceğini duyurdu

SUMİ'DE 6 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna'nın kuzeyindeki Sumi'deki Rus birliklerinin saldırısında 7 yaşındaki kız çocuğu dahil 6 kişi öldürüldü

GOOGLE'DEN RUS HAMLESİ

 Youtube'dan sonra Google da devlet Tarafından Finanse Edilen Rus Medyasının kendi platformu üzerinden para kazanmasını askıya aldı

KİEV'DE RADYOAKTİF BİR TESİSE ATEŞ AÇILDI

Ukrayna basını, Ukrayna Nükleer Düzenleme Devlet Müfettişliği, mermilerin Radon Derneği'nin Kiev şubesinin radyoaktif atık bertaraf sahasına isabet ettiğini bildirdi. Radyasyon izleme sistemi arızalı olmasına rağmen, saldırılar güvenlik kameralarıyla kaydedildi. Ön değerlendirmeye göre, sıhhi koruma bölgesi dışındaki insanlar için herhangi bir tehdit yok.

BM'DEN UKRAYNA AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu.

FRANSA'DAN, UKRAYNA'YA SAVUNMA TEÇHİZATI DESTEĞİ GELDİ

 Fransa hükümeti, Rusya'ya karşı ekonomik ve mali yaptırımları güçlendireceğini belirterek, Ukrayna'ya savunma teçhizatı sağlayacaklarını ve Rus şahsiyetlerin finansal alacaklarını donduracağını duyurdu.

RUSYA İLE OLASI MÜZAKEREDE KIEV DİKTE EDECEK

 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya ile yapılacak olası müzakerelerde Ukrayna'nın dikte edeceği bir pozisyonda olacağını söyledi.

HARKOV BOMBALANIYOR

Gazeteci Christo Grozev, Ukrayna'nın eski Avusturya Büyükelçisi Olexander Scherba'nın da paylaştığı bir video kaydı yayınlayarak, Kiev'in sürekli bombardıman altında olduğunu ve toplam 500 tanktan oluşan 3 konvoyun farklı yönlerden şehre yaklaştığını duyurdu.

Rusya-Ukrayna savaşının 4. günü

HARKOV BOMBALANIYOR

Rusya, Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov'u havadan yoğun şekilde bombalamaya başladı. Harkov'da petrol boru hattının vurulduğu belirtiliyor. Rusya uçakları, Vasilkov'da bulunan bir petrol deposunu da balistik füzeyle vurdu.

Rusya-Ukrayna savaşının 4. günü

BM GENEL KURULU OLAĞANÜSTÜ OTURUMU İÇİN BUGÜN TOPLANIYOR

 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bugün BM Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda olağanüstü oturum yapılması karar tasarısı için toplanacak.

New York saati ile pazar günü 15.00’te (TSİ 23.00) yapılacak BMGK özel toplantısının duyurusu yapıldı.

Rusya-Ukrayna savaşının 4. günü

Kaynak: Haber Global TV

Rusya ukrayna rusya ukrayna gerginliği İngiltere türkiye ABD ukraynada son durum ukraynada neler oluyor son dakika