Zelenskiy'den Putin'e Vatikan teklifi!

Rusya Vladimir Putin
Zelenskiy'den Putin'e Vatikan teklifi!

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 20 Nisan'da Putin'e Donbas'ta görüşmeyi teklif etmiş, Rusya Devlet Başkanı Putin ise Moskova'da görüşebileceklerini bildirmişti. Zelenskiy'den Putin ile görüşülebilecek en uygun yerin Vatikan olduğu açıklaması geldi

Donbas ile ilgili görüşme yapmak istiyorsa öncelikle Zelenskiy’in ayrılıkçıların temsilcileri ile görüşmesi, daha sonra Rusya ile bu problemi müzakere etmesini öneren Putin, "Eğer konu (Rusya ile Ukrayna arasında) ikili ilişkilerse, Zelenskiy ile onun için uygun olan bir zamanda Moskova’da görüşebiliriz." ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme yeri olarak Vatikan'ın ideal olduğunu ifade etti.

Zelenskiy, İtalyan La Republika gazetesine verdiği röportajda, Putin'le görüşmesinin gerçekleşeceğini ve bunun Donbas'taki savaşı bitirmek için gerekli olduğunu belirtti.

Görüşme yerinin Vatikan olup olamayacağı sorusuna cevaben Zelenskiy, Vatikan'ın barış görüşmesi için ideal bir yer olduğunu söyleyerek, "Vatikan barış diyaloğu için ideal bir yer ve buna ek olarak, askeri-politik veya ekonomik çıkar gözetmeyen bir yer. Roma ya da Vatikan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek için ideal bir seçenek olurdu. Görüşmenin Donbass’ta da olabileceğini ümit ediyorum. Yer ve tarih henüz belli değil bu konudaki bilinmezlik devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Vatikan'ın tarafsız olduğunu ve bu nedenle diğer "oyunculardan" ayrıldığını kaydetti.

Zelenskiy, 26 Nisan'da Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak'a, ​​​​​​​Putin'le görüşme ayarlaması için talimat verdiğini bildirmişti.

İki lider ilk defa Aralık 2019 Fransa’nın başkenti Paris’te bir araya gelmişti. Görüşmede Donbass bölgesine yönelik önemli kararlar alınmış, ancak ateşkes tam olarak sağlanamamıştı. Geçtiğimiz hafta Zelenskiy sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada Putin’le Donbass’ta görüşebileceğini ifade etmişti. Putin’den de olumlu cevap gelmiş, ancak şartlarda henüz uzlaşılamaması nedeniyle görüşme gerçekleşmemişti.

Kaynak: AA

ukrayna Zelenskiy Rusya Vladimir Putin Vatikan