Zelenskiy'den gözdağı: Rusya saldırırsa hepimiz savaşacağız!

Rusya Ukrayna
Zelenskiy'den gözdağı: Rusya saldırırsa hepimiz savaşacağız!

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Kırım üzerinden ülkesine saldırması durumunda, erkek ve kadın tüm Ukraynalıların savaşacağını bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Focus medya kuruluşuna verdiği röportajda, Rusya'nın Kırım'dan ülkesine saldırması durumunda çok kötü bir durumun ortaya çıkacağını belirtti.

Bu ihtimale karşı olduğunu ve bunu hayal dahi etmek istemediğini ifade eden Zelenskiy, "Umalım ki bu mümkün olmasın. Yoksa çok büyük bir savaş olur. Biz hiçbir yere ayrılmayacağız, hepimiz savaşacağız. Erkekler ve kadınlar hepimiz seferber olacağız. Eminim ki Rusya da bunun farkında" değerlendirmelerinde bulundu.

Zelenskiy, şu an için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birebir görüşmesi için bir neden olmadığını belirterek, "Eğer Normandiya Dörtlüsü Lider Danışmanları toplantısı ertelenmeye devam ederse, onunla mutlaka görüşeceğim. Ukrayna Devlet Başkanı olarak onunla tüm karmaşık sorunları çözmek zorundayım." ifadelerini kullandı.

Kişisel olarak Donbas krizinin çözümüne ilişkin olan Minsk anlaşmasından çıkılması gerektiğini belirten Zelenskiy, ancak durumun bu kadar basit olmadığını, anlaşmadan çıkılması halinde Avrupa'nın, Rusya'ya uyguladığı yaptırmaları kaldırabileceğini vurguladı.

"PUTİN'İ ARARSAM BENİMLE GÖRÜŞÜR" 

Bir muhabirin, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile tekrar görüşmek ister miydiniz?" sorusuna ise Zelenskiy, "Putin'i ararsam benimle görüşür, onu arayabilirim ancak şu an bunun için bir sebep yok. Savaş söz konusu olursa durdurmak için Putin'le görüşmem gerekir. Görüşme, Normandiya formatında ve özel ikili diyalog şeklinde olur" cevabını verdi.

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Fransa'nın başkenti Paris'te Ukrayna krizine çözüm bulmak için Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa liderlerinin katılımıyla Normandiya formatında dörtlü bir görüşme gerçekleşmişti. Normandiya Dörtlüsü Liderler Zirvesi olarak adlandırılan bu görüşmede, Putin ve Zelenskiy ilk kez yüz yüze bir araya gelmiş ve Ukrayna'nın Donbas Bölgesi'nde süren çatışmalara yönelik ateşkes kararı almıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de katıldığı zirve, korona virüs ve çeşitli diplomatik engellere takılması nedeniyle bir daha toplanamadı. Normandiya Dörtlüsü'nün yakın zamanda tekrar bir toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Kaynak: AA

Vladimir Zelenskiy Rusya