Zelenski'nin 'Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması' çağrısına ABD'den yanıt

ABD Rusya Ukrayna
Zelenski'nin 'Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması' çağrısına ABD'den yanıt

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin uçuşa yasak bölge çağrısına ABD'den yanıt geldi. Beyaz Saray, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Rusya ile savaşa yol açabileceğini belirterek, bu adımı atmayacaklarını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, bugün basına yaptığı açıklamalarda, Kiev'in ve diğer şehirlerin bombalandığını, başkent merkezine üç bomba isabet ettiğini söylemişti. Zelenski, "Hem Belarus'tan hem Rusya'dan gelen füzeler ülkemize düşüyor. 'Uçuşa yasak bölge ilan edilsin' dedim Başkan Biden'a" ifadelerini kullanmıştı.

Zelenski'nin uçuşa yasak bölge çağrısına ABD'den yanıt geldi.

"RUSYA İLE SAVAŞA YOL AÇAR"

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması, bunun uygulanmasını gerektirir. Temelde Amerikan askerlerinin Rus uçaklarını düşürmesi gerekir ve bu da ABD ile Rusya arasında doğrudan bir savaşa yol açabilir. Biz bundan kaçınmak istiyoruz" dedi.

BEYAZ SARAY RUSYA'NIN BMGK'DEN ÇIKARILMASINI OLASI GÖRMÜYOR

Rusya'nın Ukrayna savaşı nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) çıkarılması çağrılarına ilişkin Psaki, "Biz şu an bunu olası görmüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Psaki, Rusya'nın BMGK'nin 5 daimi üyesinden biri olduğuna işaret ederek "Rusya, BM Sözleşmesi kapsamındaki sorumluluklarını yerine getirmiyor ve konumunu kötüye kullanıyor. Biz Rusya'yı izole etmeye ve yaptıklarından sorumlu tutmaya çalışıyoruz." dedi.

BEYAZ SARAY, RUS PETROLÜNE İTHALAT YASAĞINA YANAŞMIYOR

ABD'nin Rusya'ya ekonomik yaptırımlar kapsamında Rus petrolüne ithalat yasağı getirmesi çağrılarına da yanıt veren Psaki, bunun ABD'deki gaz fiyatlarını artıracağını belirtti.

Psaki, "Biz Rusya'ya ekonomik baskı uygularken akaryakıt fiyatlarının da artmasını istemiyoruz" ifadesini kullandı.

ABD RUS OLİGARKLARA YAPTIRIM GETİRECEK

ABD'nin Kremlin'e yakın Rus oligarklara yaptırım getirmeye hazırlandığı iddialarını da teyit eden Psaki, yaptırımların birkaç saat içinde açıklanacağını kaydetti.

Psaki, ABD'nin Ukrayna ile tam zamanlı istihbarat paylaşımında olduğunu sözlerine ekledi.

 

Kaynak: AA

ABD Rusya ukrayna Beyaz Saray