Zelenski'den Orban'a sert tepki: Bana gideceğini söylemedi

Ajans Bizim
Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Volodimir Zelenski
Zelenski'den Orban'a sert tepki: Bana gideceğini söylemedi
Fotoğraf: DepoPhotos

Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Moskova ziyaretini sert bir şekilde eleştirdi.  

Varşova’ya giden Zelenski, Tusk ile Polonya ve Ukrayna arasında ikili güvenlik anlaşmasını imzaladı.  

Polonya basınında yer alan haberlere göre, Donald Tusk, burada yaptığı açıklamada, eleştiri oklarını Orban’a yönelterek, şunları söyledi:  

“Tarih, adil bir barış için çalıştıklarını söyleyen ama bunun yerine teslim olma çağrısında bulunan politikacıları hatırlar. Ve bu tür politikacılar utanç verici bir şekilde tarihe geçti. Bu sözleri Başbakan Orban'a da tavsiye ediyorum. Onlara sormadan Ukrayna veya Avrupa adına hiçbir şey yapmaya hakkınız yok”

Tusk, “Hiç kimsenin Ukrayna adına Ukrayna olmadan gelecekteki barışa ve onun şekline karar verme" yetkisine sahip olmadığını ifade etti. Ukrayna ile tam bir anlaşmaları olduğunu belirten Tusk, Orban’ın "Moskova ile olası müzakerelerde Polonya ve tüm AB adına hareket etme hakkı olmadığını”da kaydetti.  

“Moskova’ya gideceğini bilmiyordum”

Zelenski ise "Orban Kiev'deyken Moskova'ya gideceğini bilmiyordum. Bana gideceğini söylemedi" dedi ve ekledi: “Macaristan Başbakanı değil, yalnızca ABD, Çin veya Avrupa Birliği gibi büyük müttefikler iki savaşan taraf arasında arabuluculuk rolünü oynayabilir. Bu, Rusya'ya baskı yapmanın tek yoludur.”

Polonya-Ukrayna ikili güvenlik anlaşması, diğer hususların yanı sıra stratejik altyapının korunması, sivil koruma, istihbarat, siber savunma işbirliği ve Rus dezenformasyonuna karşı mücadeleyi ele alıyor. Tusk ve Zelenski ayrıca, Polonya'daki Ukrayna vatandaşlarının anavatanlarının savunmasına katılmalarına olanak sağlayacak bir Ukrayna gönüllü lejyonunun Polonya'da eğitilmesi konusunda da anlaştılar.