Zelenski kişisel güvenlik şefini görevden aldı

AJANS BİZİM
Ukrayna Rusya Dünya haberleri
Zelenski kişisel güvenlik şefini görevden aldı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukraynalı yetkililerin, Rusya'nın Ukrayna Devlet Başkanına ve Kiev'in Rus işgaline karşı direnişinde kilit rol oynayan bazı üst düzey askeri yetkililere yönelik suikast planını engellediğini duyurmasından sonra dün kişisel güvenlik şefini görevden aldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Sergey Leonidoviç Rud'u Ukrayna Devlet Koruma Dairesi Başkanlığı görevinden alan" bir kararname imzaladı.

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Salı günü yaptığı basın açıklamasında "Ukrayna Devlet Başkanına suikast" hazırlığında olan Rus Güvenlik Servisi (FSB) "ajan ağını" çökerttiğini ve bu ağın bir parçası olan iki Ukraynalı albayı tutukladığını duyurmuştu.

SBU’nun açıklamasında, askerî istihbarat başkanı Kirilo Budanov ve SBU başkanı Vasil Malyuk da dahil olmak üzere askerî ve siyasî alanlardan diğer "üst düzey temsilcilerin" de hedef alındığı belirtilmişti. 

Kiev, Şubat 2022'de Rus işgalinin başlamasından bu yana Devlet Başkanı Zelenski'yi hedef alan ve Moskova'ya atfedilen çok sayıda suikast girişimini rapor etmişti. Rusya'nın Ukrayna ordusu ve güvenlik aygıtı içinde ajanları olduğu uzun zamandır biliniyor.

SBU, salı günü, Ukrayna devlet güvenlik servisinden kamu görevlilerinin güvenliğini sağlayan "iki albayı" tutukladığını duyurdu.

Ukrayna kolluk kuvvetlerinden bir kaynak, AFP'ye yaptığı açıklamada "Birkaç gün önce tutuklandılar. Gerçekten yüksek rütbeli kişilerdi, içlerinden biri daire başkanıydı" dedi.

SBU, iki yetkilinin Rusya'ya "gizli bilgi aktardıklarını" ve 2022 işgalinden önce FSB tarafından işe alındıklarını söyledi. 

Kaynak, şüphelilerin "vatana ihanet" ve "terör saldırısı hazırlığı" ile suçlandıklarını ve ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya olduklarını belirtti.

SBU'ya göre, iki adam "rehin almak ve öldürmek" amacıyla Devlet Başkanı Zelenski'nin güvenlik servisine "yakın" askerleri işe kullanmak istedi.