Zanzibar Cumhurbaşkanı'nın 'Hayvanlar için' deyip 60 yıl önce yasakladığı boks geri dönüyor!

Dünya haberleri
Zanzibar Cumhurbaşkanı'nın 'Hayvanlar için' deyip 60 yıl önce yasakladığı boks geri dönüyor!
Fotoğraf: DepoPhotos

Zanzibar'daki boks hayranları, uzun süredir devam eden yasağın kaldırılmasının ardından pazar günü neredeyse altmış yıldır ilk kez bir dövüşün tadını çıkarmaya hazırlanıyor.

1960'lardaki yasak, adanın ilk Cumhurbaşkanı Abedi Amani Karume'nin kültürel sebepleri gerekçe göstererek yaptığı devrimin ardından gelmişti.

Etkinlik, mevcut Başkan Hüseyin Mwinyi'nin turizm ve spor gelişimini teşvik etmeye yönelik stratejik hamlesiyle uyumlu.

BBC'nin haberine göre, Zanzibarlı Hamis Muay Thai, tarihi sekiz rauntluk unvansız hafif sıklet dövüşünde İbrahim Mjender'le karşılaşacak.

Dövüş kariyerine kick boksçu olarak başlayan Hamis Muay Thai, ringe ilk kez boksör olarak çıkacak.

Bir başka yerel sporcu Musa Nassor "Banja" da müsabakada yer alıyor. Anakaradan Dullah Mbabe ile yumruk yumruğa dövüşürken, karizmatik Tanzanyalı boksör Karim Mandonga da Zanzibar'dan Osman Muller Junior ile bir başka müsabakada karşı karşıya gelecek.

Toplam sekiz boks maçı yapılacak.

Ocak 1964 devrimi Zanzibar Sultanı ve çoğunluğu Araplardan oluşan hükümetinin iktidarına son verdiğinde, dönemin Cumhurbaşkanı Karume'ye yakın kişiler onun boksu "insanlık dışı" olarak gördüğünü ve dövüşün hayvanlar için olduğunu savunduğunu söylüyor.

Ancak yasak Tanzanya'nın anakarasını etkilemedi.

Tanganyika ve Zanzibar Nisan 1964'te birleşerek bugünkü Birleşik Tanzanya Cumhuriyeti'ni oluşturdu.

2021'de yapılan altı aylık araştırmanın sonuçları, Zanzibar'daki nüfusun yüzde 60'ından biraz fazlasının boksun geri dönmesinden yana olduğunu ortaya koydu.

Zanzibar daha fazla yabancı yatırımcı ve turist çekmek için kapılarını dünyaya açmaya çalışıyor. Mevcut Başkan Mwinyi'nin Mavi Ekonomi politikası turizm ve spora vurgu yapıyor.

Kısa bir süre önce İngiliz kadın boksör Natasha Jones, spor turizmi alanında Zanzibar'ın fahri elçisi seçildi.

Şampiyon boksör Jones, "Bu büyük bir onur ve Zanzibar halkını iyi bir şekilde temsil etmek ve aynı zamanda sahip oldukları her şeyi tanıtmak için elimden gelenin en iyisini yapacağım" dedi.

Para ödülü verilmeyecek olmasına rağmen tüm boksörlere katılım ücretleri ödendi.

Kilometre taşı niteliğindeki etkinlik pazar günü Mao Tse Tung Stadyumunda gerçekleştirilecek ve televizyondan canlı olarak yayınlanacak.

Kaynak: Ajans Bizim

Tanzanya Boks Zanzibar