Kuzey Korelilere, Kuzey Kore'ye girme izni çıktı!

Kuzey Kore
Kuzey Korelilere, Kuzey Kore'ye girme izni çıktı!
Fotoğraf: DepoPhotos

Kuzey Kore, devlet medyasının yurt dışında yaşayan vatandaşların ülkeye yeniden girmelerine izin verildiğini bildirmesiyle, salgın sürecindeki katı izolasyon daha da gevşetildi. 

Devlet tarafından işletilen KCNA, Devlet Acil Salgın Önleme Merkezi'nin "yurtdışındaki vatandaşların evlerine dönmelerine izin verildiğini" duyurduğunu söyledi.

Haberde, "Geri dönenler bir hafta boyunca karantina koğuşlarında uygun tıbbi gözetim altında tutulacak" denildi. Kararın "dünya çapındaki salgın durumunun hafiflemesine atıfta bulunularak" alındığı da belirtildi. 

Kuzey Kore, koronavirüs salgınına yanıt olarak 2020'nin başlarında sınırlarını kapattı, ancak ülkenin yeniden açılmaya doğru ilerlediğine dair sinyaller artıyor.

Çinli ve Rus yetkililer geçtiğimiz ay Pyongyang'da düzenlenen bir askerî geçit törenine katılarak yıllardır ülkeyi ziyaret eden ilk yabancı devlet adamları oldular.

Geçen hafta bir sporcu heyetinin Kazakistan'daki bir tekvando yarışmasına katılmasına izin verilirken, devlet tarafından işletilen Air Koryo üç yıl sonra ilk uluslararası ticari uçuşunu gerçekleştirdi.

Uçak, salı sabahı Pekin'in Başkent Havaalanı'na varırken sadece iki Kuzey Korelinin varış kapısından geçtiğini gördü. Eski liderler Kim Il Sung ve Kim Jong Il'in ayırt edici rozetlerini taşıyan bu iki kişi medyaya konuşmadı.

Bir takip sitesine göre, Pyongyang'a giden bir başka Air Koryo uçağı da yerel saatle 13:00'ten hemen sonra kalktı.

Seul merkezli Yonhap Haber Ajansı, bu uçuş için bagajlarını teslim etmek üzere sıraya giren çok sayıda Kuzey Korelinin fotoğraflarını yayınladı.

Uçuşlarla ilgili bir soru üzerine Çin Dışişleri Bakanlığı, Pekin ile Pyongyang arasında ticari hava seferlerinin yeniden başlatılmasını onayladığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin basın bilgilendirme toplantısında, "Yaz ve sonbahar uçuş sezonunda... Çin tarafı Air Koryo'nun Pyongyang-Pekin ve Pekin-Pyongyang rotaları gibi yolcular için uçuş planlarını onayladı" dedi. 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Kuzey Kore koronavirüs Pandemi izolasyon