Yunanistan'dan İngiltere'ye sert tepki: Saygısızlık

yunanistan İngiltere Arkeoloji
Yunanistan'dan İngiltere'ye sert tepki: Saygısızlık

Yunan hükümeti, 19. yüzyılın başlarında İngiltere'ye getirilen Antik Yunan heykelleriyle ilgili yaşanan anlaşmazlık nedeniyle İngiltere'nin iki ülke lideri arasındaki görüşmeyi son anda iptal etmesini "saygısızlık" olarak nitelendirdi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis'ın British Museum'da sergilenen Partenon heykellerinin iade edilmesine yönelik talebi dile getirmesinin ardından, Mitsotakis ile planlanan görüşmesini aniden iptal etmişti.

Yunan hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis, "Bu alışılmış bir durum değil, bir emsal bulmaya çalışıyoruz ama bulamıyoruz. Başbakana ve aynı zamanda temsil ettiği ülkeye saygısızlık yapıldığını gösteriyor" dedi.

Yunanistan, İngiliz diplomat Lord Elgin'in 19. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu'nun büyükelçisi olduğu sırada Partenon tapınağından çıkardığı 2,500 yıllık heykellerin kalıcı olarak iade edilmesi için British Museum'dan defalarca talepte bulunmuştu.

Günümüze ulaşan eserlerin neredeyse yarısı Londra'da, geri kalanıysa Atina'daki Akropolis müzesinde sergileniyor.

Mitsotakis hafta sonu BBC'ye yaptığı açıklamada bu eserlerin iki ayrı ülkede sergilenmesini Mona Lisa tablosunu ikiye kesip sergilemeye benzetmişti. İngiliz hükümeti bu nitelemeyi reddetti.

Marinakis'e göre iki lider arasında planlanan görüşmeler Gazze ve Ukrayna'daki savaşlar, göç ve iklim krizi de dahil olmak üzere küresel meselelere yönelik olacaktı.

Kaynak: Reuters