Yunanistan, İsrail'den kiralayacağı 2 Heron tipi İHA için İskiri Adası'nda özel üs kurdu

yunanistan İsrail
Yunanistan, İsrail'den kiralayacağı 2 Heron tipi İHA için İskiri Adası'nda özel üs kurdu

Geçen yıl tansiyonun yüksek olduğu Ankara-Atina hattında yeni bir gerilimi tetikleyecek gelişme yaşandı. Yunanistan'ın Ege'de Türk İHA'larına karşı kullanmak için İsrail'de kiraladığı 2 insansız hava aracını, İskiri Adası'na konuşlandırılacak.

Yunanistan, İsrail'den 3 yıllığına kiraladığı 2 adet Heron MK II tipi insansız hava aracını Nisan ayında teslim alacak. İHA'lar, Ege'deki İskiri Adası'na konuşlandırılacak. Yunanistan, 2 adet İHA'yı İsrail'den yaklaşık 40 milyon euro'ya kiralamıştı. Yunan personelin o İHA'lar için İsrail'de gördüğü eğitim tamamlandı.

Heron MK II'ler 10 bin metrenin üzerinde uçabiliyor, 45 saat havada kalabiliyor. Faaliyet menzili ise yaklaşık 350 kilometre. Yunanistan'da halen Larisa Üssü'nde konuşlanan 6 adet eski model Yunan yapımı Pegasus ile 2002'de Fransa'dan satın alınan 8 adet Sperwer tipi performansları sınırlı İHA'lar bulunuyor.

Yunanistan'ın İsrail'den yeni model İHA kiralaması, Türk İHA'larının Ege ve Akdeniz semalarında uçarak keşif ve gözetleme faaliyetlerinde bulunması üzerine kararlaştırıldı. Yunanistan, Ege'de Türk İHA'larının tespiti için F-16 savaş uçaklarını havalandırmak zorunda kalıyor. Bu da Atina için büyük maddi külfete neden oluyordu.

Yunanistan İsrail İHA atina